02-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Een interview met Stig Hoefnagel!

Stig Hoefnagel (21) is een van de helderste sterren aan het Nederlandse kite-firmament. Na een serieuze flirt met freestyle stort de Harderwijker zich nu vol op het luchtruim. De Big Air-discipline heeft er een potentiële koning bij.

Wanneer ben je begonnen met kiten? ‘De eerste keer dat ik in aanraking kwam met kiten was ik 9 jaar oud, tijdens een vakantie met mijn ouders in Quiberon, Zuid-Frankrijk. Ik vond dit als klein avontuurlijk ventje helemaal geweldig en wist vanaf moment 1 dat dit was wat ik wilde doen. Alleen was ik nog wat jong en licht en was de sport toen best gevaarlijk. Mijn ouders hebben toen een trainerskite voor me gekocht; eentje van anderhalve vierkante meter zodat ik maar vast wat kon oefenen op het strand. Na eerst heel wat jaren gevliegerd te hebben en na wekenlang zeuren om kitelessen kreeg ik dan eindelijk mijn eerste kite-les in de lente van 2013. Zo’n 4 jaar later, dit was bij Telstar Surf in Harderwijk. Dit was een privéles van 3 uur waarna ik bijna alle basisonderdelen beheerste. Na deze les heb ik samen met mijn ouders besloten een kite aan te schaffen. Met de mazzel dat ik erg dichtbij het water woon, kon ik erg veel uren maken.’

Wat vind je er verslavend aan? ‘Die vrijheid. Dat je overal heen kan met je kite, zolang je maar wind hebt. Het varen met hoge snelheden over het water, zweven door de lucht, de eindeloze progressie in tricks. Dat is nog steeds wat me fascineert.’

Hoe ziet je dagelijks leven er normaliter uit? ‘Het grootste gedeelte van mijn dag spendeer ik aan fit worden en fit blijven. Dit kan zijn van ’s ochtends vroeg naar de sportschool gaan tot urenlang mountainbiken of het doen van yoga. Zolang het maar iets actiefs is. Het is voor het kitesurfen lastig om een specifiek iets te trainen aangezien je je hele lichaam nodig hebt en er niet een specifieke spiergroep. Op plekken waar het zeer geregeld waait ga ik vaak ’s ochtends eerst naar de sportschool. Dit kan variëren van cardio tot krachttraining, maar elke training eindigt sowieso met een stretch-sessie. Daarna eet ik een goede lunch en neem ik een uurtje rust waarna 1 en soms 2 kite-sessies volgen. Dit verschilt vaak een beetje per plek en aan de hoeveelheid motivatie om te willen kite. Soms sla ik de ochtend gymsessie ook over en ga ik gelijk het water in.’


Kun je een of twee van je mooiste herinneringen beschrijven? Mijn eerste herinnering was de kitetrip naar Brazilië die ik deed toen ik 17 jaar was. Samen met mijn beste maatje Rover Dullaart. Vanaf jongs af aan zag ik alle video’s voorbijkomen en Brazilië stond dan ook boven aan mijn lijst van landen die ik graag wilde bezoeken. Twee maanden lang elke dag kiten en heel veel lol hebben. Daarnaast was de derde plek op de Cold Hawaii Games in Denemarken een zeer mooi moment. De finale mogen varen met Lasse en Kevin voor tweeduizend man publiek is toch iets wat je niet snel zult vergeten.’

En je meest heftige gebeurtenis? ‘Het meest heftige moment in mijn kitecarrière is niet zo lang geleden gebeurd. Ik was druk aan het trainen voor de King of the Air in Kaapstad toen ik met een kiter in de knoop kwam die even niet keek terwijl hij om draaide. Zijn lijnen braken en hij gaf ook gelijk toe dat het zijn schuld was. De eerstvolgende sprong die ik deed was een kite loop board-off en die ging best hoog. Door te veel slack in mijn lijnen besloot ik om mijn board niet weer terug aan te doen. Het moment waarop de kite mij normaliter opvangt voor de down loop brak een van mijn powerlijnen en klapte ik keihard op het water. Door de klap raak ik buiten bewustzijn. Dit duurde gelukkig maar enkele seconden omdat ik al vrij snel water begon in te ademen waardoor ik weer wakker werd. Janek en Cohan waren gelukkig erg dichtbij en die hebben me snel uit het water ge – haald. Door die klap liep ik een hersenschudding en whiplash. Er waren heel wat spieren in mijn rug beurs. Het heeft me twee weken gekost om weer volledig te herstellen. De wijze les die ik hieruit geleerd heb, is dat je eigenlijk altijd even je lijnen moet checken na een tangle met een andere kiter.’

Wat was het moment dat je wist dat je er misschien wel pro rijder kon worden? ‘Hier heb ik zelf eigenlijk nooit echt over nagedacht, omdat ik het altijd deed als hobby. Het zat altijd wel in mijn achterhoofd en ik droomde er geregeld over maar nooit echt serieus. Totdat ik vorig jaar gevraagd werd voor de fotoshoot in Kaapstad en ik kort daarna ineens compensatie kreeg voor kleine klusjes. Dat was eigenlijk pas het moment dat ik realiseerde dat het ook voor mij mogelijk kon worden om hier fulltime een baan uit te halen. En wat nu sinds januari 2021 dan ook echt werkelijkheid is geworden.’ 

Wat zijn jouw sterke punten? ‘Over het algemeen vrij steady in het landen van mijn tricks. Dat helpt nogal tijdens een wed – strijd. En ik hou ervan om de simpelere tricks door en door te oefenen om ze stijlvol te maken en me het vertrouwen te geven zodat ik ze ook kan in hele harde wind.’ 

En je mindere? ‘Ik kan erg slecht tegen mijn verlies, en ik kan af en toe wel iets meer risico nemen om sneller progressie te maken.’ 

Wie zijn je voorbeelden? ‘Ik denk Aaron Hadlow, Liam Whaley en Nick Jacobsen. Aaron omdat ik hem erg respecteer voor de manier hoe hij naar kiten kijkt en daarin altijd progressie blijft maken ongeacht de discipline. Liam omdat hij vanaf zo jong al zo fanatiek was en altijd een zeer professionele houding heeft gehad. En Nick omdat hij laat zien dat je een van de meest bekende kitesurfers kunt worden zonder de beste te zijn. Hij is gewoon ontzettend creatief en veelzijdig met een kite.

Wat is favoriete discipline en waarom? ‘Vroeger was dit altijd freestyle, maar tegenwoordig is dit big air: de reden hiervoor is dat voor mij de progressie dusdanig langzaam ging binnen het freestyle dat de lol er langzaam vanaf ging. Ik zocht echt naar nieuwe motivatie. Big air geeft mij meer voldoening, vrijheid en adrenaline en het is voor mij een betere weerspiegeling van wat de sport kitesurfen inhoudt.’ 

Wat zijn je favoriete moves en met welke ben je nu bezig? ‘Een front roll kite loop –oftewel een boogie loop – en een kiteloop boardoff zijn wel mij go to tricks als het hard genoeg waait en ik aan het freeriden ben. Twee tricks die vrij lastig en eng zijn ongeacht hoe goed je ze kunt en hoe vaak je ze al gedaan hebt. Het blijft altijd spannend wanneer je ze voor het eerst in je sessie probeert. Momenteel focus ik me erg op uitgehaakte dangle-passes en kiteloop board-offs met rotaties.’ 

Wat is de radicaalste move die je ooit hebt gedaan? ‘De move die me het beste is bijgebleven was dit jaar in Kaapstad. Het waaide tegen de 40 knopen aan en de golven waren erg hoog. Die dag heb ik een aantal kiteloop board-offs gedaan rond de 20 meter hoog en die zitten tot op de dag van vandaag nog vers in mijn geheugen.’ 

Wat zijn je ambities? En hoe groot acht je de kans dat je ze realiseert? ‘Het winnen van de Megaloop Challenge en King of the Air en daarnaast een hele toffe kit serie neerzetten waarin ik met wat vrienden de wereld af reis naar de beste en mooiste kitelocaties. Als ik zo gefocust kan blijven en zoveel progressie kan blijven maken als dat ik nu doe, dan acht ik de kans dat het lukt vrij groot!’ Je bent nogal bezig met je socials. 

Waarom vind je dat belangrijk? ‘Dit is een van de manieren om jezelf tegenwoordig te laten zien aan de buitenwereld en een mooie manier om al je nieuwste en meest stijlvolle trucs te laten zien. Daarnaast vind ik het ook leuk om dit van anderen te zien en daaruit nieuwe inspiratie op te doen. Ik kan me voorstellen dat dat de reden is dat andere mensen mij ook volgen en dat ik hun op die manier een beetje kan entertainen.’ Stel dat je niet zou kunnen kiteboarden:

waarmee zou je je dan bezighouden? ‘Dan zou ik waarschijnlijk piloot of fysio zijn geworden. verder heb ik mijn hele leven gemountainbiket en dat is iets wat ik nog steeds veel doe. Vroeger op hoog niveau nu als hobby.’

Wat maakt het leven verder moeite waard voor je? ‘Ik hou erg van reizen en nieuwe plekken ontdekken, kitend of zonder een kite. Daarnaast is een goed feestje ook nooit mis, net als leuke dingen doen met vrienden.’ 

Als er iets is wat je aan jezelf zou willen veranderen: wat zou dat zijn? ‘Ik ben erg competitief en dit kan negatief zowel als positief worden opgevat. En ik kan soms heel iets egoïstisch zijn. Dit is ook iets wat soms een voordeel is maar vaak ook niet. Dat is wel een van de dingen waar ik aan probeer te werken. Pluspunt is de discipline en de drive om beter te worden. Een constante strijd met mij zelf.’

Dit interview met Stig Hoefnagels‘ komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van