08-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Een interview met Ilyas Knauf!

Noordwijker llyas Knauf (20) is een handige jongen. Niet alleen goed met kites, maar ook met camera’s en keyboards. Ruben Lenten had dat in de smiezen en besloot Ilyas in te lijven bij Ozone Benelux. Met zijn vette kiteloops gooit hij ogen op het water; met z’n zelfgemaakte filmpjes doet hij hetzelfde op de sociale media. Ontmoet kiteloopkanon en online content-maker Ilyas.

Wanneer ben je begonnen?

‘Ik begon als tienjarig mannetje met kiten, tien jaar geleden. Nadat ik voor het eerst op de plank stond was ik verkocht. Ik wist op dat moment dat dit mijn passie was voor de rest van mijn leven.’

Wanneer kreeg je je eerste sponsor?

‘Na twee jaar varen met mijn 6-meter Best Waroo uit 2007 mochten mijn spullen wel eens vernieuwd worden. Gelukkig kwam ik op 14-jarige leeftijd Rick Van Oudgaarden tegen, destijds rider voor Liquid Force. Het klikte enorm tussen ons en we werden goeie vrienden. Rick vond mij talentvol en zag ook potentie in mij. Hij besloot mij daarom te helpen. Ik mocht vanaf toen zijn persoonlijke kites altijd lenen. Het maakte niet uit wanneer of waar ik naartoe ging. Hij was mijn eerste sponsor tussen aanhalingstekens.’

Bijzonder inderdaad!

‘Ik ben zo dankbaar voor hem. Zonder hem was ik niet zo ver gekomen. Na zo geholpen te zijn wilde ik iets terug doen voor Rick. Toen ik zestien was heb ik een hele zomer lang gewerkt in de strandbeddenverhuur. Daardoor kon ik eind van een seizoen een 7-meter-kite kon kopen die wij samen konden delen. Haha, onze complete set bestond op dat moment uit een Liquid force HifiX 7, 9, 11 en 13. Na 2 jaar lang dezelfde set te gebruiken waren de kites uiteindelijk nog slapper als een zakdoekje, dus het werd tijd voor nieuwe kites. Toen hebben we samen via Liquid force een set 2020 Envy’s gekocht met Rick. Onze samenwerking werkte wel.’

Wat was je niveau op dat moment?

‘Mijn tricks waren nog niet heel speciaal op dat moment. Ik kon een beetje kitelopen en freestylen. Vooral raleys en S-bends deed ik. Na een tijdje vond ik fotografie en video’s maken ook echt interessant worden. Hier werd ik steeds beter in en ik ging steeds vaker foto’s van mijn kitebuddies maken. Daarnaast maakte ik korte edits van mijn eigen kitesessies die ik plaatste op mijn persoonlijke Instagram.’

En van het één rolde je in het ander?

‘Inderdaad. Op een dag kwam ik met Kevin langeree aan de praat bij onze kitesurfclub. Hij was geïnteresseerd om mij als teamrider te hebben in de beginfase van Reedin. Ik vond het goeie kites en heb er veel mee geleerd op het big air-vlak. Na 3 maanden gezeten te hebben bij Reedin ontmoette ik Ruben Lenten. Ook tussen ons klikte het super goed en werden goeie vrienden. Op een dag raakten we aan de praat over Ozone en zijn persoonlijke behoeftes. Hij zocht iemand die content voor hem kon maken. Dit paste perfect in mijn straatje. Een pro-kiter die mij wilde helpen met gear en mij op plekken kon brengen waar ik anders niet was geweest.’

En toen?

‘Na een aantal gesprekken werd ik teamrider bij Ozone Benelux en maakte ik Rubens content. Deze deal loopt op dit moment zo’n zes maanden. Ik ben inmiddels al fantastische plekken geweest binnen en buiten Nederland. Ik heb in korte tijd enorm veel ervaring opgedaan.’

Waarheen ging jullie eerste trip?

‘De eerste trip die wij samen hebben gedaan was naar de Cold Hawai Games in Denemarken. Wij wilden onze teammate Jamie Overbeek steunen in de wedstrijd. Na de wedstrijd heb ik ook een video gemaakt van de Enduro V3, die destijds net uit kwam. Deze video werd geupload door Jamie en Sean Overbeek via instagram en is nu te zien op het Youtube-kanaal van Sean. Die trip was heel waardevol. Het was mijn echte eerste officiële kitetrip, geregeld door Ruben en Ozone. Er is natuurlijk niks vetter dan met een kite-legende op pad te gaan.’

Je verdient nu je volledige inkomen met content maken?

‘Ja, ik heb van content creëren mijn werk kunnen maken. Ik heb nu een klein bedrijfje die sociale media beheert voor kleine ondernemers. Op dit moment zit er ook een kitesurfschool in mijn klantengroep: Windhoek Wassenaar. Ik vind het heel gaaf om video’s te maken voor ze. Na een aantal video- en fotoshoots voor Ruben ben ik nu ook bezig om andere teamriders van Ozone Benelux te helpen met content. Mijn doel is om elke teamrider zo in beeld te brengen dat hun bereik ook groeit. Er zijn genoeg jongens die in de spotlight gezet moeten worden omdat ze echt goed zijn.’

En je komt nog wel aan kiten toe? 

‘Natuurlijk. Daar leef ik voor. Op het moment dat de voorspellingen zeggen dat het 30 knopen gaat waaien, begint mijn hart sneller te kloppen. De kick die ik ervaar met een kite zal ik nooit ergens anders vinden. Op dit moment is de big air mijn favoriete discipline. De kick die het mij geeft om intens hoog te vliegen kan ik met niks vergelijken. Vooral op het moment dat jij mijn kite oplaat in 35 tot 40 knopen vind ik echt geweldig. Dat is namelijk altijd het moment dat je weet: ik ga deze sessie zo gigantisch hoge tricks gooien.’

Wat zijn je favoriete tricks?

‘Mijn favoriete tricks die ik gooi tijdens extreem harde wind zijn vooral megaloops, boogies, late backs, dubbel back kiteloops en soms een dubbele boogie mits ik het durf. Dit zijn eigenlijk alleen maar kiteloop tricks. Dat is wat ik het leukst vind en wat de meeste adrenaline laat stromen. Ik gooi ook weleens een one footer of een straight rotatie, maar daar krijg ik alleen niet dezelfde kick van als vroeger. Het moment dat ik een straight megaloop trek en een lange freefall krijg voel ik de adrenaline door mijn aderen gieren. Dat vind ik het lekkerste gevoel wat er is. Op de tweede plaatst staat het moment dat ik goed land.’

Welke kite gebruik je het meest?

‘Mijn go-to kite is de Edge V10 voor big air. Eigenlijk omdat je gewoon super hoog kunt springen en lang blijft hangen. Deze kite geeft mij de controle die ik voorheen nooit bij een andere kite heb gevoeld. De gigantische afstanden die je ermee kunt afleggen verbazen mij nog steeds. Een bow kite is voor mij redelijk nieuw omdat ik eigenlijk 8 jaar alleen maar met c-kites heb gevaren. Ik kende potentie niet. Toch laat ik mijn C-kites geen stof happen. Af en toe pak ik de Ozone Amp en ram ik er even een paar juicy C-kite loops uit. De Enduro van Ozone is stiekem wel mijn favoriete kite omdat je er echt alles mee kan doen: waven, foilen, freestylen en vooral dus big air. De loops van de Enduro gaan smooth, maar ook powerful. Dat is de reden waarom ik in wind met veel vlagen vaak de Enduro pak, omdat de kite écht de vlagen laat verdwijnen. Voor de rest vaar ik met de Mystic Stealth harnass,  Ozone Torque en de Mystic-lijn van Len10.’

Wat vind je nog meer de moeite waard in het leven?

‘Ik heb een fijne vriendengroep. Al mijn close vrienden zijn eigenlijk kiters. We kennen elkaar allemaal sinds we jochies waren. Ik heb ze ontmoet via onze kiteclub en we zijn elkaar eigenlijk altijd blijven zien. Het is gaaf om eerst met z’n allen te gaan kiten en daarna samen een feestje te vieren.’

Pushen jullie elkaar?

‘Omdat we elkaar allemaal al zo lang kennen, zeggen wij ook gerust wanneer iemand een ‘pussy’ is tijdens het kiten. Hierdoor worden we gepusht om het meeste uit elke sessie te halen. Het niveau van mijn vrienden is best hoog, een deel van hen wordt gesponsord. Er is zeker rivaliteit in onze vriendengroep. Als een van mijn maten een gigantische boogieloop gooit moet dat natuurlijk overtroffen worden. Dit zorgt voor onvergetelijke sessies en heel veel gelach als iemand hard valt. Mits hij nog heel is natuurlijk.’

Dit interview over ‘’llyas Knauf” komt uit Access #2 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van