Een kijkje bij Electra Bikes

Een Californisch zonnetje in de Hollandse polder

Ruim vijfentwintig jaar geleden richtten twee Duitsers in Californië een bedrijf op in Vista. Wat begon met het verkopen van kleding in de Californische stijl eindigde in een succesvol fietsenbedrijf: Electra. Oprichters Benno Banzinger en Jeano Erforth maakten hun eerste cruiser eigenlijk enkel om interesse op te wekken voor hun kledingmerk, maar de fiets kreeg meer aandacht dan de kleding. Vandaag de dag biedt Electra Bicycle Company een flinke range van moderne beachcruisers aan, die nog steeds worden ontworpen in Encinitas, Californië.

Electra bikes

Terwijl het bedrijf 25 jaar geleden startte met het maken van een paar Cruiser-fietsen is het vandaag de dag de producent van de bestverkopende fiets in heel Amerika over de afgelopen drie jaar gezien. De eerste tien jaar maakte Electra enkel en alleen cruiser-fietsen, met de Electra Classic Cruiser als paradepaardje. Later, in het begin van dit millenium, toen mountainbikes ongekend populair werden verbaasden Benno en Jeano zich hierover. Immers, de sportieve zit en het hoge zadel maakten deze fiets weliswaar geschikt voor offroad gebruik, maar ze waren niet echt comfortabel op asfalt of in de stad, waar de mountainbikes ook volop gebruikt werden.

De mannen besloten hiervoor een passende oplossing te bedenken en flink wat prototypes later zag de eerste Townie in 2003 het levenslicht. De Townie is wat Electra een comfort-bike noemt en het is vandaag de dag misschien wel de bekendste fiets uit hun stal.

Electra bikes

Zithouding en trapas

Twee belangrijke factoren die de Townie onderscheidend maken zijn de zithouding en trapas. Allereerst de zithouding. De populaire mountainbikes werden door de Amerikanen, die niet zo gewend zijn aan fietsen als vervoersmiddel, omarmd en ook veelvuldig als dagelijks vervoersmiddel gebruikt. Echter heeft een mountainbike een sportievere zit, waardoor je voorover over het stuur hangt. Prima voor extra controle en snelheid in het terrein, onnodig in de stad. De Townie kreeg dus een geometrie waarmee je rechtop op de fiets kunt zitten, je niet onnodig je nek hoeft uit te rekken en daarmee dus ook beter om je heen kunt kijken. Naar het verkeer, maar ook naar de leuke dingen onderweg.

Het tweede aspect werd de Flat Foot-technologie. Een mooie term, wat wil zeggen dat je zowel zittend op het zadel bij de grond kunt zonder hierbij op je tenen te moeten balanceren, alsmede dat je je benen moet kunnen strekken wanneer je trapt. Het eerste was vooral belangrijk omdat Amerikanen het fietsen niet zoals wij Nederlanders met de paplepel kregen ingegoten, waardoor het soms spannend voor ze kan zijn om bij het stoppen snel van het zadel af te springen en met beide voeten op de grond te belanden. Door de afstand van het zadel en de trapas te vergroten werd dit bereikt en als extra voordeel fietst het ook nog eens heel ontspannen.

Naast de Townie ontwikkelde Electra steeds meer nieuwe fietslijnen met uiteenlopende karakters, echter allemaal met een bijzonder design en met plezier in het fietsen hoog in het vaandel.

Electra bikes

Eerste e-bike

In 2015 kwam de Townie Go al op de markt, de eerste ebike uit de fabriek van Electra. Met een Bosch-motor en accu waarmee afstanden ineens nog makkelijker werden overbrugd. Momenteel is de Townie Go de nummer twee bestverkochte bike in de Verenigde Staten. Net zoals in Europa groeit de e-bikemarkt enkel maar.

Binnenkort wordt de nieuwste Townie Go! Uitgebracht met een Hyena E-systeem. Ten tijde van het drukken van dit issue is de fiets nog niet geïntroduceerd. Enig onderzoek laat zien dat we mogelijk een zeer slank ondersteuningssysteem kunnen verwachten. De Townie Go! is een fiets gemaakt voor woon-werkverkeer, in fraaie retro-uitvoering. Ronde buizen en een vloeiend ontwerp geven de Townie Go! Samen met de goed gekozen onderdelen en kleurstelling een klassieke look, maar dan wel met hedendaagse technologieen, zoals een Bosch-motorsysteem en Shimano-schakel- en remsysteem. De andere alleskunner is de Vale Go! met Bosch Active Line Plus-systeem. De Vale Go! combineert een meer modern ontwerp met geïntegreerde batterij en minimalistisch doch opvallend design, wat hem ook zeer geschikt maakt voor de dagelijkse ritten.

In 2014 werd Electra onderdeel van de Trek-familie, wat Electra de ruimte gaf te groeien en haar fun-based concept wereldwijd aan te bieden. ‘We bouwen alleen producten waar we gek op zijn, we bieden een ongelofelijke service aan onze klanten en willen de wereld veranderen door meer mensen op de fiets te krijgen.’

Electra bikes

Tekst Harm Spoelstra Foto’s Electra


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Word abonnee van Electrified E-bike Magazine.

 van