29-06-2021 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Een on-Nederlandse ervaring

Hoe de Veluwezoom zich onderscheidt van andere trails. 

Waar veel routes in Nederland een ‘rondje’ zijn en je weinig tot geen mogelijkheden hebt om je eigen pad te kiezen, zijn de mensen achter de route van de Veluwezoom een andere weg ingeslagen. Op deze route kan je namelijk je tocht inkleuren zoals jij dat wilt. En om te ervaren hoe dat werkt lopen we een dagje mee met de vrijwilligers van dit prachtige mountainbikenetwerk. 

Rode lus

We ontmoeten Phil, een vrolijke en enthousiaste verschijning met een Australisch accent. Hij is vandaag onze gids en ‘spokesperson’ namens alle andere trailbuilders. We snappen wel waarom ze hem naar voren hebben geschoven voor deze taak. Naast dat hij lekker kan vertellen over de geschiedenis van de route, is hij ook intensief betrokken bij één van de ‘rode lussen’ die de omgeving rijk is. En al snel blijkt dat hij ook nog een lekker potje kan biken. Dit wordt een topdag! 

De omgeving van de Veluwezoom had vroeger al een buitenlandse vibe, vertelt Phil. Je kon allerlei paadjes pakken en zo je eigen route creëren. Maar door de groeiende populariteit van de sport werd het steeds drukker. Daarom werden steeds meer paden afgesloten om ruimte te geven aan de natuur. Uiteindelijk bleef de route van Rheden over, een lange ronde van zo’n zestig kilometer die je in twee richtingen kon rijden. Hoewel je de lengte en hoogtemeters best imposant kon noemen, was er op wat wortelige passages na weinig echte uitdaging.  

Rode lus

We zijn ondertussen aangekomen bij de eerste rode lus. De ‘Shooting mountain trail’. De naam klinkt stoer en de trail is dat ook! ‘Het paradepaardje van technical trail-features van het hele gebied’, aldus Phil. De eerste afdaling is razendsnel en brengt je via een kombocht naar drie kleine table jumps. Daarna klim je een flink stuk omhoog om bovenaan te genieten van een prachtig uitzicht over de heide van de Veluwe. Je kunt op die plek je boterham eten aan de daarvoor bestemde picknicktafel (geen feature) of je knalt gelijk naar beneden.

Deze afdaling biedt heel veel variatie. Je springt over natuurlijke drops, rijdt over trappetjes en klimt over een paar switchbacks weer een paar meter omhoog. Niet elke feature is overzichtelijk, dus het is zeker aan te raden om eerst een rondje even rustig aan te doen. De ronde eindigt met een houten drop. Je kunt kiezen uit verschillende hoogtes. De lengte van deze unieke lus is zo’n 2,6 kilometer en bevat honderd hoogtemeters. Wij kunnen je alvast garanderen: deze ga je zeker een paar keer rijden! 

Vanaf 2016 bleef een harde kern achter de schermen bezig met het idee om een mooi netwerk aan te leggen. De doelstelling: een groene lus die toegankelijk is voor iedereen en rode lussen die wat uitdagender en ruiger zijn. De gesprekken en onderhandelingen met de betrokken partijen zijn niet op twee handen te tellen. Het lokale netwerk dat ooit bestond, had zeker veertig kilometer aan extra paden en trails, maar elke keer werd er wat geschrapt. Veelal had dit te maken met stukken kwetsbare natuur. Wat overbleef was de groene Rheden-lus, waar ook wat terrein van moest worden ingeleverd in verband met bezoekersdrukte. In ruil daarvoor en in belang van de mountainbikers werd de focus gelegd op een aantal gebieden waar toegang, buiten de lus om, nog wel mogelijk was. En daar zagen Natuurmonumenten en trailbuilders veel potentie in. 

Rode lus

Geen moment rust 

‘We zijn nu aangekomen bij de OERRR-trail, deze is aangelegd door de mountainbikevereniging Last Gear en Natuurmonumenten.’ Phil legt uit dat ook deze rode lus, net als de andere drie, zijn eigen karakter heeft. Deze 3,7 kilometer lange trail kenmerkt zich door zijn korte bochten, pittige klimmetjes en afsplitsingen. Onderweg kom je drops, jumps en flowy passages tegen. Op dit rondje heb je geen moment rust!  

Tijdens het ontwerp van de nieuwe Veluwezoom MTB-route werd besloten om in deze potentierijke gebieden unieke en technische passages aan te leggen. Lussen die de bikers voorzien van uitdaging en een ervaring die je bijna alleen maar in het buitenland tegenkomt. 

Hij valt gelijk op, de pumptrack van de ‘Fortune cookie trail’. Een prachtig geshapete baan, die licht afdaalt het prachtige bos in. De bochten zijn mooi hoog, de rollers blijken lekker te pumpen en sommige gaps zijn volgens Phil zelfs te clearen. Na de pumptrack volgt een snelle technische afdaling. Op adem komen is er niet bij, want wat volgt is een wortelklim door het met varens bedekte bos. Je komt vervolgens weer uit bij de pumptrack, die je uiteraard nog een keer doet! 

Rode lus

Na een paar jaar van plannen, de natuur de ruimte geven, uitwerken en graven mag het resultaat er in 2020 dan echt zijn. De Veluwezoom is dan het eerste parcours van Nederland met deze constructie. Je kan het parcours op elke plek beginnen en kan op verschillende punten afslaan om zo je eigen ervaring te creëren. Hierdoor kan je variëren in lengte, hoogtemeters en technische uitdaging. Op de rode lussen is ook rekening gehouden met de minder ervaren mountainbikers. Zo zijn er ‘chicken lines’ en ‘qualifiers’. Deze boomstammen moeten ervoor zorgen dat mensen moeite moeten doen om de uitdagende features te nemen. ‘Kom je er niet overheen, misschien is deze feature dan niet geschikt voor jou’, vertelt Phil ons. 

We zijn aangekomen bij de laatste rode lus. De ‘Granny trail’. Misschien wel de snelste afdaling van het netwerk, met een mooie combinatie van flow en features. Phil is medeverantwoordelijk voor dit gedeelte en toont graag welke lijnen er allemaal zijn. ‘Als je hem vaker rijdt, zie je steeds meer mogelijkheden. Zo kun je de grote kombochten ook afsnijden door er overheen te springen. De lus eindigt, na het behalen van de qualifier, met een dubbele drop. Wie dat net te spannend vindt, heeft ook de mogelijkheid om de switchbacks naar beneden te pakken.  
 
Helaas eindigt hier onze dag. We nemen afscheid van onze bekwame gids en denken met een glimlach terug aan deze on-Nederlandse ervaring. En het mooie: de volgende keer dat we hier komen, kunnen we voor onszelf een compleet nieuwe ervaring creëren.  

Let op: voor deze route heb je het Natuurmonumenten Vignet nodig. 

Tekst en beeld: André Deunhouwer


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van