17-03-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Een trapeze is als een spijkerbroek

Een trapeze lijkt minder belangrijk dan een kite of een board, maar het bepaalt voor een heel belangrijk deel je vaarcomfort. Als je trapeze niet goed zit, krijg je binnen de kortste keren pijn of zelfs schaafwonden. Of hij vliegt omhoog om je mooie C-cup in een AA-cup te veranderen.

Door: Marieke van Osch
Beeld: Ellen Langeree, Ian Trafford, Prolimit

Starten met een zittrapeze?
Veel dames beginnen met een zittrapeze. Het voordeel van een zittrapeze is dat hij niet omhoog gaat, dat het waterstarten makkelijker is en dat het meer stabiliteit geeft aan je heupen. Bij het kopen van een zittrapeze is het vooral belangrijk om te kijken of hij niet schuurt als je geen wetsuit aan hebt. Ook moet je er goed in kunnen hangen, test dit uit in de winkel. Of, als het even kan, test een trapeze tijdens een goede kiteboardsessie. Maar geloof niet meteen een instructeur die ervan uitgaat dat alle dames een zittrapeze willen. Als je van plan bent veel te gaan kiteboarden en vooral te leren springen, kun je misschien beter gelijk beginnen met een heuptrapeze.

Of toch een heuptrapeze?
De meeste kiteboarders stappen, nadat ze heen en weer kunnen varen over op een heuptrapeze. Het voordeel van een heuptrapeze is dat je er flexibeler in bent, dat het makkelijker loopt en zwemt en je zwaartepunt wat hoger zit. Dit is vooral fijn met tricks. Er zijn veel fabrikanten die speciale damestrapezes maken. Bekende harnasmerken zoals Mystic (vroeger voor dames Maui Magic), Dakine, ION, Prolimit en PAT Love hebben aparte damesmodellen. De meeste damesmodellen lopen wat extremer van een brede rug naar een smalle zijkant en voorkant, dit is omdat het vrouwenlichaam minder ruimte heeft tussen de ribben en de heupen. Ook zijn uiteraard de damesmodellen kleiner. We hebben nu eenmaal meer heupen (helaas) en een smallere taille (jippie!).

Wat varen de pro’s
Om er achter te komen wat de pro’s doen om een goede trapeze te kiezen heb ik Jalou Langeree (freestyle en wave) en Katja Roose (courserace en freestyle) gevraagd wat zij fijn vinden aan hun trapeze en wat je moet doen om een goed model te kiezen. Katja: “Mijn ION Nova kitewaist 2010 ondersteunt goed in de rug. Met mijn vorige trapeze werd mijn rug snel vermoeid, zeker met harde wind. Dat kwam omdat de rug te flexibel was.” Jalou: “Het verschil tussen de Naish Kevin Langeree Pro van 2011 en 2010 is dat de nieuwe meer backprotectie geeft, hij is een stuk steviger. En hij heeft windmolens, een blokje kaas en koeien op een weiland met een slootje, lekker oer-Hollands zoals Kevin ook is.”

Als een spijkerbroek…
De dames geven beiden aan dat testen voordat je een trapeze koopt het meest belangrijk is. Vraag aan de meiden op het strand of je hun trapeze mag proberen. Koop een trapeze vooral niet te groot, want dan blijft hij niet goed zitten.

Katja: “Trapezes zijn net spijkerbroeken, het moet echt perfect zitten. Wat bij je vriendin goed zit, kan bij jou niet passen.” Jalou: “Niet te groot, te stijf en te hard (dat klinkt weer heerlijk…) want dan krijg je gegarandeerd last van je rug.” Als je niet voor freestyle of wave gaat, maar vooral lekker hard wil varen, kun je beter een zittrapeze kiezen. Katja vaart voor de races ook met een zittrapeze. “Ik gebruik een zittrapeze omdat je in je trapeze gaat zitten/hangen. Bij freestyle heb je veel vrijheid van de heupen nodig voor je tricks. Met racen wil je het zwaartepunt van je lichaam (namelijk je reet, haha) gebruiken om de kracht vanuit je bekken naar je benen en naar het board te krijgen.”

 

Designen van een damestrapeze
Waar let je nu als designer op als je een trapeze voor dames ontwerpt. Reinier Korstanje is designer voor Prolimit. “Vrouwen hechten veel waarde aan de goede kleur en graphics, dus hier besteden we veel aandacht aan. Maar de pasvorm, shape en kwaliteit krijgen nog meer aandacht.” Prolimit heeft twee damesmodellen, de Edge en de Eve. “De Eve is wat stijver en geeft meer backsupport en heeft een brede slide-in barpad die je ribben beschermt. De Edge is een stuk flexibeler, meer shaping in de rug en een smal en zacht zijpaneel bij de ribben voor meer bewegingsvrijheid en comfort. Dan kunnen de dames kiezen wat bij ze past. Sommige dames willen een smalle flexibele trapeze en anderen willen en hoge rug die stijver is en meer support geeft.”

Tip van de designer
“Let op het comfort van de trapeze, voornamelijk bij de randen die bij je ribben zitten. Deze moeten zacht zijn om schuurplekken en gebroken ribben te voorkomen. Wordt niet verleid door je favoriete kleur, maar pas alle modellen goed in de winkel en het liefst ook nog op het water voordat je iets koopt. Als designer vind ik dat ik moet zorgen voor flexibiliteit op de juiste plekken, gemak bij het aantrekken, goede backsupport, 3D-shape voor goede ondersteuning, zachte randen, goede krachtverdeling en uitmuntende kwaliteit.”

Conclusie
Het is een hele zoektocht maar als je eenmaal een fijne trapeze hebt gevonden zul je er veel plezier van hebben. De spijkerbroek die mij het beste past is het harnas dat eerst werd gevaren door Grace. Mijn harnas paste weer goed bij Grace, dus we hebben geruild. Zo zie je weer dat pasvormen verschillen. Zij blij, ik blij. Het enige dat aan mijn huidige trapeze niet handig is, is dat de bandjes erg stroef dicht gaan. Heb je weer een man nodig… De zoektocht naar de ideale spijkerbroek blijft dus doorgaan, totdat ik het ultieme harnas heb gevonden dat ik snel dicht kan knopen als ik het water op ga!

Even zwaaien als je een roze harnas voorbij ziet komen op het water.


 

 van