22-11-2022 - Wielrenblad, Leesvoer

Een valpartij, hoe herstel je het beste?

Een valpartij, hoe herstel je het beste? Iedere wielrenner krijgt er in zijn of haar fietscarrière mee te maken: vallen. Of het nu gaat om net te laat uitklikken of die vervelende schuiver in een afdaling, pijn doet het altijd. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk herstellen en weer op de fiets zitten. Maar hoe moet dat dan? En wat kan je zelf? Sportfysiotherapeut Thijs Schamp helpt je graag op weg.

Goed herstellen begint al bij de voorbereiding, voordat je überhaupt onderuit bent gegaan. Er zijn namelijk weinig dingen vervelender dan wanneer je net op je plaat bent gegaan, je thuiskomt en constateert dat je niks in huis hebt om je wonden te verzorgen. Als je veel fietst is de kans op een valpartij altijd wel aanwezig en dat je daarbij verwondingen oploopt is eerder regel dan uitzondering. Zorg daarom dat je altijd een EHBO-kit of wondverzorgingsartikelen in huis hebt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, voordat je het doorhebt lig je op de grond. En als je eenmaal het asfalt van dichtbij hebt gezien, wat dan? In de meeste gevallen is een ambulance of eerste hulp niet direct vereist. Maar het kan raadzaam zijn om bij wat groter letsel eerst contact op te nemen met je huisarts, desnoods met spoed. Direct gebruikmaken van de eerstehulppost van een ziekenhuis is ook een mogelijkheid, maar vergeet niet dat hier soms (hoge) medische kosten aan verbonden zijn, helemaal in het buitenland. Een belletje en mogelijk bezoek aan je huisarts kan helpen om deze kosten te besparen. Kan je dit geld mooi weer investeren in het herstel van je geliefde fiets!

Herstelmodus

Als het bij wat schaafwonden en lichte kneuzingen blijft en er verder niks ernstigs aan de hand is kan je gelukkig prima thuis je wonden verzorgen. Het goed herstellen van wonden begint al als je thuis komt: de herstelmodus mag meteen aan. Trek je fietskleding voorzichtig uit, en kijk vooral uit rondom de plekken waar je op bent gevallen: soms is je kleding nog heel maar zit er alsnog een flinke schaafwond onder. Eenmaal alles uit is het belangrijk om de wonden goed te reinigen, hiervoor heb je Betadine Scrub en een washandje nodig. Zet de douche aan, zorg dat de temperatuur niet te hoog is en spoel de wonden goed af met schoon water. Nu pak je de Betadine Scrub met het washandje en wrijf je de wond hiermee goed en hard schoon. Gaat het harder bloeden? Niet schrikken, dit is juist een goed teken: de wond gaat open en zo stromen alle bacteriën eruit. Als je alle wonden mooi schoon hebt zien ze er vaak rood en gaaf uit.

Gebruik na het douchen steriele gaasjes om hier en daar het bloed een beetje weg te deppen, daarna is het goed om de wond te bedekken met paraffine gaasjes en Betadine, afgedekt met een normaal steriel gaasje of een eilandpleister op maat. Het kan ook helpen om de schaafwond in te smeren met bijvoorbeeld Wonden Wonder voordat je ‘m verbindt. Doe dit de eerste twee à drie dagen, en probeer het een of twee keer per dag te verschonen. Voor het slapen kan je eventueel zwachtels gebruiken om de plek zo extra te beschermen.

Als je de wond een paar dagen goed hebt verzorgd zal het initiële ontstekingsproces voorbij zijn, dit betekent dat je ‘m indien mogelijk meer kan blootstellen aan de lucht, zodat er een korstje op komt. Maar afhankelijk van de plek kan het ook een goed idee zijn om het te blijven bedekken met paraffine gaasjes of Wonden Wonder, de vettigheid en ingrediënten hiervan zorgen er namelijk voor dat het herstelproces van de huid sneller gaat.

Als de wond eenmaal droog is en een mooi korstje heeft is het goed om het verder te behandelen. Je hebt verschillende producten, maar ook hiervoor is Wonden Wonder van Kwakzalver goed geschikt. De natuurlijke ingrediënten van dit middeltje stimuleren de natuurlijke aanmaak van een nieuwe huid. Je mag de schaafwond gerust een aantal keer per dag insmeren en je kan het eventueel extra bedekken na het aanbrengen van de zalf, zodat de werking lang actief blijft.

Impact

Helaas zijn wonden niet het enige waar je last van hebt na een val. Een paar uur nadat het is gebeurd en vooral de volgende dag voelt je lichaam stijf en beurs aan. Dit is een normale reactie: omdat de impact hoog is zet je lijf automatisch je spieren wat meer op spanning. Dit is met name bij de geraakte lichaamsdelen een soort bescherm reactie. Dit kan een paar dagen tot een week of twee duren, totdat het helemaal hersteld is.

Kan je hier dan ook wat aan doen? Jazeker! En het mooie is dat fietsen helpt. Probeer regelmatig korte rustige ritjes te doen, eventueel op de fietstrainer, waarbij je in een makkelijke cadans op lichte intensiteit fietst. Daarnaast kan het ook raadzaam zijn om aandacht te besteden aan de mobiliteit van je lichaam, middels stretchen en oefentherapie, hiervoor kan je complete work-outs vinden op bijvoorbeeld YouTube. Blijf je klachten houden die maar moeizaam weg willen trekken? Het kan dan raadzaam zijn om een sportfysiotherapeut of chiropractor te bezoeken en samen bekijken welk plan jou kan helpen om honderd procent te herstellen.


Thijs Schamp is sportfysiotherapeut Msc. Hij is werkzaam voor onder andere Team DSM, de KNWU en als Retul-bikefitter voor Specialized. Met het combineren van deze activiteiten specialiseert hij zich in het begeleiden van (top)sporters in het algemeen en de wielrenner in het bijzonder. In zijn vrije tijd is hij erg actief op de racefiets en gravelbike.


Los van alle adviezen in dit artikel is er één ding enorm belangrijk: ben je onzeker hoe om te gaan met je klachten of problemen na een valpartij, zoek dan altijd professionele medische hulp, bijvoorbeeld bij je eigen huisarts.

Wondverzorgingskit

Het is goed om thuis een complete wondverzorgingskit te hebben. Het volgende mag hierin niet ontbreken:
– Betadine Scrub
– Betadine Zalf
– Eilandpleisters in verschillende maten
– Droge steriele gaasjes
– Paraffine gaasjes
– Tape
– Netverband
– Elastische zwachtels
– Kwakzalver Wonden Wonder

Ga voor meer informatie naar de website van Kwakzalver.

Tekst: Thijs Schamp
Foto’s :Ronny Wormgoor / Merlijn Spenkelink


Dit artikel komt uit het magazine Wielrenblad #3 2022. Dit magazine is nog steeds los te bestellen in onze webshop, klik hier voor de webshop. Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van