28-06-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Eerste editie Eroica Limburg gaat dit weekend van start

Valkenburg staat dit weekend in het teken van wielerhistorie en nostalgie op twee wielen. In navolging op Eroica edities in Italië, Spanje, Californië en Groot-Brittannië start aanstaande vrijdag 1 juli de eerste editie van het drie dagen durende gratis te bezoeken Eroica Limburg festival. Eroica is meer dan alleen fietsen, het is een gevoel waarbij ambiance en beleving voor de hele familie centraal staat. Eroica is hét evenement in de wereld op het gebied van wielerhistorie en nostalgie.

Familie Festival

Vanuit Valkenburg worden op retrofietsen en in retrokleding drie unieke routes, over verharde en onverharde, wegen verreden. Routes die voeren door Limburg over de grenzen heen door de Belgische Voerstreek en Duitsland. Het passeren van de landsgrenzen maakt deze Eroica editie echt uniek in de wereld. Hiermee wordt het bewijs geleverd dat Limburgers van oudsher de kansen over de grenzen heen zien, en grijpen.

Het is niet alleen wielrennen wat de klok slaat. Ook cultuur, muziek, eten en drinken komen tijdens het gratis te bezoeken Eroica Limburg festival in het Dersaborg park uitgebreid aan bod.Verrassende optredens van verschillende artiesten (o.a. Urbanus), bandjes (Wir sind Spitze, Liptease, 44 shakedown, Lost Cabin) en fanfares. Heerlijke streekgerechten, lokale lekkernijen, een fietsbeurs en een heus foodtruck festival verwelkomen de bezoekers.

Regionale zender L1 maakt op zaterdag 2 juli op het festival terrein live opnames van Tour de L1mbourg, de speciale live Tour de France talkshow van de zender. Ook voor de kinderen valt er veel te beleven op de nostalgische kermis die speciaal wordt opgebouwd. Kortom een festival voor het hele gezin.

Wereldtoppers aanwezig

Naast de reeds 500 ingeschreven deelnemers kan de organisatie van Eroica dit jaar ook rekenen op de aanwezigheid van vele grote namen uit het wielerverleden. Niet alleen voormalig Tour de France winnaar Jan Janssen rijdt mee. Ook de voormalige Duitse topsprinter Erik Zabel, voormalig wereldkampioen Johan Museeuw en wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel geven acte de presence. Erik Zabel bouwde zelfs een oude gazelle fiets op om deel te kunnen nemen aan Eroica. “Het is voor mij een grote eer om deel te nemen aan deze editie in Limburg. Ik kijk er zeer naar uit om door de prachtige Limburgse heuvels te koersen.”

Uiteraard nemen deze wielerhelden hun historische fietsen en shirts mee waarin ze gereden hebben tijdens wereldkampioenschappen, olympische spelen en in de grote rondes. Voor elke wielerliefhebber iets om van te smullen. Alle activiteiten op de start en finishlocatie zijn natuurlijk gratis te bezoeken.

Rijden door de Brandbier brouwerij

De routes van Eroica zijn anders dan de reguliere toertochten die we al jaren in Limburg kennen. De deelnemers passeren plaatsen en locaties waar fietsers normaal gesproken niet kunnen komen. Zo opent de Brandbier brouwerij in Wijlre voor de eerste maal in haar 676 jarige geschiedenis de deuren voor een passage over het brouwerijterrein. Daarnaast heeft Brandbier speciaal voor Eroica Limburg een bierflesje in Eroica stijl ontwikkeld. Een echt collector items.

De bekende grotten van Valkenburg zijn ook onderdeel van de route. Deze bieden 60 meter onder de grond een schitterend en spannend parcours voor de renners. Maar ook de vele bekende en minder bekende historische gebouwen in de grensregio maken deel uit van Eroica, zoals hoeve Cortenbach, kasteel Terworm en kasteel Altembrouck.

Tenslotte mogen ook de mooie vergezichten van het Limburgse land bij Epen, het Drielandenpunt en het ‘Toscaanse’ heuvelland bij Eys en Wittem uiteraard niet ontbreken. Voor meer informatie en inschrijven kijk dan op de website van Eroica Limburg.

Bereikbaarheid en overnachten
Valkenburg is met de auto, trein of fiets (!) uitstekend bereikbaar. Op de website van de VVV vind je voldoende info over de regio en de verschillende accommodaties. Wil je kamperen? Het eerste weekeinde van juli leent zich daar natuurlijk uitermate goed voor. In Limburg maar ook in de Voerstreek zijn voldoende campings om de tent op te zetten of de camper te parkeren.

 

 van