14-10-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Nieuws, Surfen, Nieuws

Eerste Nederlands Kampioenschap Foil Surfen groot succes

‘Hydrofoil Surfen’ het klinkt als iets bijzonders, en dat is het ook. Een hydrofoil surfplank is een surfboard met een mast onder het board en een grote vleugel die opwaartse druk genereert als hij snelheid krijgt door de energie van de golf. Hierdoor komt het board een stukje boven het water en voelt het alsof je vliegt. Foil surfen is een nieuwe sport die over is komen waaien uit Hawaii en ook in ons land steeds populairder wordt.

De Noordzee staat niet bekend om de beste golven maar voor foilen is ons land ideaal doordat hydrofoils erg efficiënt zijn en je de golf veel langer af kunt rijden dan dat je met een normale surfplank zou kunnen doen. ‘foilen is eindeloos surfen en het is net alsof je vliegt. Het is fantastisch!’, aldus een enthousiaste Erik Rijsenbrij (41), foil surfer van het eerste uur en mede-organisator van het NK Foil surfen dat zondag 11 oktober gehouden werd in IJmuiden aan Zee.

Het was een corona-proof, riders-only evenement met deelnemers uit alle kuststreken van Nederland en zelfs Biarritz. De golven waren heup-hoog en de 20 riders lieten mooie turns, connecties en zelfs enkele sprongetjes zien. Net als bij het normale golfsurfen werden de deelnemers door de professionele jury beoordeeld op snelheid, kracht en flow. Iedereen haalde alles uit de kast om te winnen, met het volgende resultaat:

De winnaars van het NK Foil Surfen zijn geworden:

1. Kevin Langeree
2. Chucho Nonnot
3. Martijn van Hoek

 van