09-01-2015 - Mountainbiken, Nieuws

Egmond is klaar voor een stormachtige strandraces

Gelet op de huidige weersvoorspellingen gaat de strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond op zaterdag 10 januari a.s. een heroïsche 17e editie tegemoet. De verwachte windkracht 7 vanuit het zuidwesten zal voor de 4.000 deelnemers met name op de heenweg richting Velsen-Noord voor extra uitdaging zorgen. Aangezien de aanhoudende wind zal zorgen voor een smaller strand, heeft organisator Le Champion besloten de start van de race met een uur en een kwartier uit te stellen naar 12.15 uur.

Wijzigingen

Deelnemers wordt dringend geadviseerd de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten te houden en hierbij rekening te houden met hun kledingkeuze. De combinatie van wind en mogelijke regen kan namelijk leiden tot versnelde afkoeling. Aangeraden wordt om te zorgen voor meerdere lagen om warm te blijven en eventueel waterafstotende en toch ventilerende kleding te dragen.

Starttijden
Er wordt gestart op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. De nieuwe starttijden zijn:

  • 12.15 uur          NK Wedstrijd vrouwen
  • 12.20 uur          NK Wedstrijd mannen (wedstrijdlicentie)
  • 12.25 uur          Wedstrijd Businessrace
  • 12.30 uur          NK Wedstrijd mannen (basisleden KNWU)
  • 12.30 uur          Leden Le Champion en Leden Nederlandse Triatlon bond
  • 12.35 uur          Businessrace Recreatie
  • 12.35 uur          Cyclo sportieven vrouwen
  • 12.40 uur          Cyclosportieven mannen

[youtube id=”5s1lZ-OexUM”]

 

Vooruitblik

Tijdens de persconferentie in Restaurant ZilteZoen in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgeblikt op de 17e AGU Egmond-Pier-Egmond en de 43e PWN Egmond Halve Marathon. De weersvoorspellingen met veel wind gaan zorgen voor twee heroïsche editiesSebastian Langeveld en Bram Rood blikken alvast vooruit op AGU Egmond-Pier-Egmond. Bernhard Kipyego, Abdi Nageeye en Khalid Choukoud spraken hun verwachtingen uit voor de PWN Egmond Halve Marathon.

Voordat de persconferentie van start ging, sprak de aanwezige Hetty Hafkamp, Burgemeester van Bergen, vol trots over de twee Egmond evenementen: “Afgelopen jaren was een makkie, het zal nu wat spannender worden. De zee is fantastisch. Mooier dan in Egmond kun je het niet vinden. Ondanks de wind.”

Vervolgens werd als eerste vooruit gekeken naar de strandrace op zaterdag. De verwachte windkracht 7 vanuit het zuidwesten betekent voor de 4.000 deelnemers met name op de heenweg richting Velsen-Noord een extra uitdaging. Aangezien de aanhoudende wind zal zorgen voor een smaller strand, heeft organisator Le Champion besloten de start van de race met een uur en een kwartier uit te stellen naar 12.15 uur. Daarnaast worden er maatregelingen genomen voor de veiligheid van de deelnemers. Cees Pronk, adjunct directeur, licht toe: “Zo worden er geen spandoeken opgehangen, is er geen start/finish stellage, zijn er geen opblaasbare bogen en worden er minder hekken geplaatst.”

Voor Langeveld, de winnaar van vorig jaar, deren de zware omstandigheden niet. “Deze lastige omstandigheden liggen mij wel”, geeft hij aan. “Het zal een extreem lastige en tactische rit worden en er zijn veel goede tegenstanders. Ik verwacht een grote groep renners tot de pier en dat het op de terugweg, met een storm wind mee, beslist gaat worden na de strandafgang bij Castricum”, aldus de Garmin-Sharp renner, die zonder ploegmaten aan de start staat. “Dit is een grote test en ik neem het heel serieus.” Rood verschijnt in Egmond met veel afgevaardigden uit de Koga-formatie. “De ploegentactiek zal een grote rol gaan spelen. De omstandigheden zijn in mijn voordeel”, beaamt de 31-jarige renner. Voor de winst zijn daarnaast Ramses Bekkenk, Thijs Zonneveld, Bram Imming, Richard Jansen, Maarten Himpens en Ronan van Zandbeek belangrijke kandidaten.

Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de PWN Egmond Halve Marathon. De vrouwen bijten het spits af. De grootste kanshebsters zijn Meseret Hailu en Flomena Chepchirchir. De mannen starten 9.17 minuten later dan de vrouwen, in het kader van de traditionele man-vrouw wedstrijd. Bernhard Kipyego, die afgelopen oktober de TCS Amsterdam Marathon won, maakt voor het eerst kennis met het strand. Met zijn crossverleden zal dit voor hem echter geen probleem zijn. Abdi Negeeye en Khalid Choukoud stonden vol zelftrouwen de pers te woord. Nageeye, die gisteren is teruggekomen uit Ethiopië: “Ik ben er op gebrand om goed te lopen. Ik zit midden in mijn marathontrainingen en de laatste twee weken heb ik wel veel snelheid getraind. Op het strand zal ik rustig aan doen en energie besparen. Na het strand moet ik scherp zijn en slim lopen, daar gaan de Afrikanen altijd als raketten.” Choukoud prijst de PWN Egmond Halve Marathon. “Het is een prachtige wedstrijd, met altijd veel Nederlanders vooraan. Het gaat hier niet om de tijd, maar om de klassering en dat spreekt mij aan. En ik verkeer op dit moment in mijn beste vorm ooit.”

 van