13-02-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Egmond Pier Egmond: Do you want to go to the seaside?

Beach racing, een combinatie van gravel en cyclo-cross, trekt steeds meer publiek en lijkt alleen maar aan belangstelling te winnen in Nederland. Terug in januari was er ook dit jaar genoeg spektakel te beleven en kon het publiek er niet genoeg van krijgen. 

Met dank aan onze Engelse collega’s van Gran Fondo

Egmond-Pier-Egmond

Beach racing

Niet alleen is beach racing een upcoming scene in Nederland, maar ook bij onze zuiderburen wordt de discipline steeds populairder. Vijf jaar terug waren het aantal strandraces nog op een hand te tellen, maar tegenwoordig is er bijna ieder weekend wel eentje. Daarnaast stijgt het aantal illegale races gelijktijdig. Voor iedere sport dient er op maat gemaakt materiaal geleverd te worden om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Hiervoor dienen de renners over een speciaal gemaakte fiets te beschikken. De race speelt zich af op verharde als onverharde wegen, waardoor de renners over meerdere vaardigheden moeten beschikken willen zij met de beste mee strijden om de overwinning. De UCI ondersteund deze nieuwe beweging binnen de sport en helpt waar mogelijk.

Egmond-Pier-Egmond-2

Rechts op de foto zien we Dennis Bruin van Wikkit Cycles en mede-eigenaar van Egmond aan Zee’s Beach Bastards bike shop. Dennis laat weten aan Gran Fondo dat hij en de andere locals altijd het strand hebben gebruikt als omgeving voor hun trainingen in de winter. “Het was slechts een kwestie voor tijd voordat het strand-virus zou overslaan”, zegt hij. Vandaag de dag heb je echt alles, van ad hoc georganiseerde wedstrijden waar de speakers langs de kant staan te blazen tot goed georganiseerde evenementen waar duizenden mensen aan meedoen.

Egmond-Pier-Egmond-3

Egmond Pier Egmond

Egmond Pier Egmond is de grootste strandrace van het jaar en wordt gehouden over ruim 36 kilometer. Het parcours volgt een heen-en-terug route met een cyclo-cross stuk in de omloop terug naar de start. Ondanks dat er duizenden renners aan het evenement meedoen, blijft het alsnog een soort van onder de radar. Het gezellige stadje en haar inwoners kunnen hun normale routine in de winkels gewoon blijven aanhouden zonder dat zich hier problemen in voordoen.

Egmond-Pier-Egmond-4

Voor de mensen die de 2017 editie van Egmond Pier Egmond hebben gemist, hebben wij de aftermovie hieronder klaargezet.

Voor meer informatie over Gran Fondo of Wikkit klik je op de links.

 

 van