07-03-2013 - Kitesurfen, Nieuws

Einde van de stinksok?

De komende maanden zal elke kiteboarder die in Nederland wil varen ze nog wel gebruiken vanwege het koude water: sokken of schoentjes. Van Ion kregen we twee paar sokken opgestuurd om de winter mee door te komen. Ballistic socks met de nieuwe Sanitized technologie en Ballistic socks zonder deze technologie. De claim die Ion doet is dat deze Sanitized technologie een einde maakt aan luchtjes in je neopreensokken. Dat wilden we wel eens ruiken.

Jan Willem van der Kamp heeft de schoentjes gebruikt tijdens zijn kite & surfsessies deze winter in Nederland. Aan zijn ene voet had hij de Ion Ballistic sock met Sanitized technologie en aan de andere voet had hij de Ballistic sock zonder Sanitized technologie.

Wat is nou precies dat Sanitized?
Kort door de bocht zorgt de Sanitized technologie er voor dat bacteriën zich niet nestelen in je neopreen. Zonder de technologie verdubbelt volgens ION het aantal bacteriën zich elke 20 minuten. De technologie is dit jaar niet alleen aanwezig in de schoentjes, maar ook in de pakken.

[vimeo id=”50211230″]

Werkt het echt?
Het is fijner varen zonder sokken of schoentjes, maar in de koude wateren hier kan je gedurende de winter en het vroege voorjaar niet zonder. Het echte ‘blote voeten’ gevoel is niet te evenaren, maar met deze sokken kom je wel dicht in de buurt. Doordat je grote teen apart zit heb je meer wendbaarheid. Maar daar ging deze test niet om.

Tijdens de test in zeewater van nog geen 7 graden, waren de 3/2 sokken warm genoeg om een dik uur in zee te blijven. Wil je langer warme voeten, dan bevelen we de dikkere schoentjes aan.

Weg met stinksokken
Na de test hebben we de sokken een tijd laten liggen. Na de eerste sessie konden we nog geen verschil merken qua geur, maar na een aantal sessies werd duidelijk welke van de twee sokken de nieuwe technologie bevat. Sanitized zorgt er voor dat de sok alleen nog maar ruikt naar neopreen en niet naar gekweekte bacteriën. We kunnen niet anders concluderen dat de Sanitized technologie voor de geur een ware uitkomst is. Weg met stinksokken.

 van