14-11-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Einen fixie von die Kaptein FixMeisters bitte!

Voor wiens liefde voor fietsen verder reikt dan mountainbikes heeft Kaptein een splinternieuwe Fixed Gear en Single Speed winkel geopend.  De opening was op 11-11-11 in de prachtige Amsterdamse Westergasfabriek. Naam;  Kaptein FixMeisters Amsterdam.

Naast hippe eettentjes en cafés verschijnen er nu ook hippe winkels op het Westergasterrein. Eén daarvan is de fietsenwinkel Kaptein FixMeisters. Dit is het nieuwe filiaal van Kaptein Tweewielers dat al sinds jaar en dag bekend staat als de race- en mountainbikespecialist in Amsterdam. De nieuwe winkel richt zich op single speed fietsen en sluit daarmee aan bij een nieuwe subcultuur die in steeds meer wereldsteden de opduikt.

Fixed gear, baanfiets, doortrapper, single speed, fixie. Het zijn woorden die de laatste jaren door steeds meer mensen zijn opgepikt. De fietsen zijn snel, mooi ontworpen, minimalistisch en hebben maar één versnelling. In New York, Londen en Berlijn zijn de single speed fietsen al langer populair. Het fenomeen werd ingezet door fietskoeriers in grote steden over de hele wereld. Met als initiator New York City in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Baanfietsen waren een goedkoop alternatief voor fietskoeriers, die over het algemeen niet veel geld verdienen. Door de eenvoud van de fietsen wordt slijtage tot een minimum beperkt.

Je ziet dit soort fietsen nu ook steeds vaker in Nederland. En waarom niet? Nederland is met zijn vlakke landschap uitermate geschikt voor het rondrijden met één versnelling. Veel mensen denken dat versnellingen een must zijn. Wie eens op een fixie heeft gereden komt erachter dat dit niet klopt. Je sprint erop weg en zonder moeite haal je bakfietsen, stadfietsen maar ook brommertjes en racefietsers in.

Single speeds zijn fietsen die je aanvankelijk vooral in de stad zag rijden, snel van a naar b is het motto. Maar nu zie je ook steeds meer groepjes die buiten de stad tochtjes doen. De sfeer in zo’n groepje rijders is vaak erg gemoedelijk. Het gaat er niet om wie er het eerste thuis is maar meer om de gezelligheid. Ook in de bossen wordt het rijden met één verzet steeds populairder. Het gevoel van één zijn met je fiets komt dan echt tot zijn recht. Vaak hebben mensen een single speed als tweede fiets.

Bij de winkel op het Westergasterrein kun je ervaren hoe het is om op een fixie te rijden. Ook kun je er terecht met de meest uiteenlopende vragen op het gebied van single speeds. Er werken enthousiaste medewerkers met vele contacten in het ‘wereldje’. Een groot deel van de fietsen wordt custom opgebouwd. De frames en onderdelen worden uit de hele wereld geïmporteerd en zijn vaak nergens anders in Nederland verkrijgbaar. Hierdoor ontstaat een unieke sfeer. In combinatie met het monumentale pand lijkt het net een museum.

De opening was een groot succes. Er kwamen rijders uit heel Nederland een alley-cat (race) mee rijden. De race bestond uit 6 stempelposten in en rond de stad (55 km). De winnaar kwam ongeveer 2 uur later over de streep. En dat gewoon door het drukke verkeer van de binnenstad heen! Hij heeft een prachtig nieuw frame gewonnen.

[nggallery id=2]

 van