12-11-2021 - Nieuws, Wielrenblad

Ekoï presenteert de Tocsen crash-sensor en de E-Lens elektronische bril.

EKOÏ stelt jaarlijks ongeveer vijftig nieuwe en vernieuwende producten voor.  De reden voor deze niet te stoppen stroom aan steeds betere producten is de reden waarom Jean-Christophe Rattel ooit Ekoï oprichtte: zoveel mogelijk fietsers excellente producten aanbieden.

De voorbije jaren steeg de populariteit van de fiets enorm, maar jammer genoeg nam daarmee ook het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn toe. In 2020 hadden in Frankrijk alleen al meer dan 60.000 fietsers medische zorg nodig na een ongeval en vielen 174 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Dat toenemend aantal ongevallen zorgt voor onrust bij de fietsers en wel in die mate dat het voor sommige mensen een reden is om niet meer op de fiets te stappen. EKOÏ ging op zoek naar een oplossing…

Met de EKOÏ by Tocsen crash-sensor fiets je nooit meer alleen

Sinds enkele jaren ontwikkelt EKOÏ zijn producten in nauwe samenwerking met profwielrenners. De productkennis en ervaring van mannen en vrouwen die jaarlijks duizenden kilometers weg trappen zijn van onschatbare waarde in het ontwikkelingsproces van nieuwe producten. Maar hoe kan je de veiligheid van die renners garanderen als ze alleen onderweg zijn op training?

Als een fietser ten val komt, kan de Ekoï by Tocsen-sensor zijn leven redden. Van zodra de sensor een crash detecteert, waarschuwt de app de noodcontactpersoon van de fietser en wordt meteen de GPS-locatie meegestuurd.

Hoe werkt het ?

De EKOÏ by Tocsen-sensor kan met één klik vanaf een smartphone worden geactiveerd. Als de sensor een schok of een val detecteert, zal hij in eerste instantie met een bericht aan de fietser vragen of hij OK is. Reageert de fietser niet binnen de 30 seconden op dat bericht, dan verstuurt de app een noodsignaal samen met je GPS-locatie naar de noodcontactpersoon die je in de app hebt geprogrammeerd. Naast de noodcontactpersoon van de gechrashte fietser krijgen ook de Tocsen-gebruikers die zich in een straal van 2 kilometer rond de onfortuinlijke fietser bevinden de noodoproep.

De TOCSEN-app is volledig gratis en vereist geen betalend abonnement.

De batterij van de sensor heeft een levensduur van ongeveer 3 maanden en hoeft daarom niet vaak opgeladen te worden. Het is ook mogelijk om zelf een noodoproep te starten.

“Na de test van verschillende crash-sensoren en noodoproepsystemen, sprong Tocsen er tussenuit met zijn meest nauwkeurige crashdetectie, zonder valse alarmen. Daarnaast vonden we het bijzonder waardevol dat de leden van de Tocsen community bij een noodgeval betrokken worden. Als er zich een ongeval voordoet, wordt iedereen in de buurt van het ongeluk die de gratis Tocsen-app geïnstalleerd heeft op de hoogte gebracht. Dat kan een groot verschil maken voor de onfortuinlijke sporter”, legt Jean-Christophe Rattel uit.

Eigenschappen:

 • Waarschuwt automatisch de noodcontactpersoon na een val
 • Discreet
 • Geen betalend abonnement
 • Vederlicht: de sensor weegt slechts 11 gram
 • Lange levensduur van de batterij dankzij de Bluetooth-technologie met laag stroomverbruik
 • Robuust: beschermd tegen stof, vuil en water volgens de IP67 norm
 • Sensorprijs: € 80,66. Optioneel op Ekoï Gara-, AR14- en AR15-helmen en nieuwe modellen die er aankomen.

Voor het komende seizoen zullen de renners van de professionele wielerploegen Cofidis, Lotto Soudal, Arkea Samsic, Qhubeka NextHash, Euskaltel Euskadi en het professionele mountainbiketeam KMC Orbea worden voorzien van EKOÏ-helmen met Tocsen crash-sensoren.

E-Lens, de oogstrelende technologie van de elektronische bril

In de wereld van optica is dit een revolutie: EKOÏ is er in geslaagd om de snelste fotochrome bril ter wereld te ontwikkelen! Een gegarandeerd haarscherp zicht – ongeacht het weer of de omgeving – is essentieel voor de veiligheid van fietsers. Om dat haarscherp zicht te kunnen garanderen, maakten we gebruik van een nagelnieuwe technologie waarbij een sensor en een LCD-lens samenwerken om in een fractie van een seconde te kunnen reageren op een veranderde lichtomstandigheid.

Philippe Gilbert, EKOÏ-ambassadeur en renner van de wielerploeg Lotto Soudal: “Tijdens een wielerwedstrijd kan het weer of het licht plots omslaan. Het is daarom essentieel om te kunnen rekenen op een bril die hier snel op reageert, maar die ook comfortabel en licht genoeg is om tijdens lange wedstrijden en trainingen te dragen. Ik heb de bril al kunnen testen in Belgische koersen met felle zon aan het begin van de dag en stromende regen aan het einde van de middag. De bril paste zich onmiddellijk aan en ik hoefde mij enkel te concentreren op de wedstrijd. Een ongekende luxe!”

Eigenschappen:

 • De snelste fotochrome lens ter wereld.
 • De lens wordt afhankelijk van het omgevingslicht donkerder of helderder in minder dan een tiende van een seconde.
 • Als de lens zich aan het licht aanpast, biedt dat de ogen bijzonder veel rust.
 • 100% anti-UV bescherming (UVA en UVB)
 • Lens gemaakt in Zwitserland
 • Werkt op zonne-energie, dus zonder batterijen die opgeladen of vervangen moeten worden. Recht uit de verpakking is de bril meteen gebruiksklaar.
 • Ultra licht: 37g
 • Prijs: E-Lens Evo Zwart € 252,07
 • Verkrijgbaar in wit en zwart

Ga voor meer informatie over EKOÏ naar ekoi.com.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van