29-09-2011 - Skiën, Nieuws

Freestyle.ch 2011 Zürich

Freestyle.ch 2011

Blauwe lucht en een stralende zon verwelkomde ruim 32.000 extreme-sports fans het laatste weekend van september op het Landiwiese Park in Zurich voor de 2011 editie van Freestyle.ch.

Hoewel het weer het niet liet merken, luidt Freestyle.ch ieder jaar het nieuwe competitie seizoen aan voor freeskiërs en snowboarders. De eerste punten voor de ranking van the Association of Professional Freeskiers kunnen worden binnen gehaald en dit weekend staat dan ook gerand voor een hoop actie en riders van international niveau.

Op vrijdagavond werd het evenement officieel ingeluid met het riders welkomst feest in de PapierSaal met een optreden van Deliquent Habits uit Amerika. Riders en fans mengde zich maar voor velen was het al vroeg bed tijd, de kwalificaties stonden immers voor de volgende dag op het programma!

Naast skiërs en snowboarders van top niveau, was er voor het publiek meer dan genoeg vermaak: een skate ramp die voor iedereen toegankelijk was, merken die hun nieuwste producten ten toon stelde en feesten. Maar belangrijker waren de FMX’ers, BMX’ers en skateboarder die voor het eerst in Europa los konden gaan op de mini-MegaRamp.

Zaterdag stond voor alle disciplines in het teken van de kwalificaties. Van de 15 riders konden in totaal slecht 8 door gaan naar de semi-finals op zondag en het ging dan ook hard tegen hard. Rookies als Kai Mahler en Alex Schlopy (2011 X Games big air winnaar) voor wie Freestyle.ch de eerste city big air wedstrijd ooit was, moesten het opnemen tegen gevestigde namen als Jon Olsson en Andreas Hatveit. Uiteindelijk wisten de volgende riders zich te plaatsen voor de semi-finals:

 1. Kai Mahler (SUI)
 2. Elias Ambühl (SUI)
 3. Jossi Wells (NZL)
 4. Andreas Hatveit (NOR)
 5. Gus Kenworthy (USA)
 6. Markus Eder (ITA)
 7. Tom Wallisch (USA)
 8. Alex Schlopy (USA)

Na alle kwalificaties was tijd voor een concert en niet zomaar eentje: Lil Wayne was vanuit Amerika overgevlogen om Landiwiese eens goed op zijn kop te zetten! Het concert vormde hiermee de opening voor het avond programma: de cross-over session. Tijdens deze sessie nemen 8 atleten uit alle disciplines (8 snowboarders, 8 freeskiërs, 8 skateboarders/BMX-ers, 8 FMX-ers) het tegen elkaar op in een show-wedstrijd. Vier riders per discipline worden gekozen door de media, aangevuld met de top vier van de kwalificaties. Dit betekende bij de snowboarders dat onze Belgische buur Seppe Smits ook mee deed doordat hij zich als tweede had weten te kwalificeren. Een plek die hij overigens de volgende dag tijdens de semi-final en finale wist vast te houden.

Doordat het publiek doormiddel van gejuich bij de cross-over session bepaald wie er door gaat naar de volgende ronde, ging iedereen helemaal op in al het freestyle geweld. Het Freestyle.ch terrein was zo opgezet dat je, wanneer je in het midden stond, gemakkelijk alle disciplines kon bekijken, het enige wat je hoefde te doen was je om te draaien. Of even naar links of rechts kijken voor één van de vele videoschermen. Hoewel Jossi Wells een backflip inzetten zonder shirt om nog een extra indruk te maken op de aanwezige dames en Elias Ambühl een double inzette, verkleed als konijn, wist uiteindelijk BMX’er Vince Byron uit Australië de overwinning mee naar huis te nemen doormiddel van een bizarre triple table backflip over de ramp en flair in de quarter-pipe. Na de cross-over session werden slippers ingeruild voor hakken, skibroeken voor party pants en werd de avond in stijl afgesloten met de Afterburner Party in de Härterei Club.

Zondagochtend was het om twee uur tijd voor semi-finals. Doormiddel van een 40 minuten durende sessie waarin de riders zoveel mogelijk sprongen maken en hierbij per trick konden kiezen tussen de categorie style of techniek, kon men zich plaatsen voor de super final om 17:00. Publieksfavoriet Elias Ambühl, kiwi Jossi Wells, Zwitsers rookie Kai Mahler en de altijd lachende Andreas Hätveit stonden uiteindelijk tegen over elkaar. Na twee jaar als tweede geeindigd te zijn en het vuur aan de schenen gelegd te krijgen door Kai Mahler, wist Elias Ambühl met een in zijn laatste run gelande double cork 1440 Freestyle.ch 2011 op zijn naam te schrijven.

Finale resultaten:

 1. Elias Ambühl (SUI)
 2. Kai Mahler (SUI)
 3. Jossi Wells (NZL)
 4. Andreas Hatveit (NOR)
Check dit filmpje vanuit het perspectief van winnaar Elias Ambühl!
[vimeo id=”30267339″]

De 2012 editie van Freestyle.ch staat al gepland: 22 en 23 september 2012. Ben jij er bij?

 van