28-03-2023 - Mountainbiken, Leesvoer

Elite Directo XR-T

Wanneer je met Zwift wil trainen ben je aangewezen op een smart trainer, deze is in staat de weerstand aan te passen op basis van wat je virtueel tegenkomt. Zoals je elders in het magazine hebt kunnen lezen hebben wij onze winter deels doorgebracht op de Elite Directo XR-T trainer. De Directo XR-T is een mooie middenklasser uit de stal van Elite en met een verkoopprijs van € 839 scherp geprijsd ten opzichte van zijn directe concurrenten.

De trainer is gemaakt van een zowel plastic als metaal, het geheel weegt zo’n 16 kilo (inclusief cassette, die met de -T-variant niet wordt meegeleverd). In vergelijking met andere aanbieders is dit aan de lichte kant. Dit kan prettig zijn wanneer je de trainer regelmatig moet op- en afbouwen of verplaatsen.

De Directo XR-T wordt geleverd met diverse adapters voor de achteras, evenals een blok voor het voorwiel. De XR-T onderscheidt zich van de reguliere XR doordat er geen cassette mee wordt geleverd, deze dien je dus nog los aan te schaffen. Deze moet vervolgens op de Microspline body gemonteerd worden. Heb je al een cassette met een andere body, dan kan je bij Elite ook een andere body aanschaffen. Met de cassette gemonteerd dien je de metalen pootjes uit te schuiven en vast te zetten en daarmee is de trainer klaar. Het is enkel nog een kwestie van een fiets zonder het achterwiel te monteren en je kunt van start. De verbindingen worden direct actief wanneer je start met trappen en je kunt deze ook gelijk verbinden met andere apps of bijvoorbeeld Zwift. Voor finetunen of zaken aanpassen in de trainer zelf kun je de eigen app van Elite downloaden.

De trainer belooft een simulatie van beklimmingen tot 24% en heeft een maximum wattage van 2300 Watt wat hoger ligt dan direct concurrenten. De vraag is wel of je dit nodig hebt.

Eenmaal op weg geeft het grote vliegwiel een natuurlijk gevoel en momentum en wordt alles wat je op je computerscherm in bijvoorbeeld Zwift ziet gebeuren (klimmen, dalen, uitrollen) nagenoeg direct vertaald naar de weerstand van de trainer. De trainer is ook behoorlijk stil, wat prettig is wanneer je met meerdere mensen in een huis woont. Houd er wel rekening mee dat de drivetrain en noodzakelijke ventilator nog steeds herrie zullen maken. In ons geval maakten deze beduidend meer herrie dan de Directo.

De Directo XR-T is een solide trainer met een goede prijs-kwaliteit verhouding die online belevingen van apps zoals Zwift omarmen. Deze review is afkomstig uit Up/Down #1 2023, deze uitgave kun je hier bestellen.

Prijs: € 839

Elite-it.com


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram

 van