15-05-2019 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Embuaca – Paradijs voor waveriders

De kust van Ceará – ongeveer 600 kilometer lang – is een van de van de mooiste in Brazilië. Met die grote duinen, ruige kliffen, kokosnootpalmen en fijne lagoons is het een van de meest fotogenieke plaatsen van aarde. Om de zoveel tijd wordt er weer een nieuwe fantastische kitespot ontdekt. Embuaca is een van de laatste ontdekkingen.

Embuaca - Paradijs voor waveriders

Een deelnemer van de kiteboarding clinic komt na de dagtrip dolenthousiast terug met de 4×4 pick-up. Hij was op een fantastische spot iets ten noorden van Guajiru. Op de vraag waar hij is geweest, krijg ik een verbaasd gezicht. ‘Eh, geen idee eigenlijk. Ik weet alleen dat het er fantastisch was. Ik heb voor eerst in mijn leven echt goed kunnen waveriden met mijn kite. Zo snel mogelijk wil ik terug.’ Ik wist meteen waar hij het over had. Deze ‘secret’ spot is voor ons inmiddels geen geheim meer. Embuaca is een klein surfparadijs voor kiteboarders.

‘Embuaca? Nooit van gehoord. Waar is het?’ Dit is wat we meestal horen als we praten over deze kitespot tussen Flecheiras en Mundau. Embuaca is relatief onbekend, maar dat zou wel eens kunnen veranderen. De reisbrochures van kitereis-operators zetten steeds meer spots op de kaart van Ceará. Het hele stuk van Cumbuco tot Jericoacoara wordt steeds beter in kaart gebracht. Het ligt bezaaid met kleine, relaxte vissersdorpjes die langzaam een infrastructuur ontwikkelen die ze geschikt maken voor kiteboard-toeristen.

Vijf kilometer ten noorden van Flecheiras ligt het vooralsnog onbekende vissersdorpje Embuaca. Beginners en gevorderden, wakestylers en waveriders: allemaal worden ze hier bediend met fantastische kite-omstandigheden.

Embuaca - Paradijs voor waveriders

Mooie, cleane golven

Wat maakt de spot Embuaca zo fijn? Bernie Hiss, de CEO van Core en een echte Brazilië-kenner, komt hier vaker en weet het wel. ‘De golven breken hier vaak heel clean. Het zijn zeker niet de hoogste golven in de omgeving, maar ze breken geordend en makkelijk. Je kunt minstens vier turns per golf doen. Vooral beginnende waveriders zullen verbaasd zijn hoeveel ze met deze golven kunnen doen.’

De spot bevindt zich in een kleine baai die de golven mooi kan laten breken. Vooral bij hoogtij vind je hier dagelijks een clubje fanatieke golfsurfers. Meestal zie je ze in het midden van de baai. Ze laten zien wat er allemaal mogelijk is op de golven van dit relatief onbekende baaitje. De surfende locals zijn vriendelijk en vinden het geen probleem hun spot te delen met kiteboarders.

Meer voordelen: de wind werkt hier ook als andere spots in de ochtend nog worstelen met de side-offshore wind (die pas later op de dag vanuit een meer gunstige richting draait). Als veel spots in de ochtend dus nog onkitebaar zijn, kun je hier al prima het water op. In Flecheiras bijvoorbeeld kun je dan nog niet kitesurfen, maar in Embuaca waait er al een fijne constante wind zonder onberekenbare windvlagen.

Met laagtij is het water behoorlijk vlak, maar iets upwind vind je een kleine reefbreak waarop je lekker kunt golfrijden. In de vroege ochtend vind je Bernie en zijn surfmaatje Kai Enseleit (de eigenaar van een grote Duitse windsurfshop) vaak al op het water. Meestal zie je Bernie met laagtij de golven rijden op zijn SUP-waveboard terwijl Kai er op zijn surfboard naast ligt. Het wordt pas echt leuk met hoogtij. Je kunt dan, iets meer benedenwinds, op je kitesurfboard naar hartenlust de golven downwind afrijden. Het is een ideale spot voor kiteboarders die hun waveskills willen verbeteren of nieuwe tricks willen oefenen. De spot is heel vergevingsgezind en de golven laten het toe om er ongeremd mee te experimenteren. Crashen heeft geen verregaande gevolgen en je zult er niet snel in de problemen komen.

Ingeslapen dorpje

Elke spot heeft voor en nadelen. Nadeel is dat het in de kleine baai een beetje druk kan zijn. In de ochtend en avond is het makkelijke je kite te starten, maar in de periode daartussen moet je wel een beetje oppassen, omdat het kleine strandje bezaaid ligt met zeilbootjes, de zogenaamde Djangar das. Vooral voor beginners is het oppassen. Wel fijn is dat het zandstrand geen stenen en rotsen heeft.

De bereikbaarheid van de spot met de auto is goed. Een centrale hoofdweg snijdt het dorpje doormidden. Als je die weg volgt kom je automatisch op het hoofdstrand. Je herkent het aan het grote aantal zeilbootjes dat daar ligt. De vissers leggen hun netten daar uit. Ook zie je de lokale jeugd daar voetbal spelen. Mocht dit je ding zijn dan kun je altijd een balletje meetrappen.

Ondanks dat er tegenwoordig meer en meer kitetoeristen te vinden zijn is het nog steeds een ingeslapen en rustig dorpje. Er is zelfs nog geen pousada (hostel) te vinden en ook normale toeristen zijn zul je er niet snel zien rondbanjeren. Desalniettemin is het hier als outsider goed toeven. De sfeer is relaxt en de locals zijn supervriendelijk. Er zijn twee kleine baracas (strandhutten) op het strand waar je uitstekende visgerechten kunt eten. Bernie kan het iedereen aanraden. ‘Die vismaaltijden zijn briljant. Het is elke dag weer een feest om hier na het kiten een vers visje op het strand te eten. Is er een betere manier om je sessie te eindigen?’

Klimaat

Het klimaat is warm en vochtig, met gemiddelde temperaturen tussen 26 en 30 graden en een vochtigheidsgraad van 80 procent. De watertemperatuur is tussen 25 and 28 graden. Kortom: een lycra shirt gecombineerd met je boardshorts of bikini is meer dan voldoende. Het enige gevaar is de zon. Vooral tussen juni en januari moet je je goed insmeren. Tussen maart en mei valt er veel regen. Soms wel vier uur uur aan een stuk, maar die tropische regenbuien duren zelden langer.

Bereikbaarheid

Vliegen: TAP Air Portugal vliegt je in zo’n zeven uur van Lissabon (Portugal) naar Fortaleza (Brazilië). KLM heeft goede verbindingen naar Lissabon vanuit Amsterdam. Tip: Als je een paar uur overstaptijd hebt in Lissabon, kun je die prima in de stad doorbrengen.

Auto: een 4×4 is geen overbodige luxe in Brazilië. Daarmee kun je zelfs het strand afrijden of zoek naar de beste spot. Deze auto’s kosten gemiddeld tussen 85 en 125 euro per dag. Een buggy of andere wagen kost je tussen de 40 en 60 euro per dag.

Wind en golven

Van juni tot januari kun je een constante wind van rechts verwachten die regelmatig oploopt tot 35 knopen. Neem dus wel je kleinere kite mee. Waveriders kunnen hier hun hart ophalen. De golven zijn uiteraard afhankelijk van de swell. Je kunt ze zowel bij hoog als laag tij surfen. Het tijverschil ligt tussen een en twee meter.

Tekst & beeld: Axel Reese

Embuaca - Paradijs voor waveriders

 

Dit artikel komt uit Access #2 van 2018 . Op de hoogte blijven van al het kiteboard nieuws? Abonneer je dan snel op Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van