20-10-2011 - Snowboarden, Nieuws

Emil Kozak: skater, designer en optimist

Op zevenjarige leeftijd kreeg hij een oranje, plastic skateboard. Nu is hij een van de meest gevraagde graphic designers. Emil Kozak: optimist in hart en nieren die van zijn passies ontwerpen en skateboarden zijn beroep maakte.

Zijn stijl is kleurrijk, fris en onbegrensd. Rechte lijnen, heldere kleuren, minimalisme en een bijzondere typografie maken het werk uniek. Vanuit urban capital Barcalona werkt hij voor merken als Vans, Eastpak, Burton, Element en Nike en bereidt hij exposities voor.

[youtube id=”3KhEseaoisI” w=”630″ h=”384″]

Het begin: skaten, magazines en films
Emil’s roots liggen in Maribo, een klein dorpje in het zuiden van Denemarken. Als klein jochie bracht hij uren door op zijn skateboard in de woonkamer van zijn opa en oma. Later ontwikkelde hij een passie voor magazines, films en design. Deze creativiteit kwam voort uit de skate scene: “I guess what really hooked me on skateboarding was the creativity. Seeing people ripping with style, the colors, the music, the visual marks and how skaters customized their equipment blew my mind.”


Na zijn middelbare school volgde hij een designeropleiding. Daar was hij direct verslaafd aan kunst: “I started by taking on all the work I could, everything that smelled just a little bit of design. I really worked hard and stayed focused.”

Doorbraak
Out of the blue belde Vans hem op. Hij was door het dolle heen. Als kleine jongen was hij al fan van dit merk. Nu mocht hij ervoor werken. Zijn hobby’s skateboarden en ontwerpen kwamen samen en zijn carrière kwam in een stroomversnelling.Naar Barcalona
Zijn liefde voor skatenboarden en voor zijn Spaanse vriendin lieten Emil in 2005 naar Barcalona verhuizen. Daar heeft hij nu zijn eigen design studio gericht op art-directie, vormgeving, illustratie en communicatie. “Usually clients contact me because they are looking for something visually strong, with contemporary twist. Danish design made in Barca.”

Inspiratiebronnen
Emil haalt zijn inspiratie overal en nergens vandaan: het alledaagse leven, kunst, fotografie en graffiti. Maar ook uit toffe surf- en skateboardspots: “I think skateboarding is a very creative game. It’s about making something out of nothing. A skateboarder sees a playground when other people only see an empty parking lot.”

Voor de vrolijke serie The Kindergaten Legends voor LAB skateboards liet de designer zich inspireren door zijn kleuterschooltijd. Een klasgenoot vertelde daar ooit het grappige verhaal dat er appelbomen in zijn buik groeide omdat hij de pitjes uit het klokhuis had opgeten. De hele klas geloofde het. Emil:“I love the surreal imagination that kids have.”

Werk genoeg
Emil heeft niet te klagen: goed lopende zaak, samenwerken met mooie merken en in de ochtend golven pakken. Momenteel ontwikkelt hij een surfmerk genaamd ‘Locals Only’. Het project focust zich op het idee dat mensen niet het middelpunt van het universum zijn, maar dat Moeder Natuur de rechtmatige eigenaar is van elke plek.

Ook timmert Emil samen met het scheerappartenmerk Braun cruZer aan de weg. In de eerste instantie kon hij zich deze samenwerking niet voorstellen. Maar het blijkt een coole combo te zijn. “Besides I’m into beards myself and like to express my personallity with the way I look.”

Do what you love, love what you do
Het optimisme dat Emil had als zevenjarig jochie met oranje skateboard, is niet verloren gegaan. Hij staat lachend in het leven. Zijn positieve vibe wil hij met kunst verspreiden: “I hope that my work can remind us that imagination can defy gravity and bend time. It is our own responsibility to enjoy every second of the day. Nobody else can do that for us. Have fun, eat candy, do what you love, love what you do!”

Meer werk van Emil vind je op zijn website.

Win een Braun Cruzer!
Voor al onze lezers met baardgroei mogen we van Braun een Cruzer Face en een Cruzer Beard & Head weggeven. Je baard trimmen, scheren of stylen, de Cruzer Face doet het allemaal voor je, zelfs onder de douche. Wil je nog verder gaan in je styling, dan is de Cruzer Beard & Head je vriend, want daarmee kun je zowel je baard als je haar stylen hoe jij het wilt. Wat moet je doen? Mail naar info@soulonline.nl waar het filmpje wat hierboven staat is opgenomen.

 

 van