16-03-2023 - Nieuws, Wielrenblad

Endura ontwerpt helmen met behulp van real-life scans van hoofdletsel

Terwijl de Brain Awareness Week van start gaat, heeft Endura ‘s werelds meest grafische fietshelmen ontworpen, met behulp van CAT-scans van hersenletsel van echte patiënten die ernstige, levensbedreigende fietsongevallen hebben opgelopen.

Maak kennis met ‘s werelds meest grafische fietshelmen

Het unieke assortiment, getiteld Project Heid, is gemaakt in samenwerking met vooraanstaande neurologen en in samenwerking met The Brain Charity, met behulp van CAT-scanrepresentaties van vier levensechte hersenletsels van fietsers. Het komt omdat tweederde van de Britten toegeeft dat ze zich zorgen maken over het oplopen van hersenletsel tijdens het fietsen*, waarvan de langdurige gevolgen vaak verborgen kunnen blijven in het volle zicht.

Elke Endura-helm heeft een ander verhaal te vertellen, waaronder dat van Ian Charlesworth, 62 die in 2019 werd aangereden door een vrachtwagen in Hull terwijl hij fietste zonder helm, en John Moroney, die werd aangereden door een 4×4 in Bristol, tijdens hetzelfde jaar tijdens het fietsen zonder hoofdbescherming.

Beiden stonden op het punt hun leven te verliezen, met als gevolg schedelbreuken, hersenletsel en neurologische afwijkingen zoals bloedingen en verwardheid. Dit heeft geleid tot uitgebreide revalidatieprogramma’s en aanhoudende problemen met cognitieve stoornissen, waaronder geheugenverlies, vermoeidheid en duizeligheid. De unieke helmen zijn opzettelijk provocerend en laten letterlijk de mogelijke gevolgen zien als je ervoor kiest om onbeschermd te rijden.

Endura helm

Ian bespreekt dapper zijn ervaring in de korte film van Project Heid. De video bevat commentaar van Dr. Nick Silver, trustee van The Brain Charity, over de verwondingen die worden geportretteerd en bevat Ian’s vrouw Joy, die emotioneel spreekt over hoe de verwonding van haar man hun leven op zijn kop heeft gezet. Dit is bijzonder schrijnend, aangezien uit onderzoek is gebleken dat 80% van de Britten het gevoel heeft dat ze de verantwoordelijkheid hebben om hun vrienden en familie aan te moedigen om beschermd te worden*. Nu hebben beide mannen een missie om ervoor te zorgen dat dit anderen niet overkomt door mensen aan te sporen een helm op te zetten en goed na te denken over het type helm dat ze dragen.

Nieuwe beschermde helmtechnologie

Het initiatief volgt op Endura’s recente lancering van zijn nieuwste helmtechnologie, waarmee het een van de eersten werd die Koroyd-technologie, die energie absorbeert bij impact, combineerde met Mips, een hersenbeschermingssysteem dat schadelijke krachtovergang helpt verminderen. Het belang van de nieuwste beschermingstechnologieën wordt ondersteund door onderzoek**, waaruit blijkt dat het risico op traumatisch hersenletsel bij een maximale impact van een ongeval tot 60% wordt verminderd bij het dragen van een helm met energieabsorberende technologieën (zoals Mips).

Opkomen voor veiliger fietsen

Noah Bernard, Brand Director van Endura, zegt over de lancering: “We begrijpen hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat meer mensen op de Britse wegen en paden een helm dragen, en we willen de hele fietsgemeenschap aanmoedigen om dit te doen. De verslagen van Ian en John zijn oogverblindende herinneringen aan de risico’s die te veel fietsers blijven nemen, en we danken hen voor hun dappere hulp om het bewustzijn te vergroten met hun ongelooflijke verhalen.

Het toonaangevende fietskledingmerk van Schotland gebruikt zijn positie om de groeiende Britse fietsgemeenschap bewuster te maken van verkeersveiligheid. Bovendien lijkt het initiatief van Endura ook de niet-fietsersgemeenschap te overstijgen, gezien de rol van vrienden en familie als het gaat om het aanmoedigen van mensen om een helm te dragen.

Project Heid valt samen met Brain Awareness Week, een wereldwijd evenement dat in maart plaatsvindt. Zodra het project is voltooid, worden de helmen geveild om geld in te zamelen voor The Brain Charity om haar ongelooflijke werk voort te zetten.

De bredere samenwerking met The Brain Charity omvat Endura’s hoofdsponsoring van het Head Matters-evenement op woensdag 15 maart 2023 in Liverpool. De helmen kunnen op vrijdag 17 maart 2023 worden bekeken in een display in het St Enoch-winkelcentrum in Glasgow.

Wil je meer informatie over dit unieke assortiment? Klik dan hier!


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van