19-05-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Equipe Mont Ventoux

In 2012 beklommen Cliff Hennen en John Schefer de Mont Ventoux samen met negentien jongeren met gedrags- en leerproblemen. In 2013 stonden er zestig deelnemers aan de voet van de berg en in 2014 beklimmen maar liefst vierhonderd deelnemers uit Limburg, Noord – Brabant en Gelderland vanuit Sault de Mont Ventoux. 

Tekst: Rick Brauwers / Beeld: Ermindo Armino

Idee
Na een zware werkweek in 2011 fietste Cliff Hennen (53), facilitair manager bij Koraal Groep, de Limburgse Fromberg omhoog en zette daarbij zijn stress om in voorwaartse snelheid. Boven op de top voelde hij zich een stuk beter en het idee dat toen ontstond is gerust eenvoudig te noemen. Hennen bedacht dat fietsen kan dienen als simpele vorm van therapie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Hennen is nauw betrokken bij de werkstichting Gastenhof, die jongeren zorg en begeleiding biedt in het dagelijks leven.

Een dag later belde Cliff met Ben Van Broeckhoven, directeur van Gastenhof .Hennen vertelde over zijn plan en dat hij met de jongeren wilde gaan trainen om uiteindelijk samen de Mont Ventoux omhoog te fietsen. Daardoor zouden ze een doel in hun leven krijgen en tegelijkertijd aan hun conditie werken. ‘Prima idee, doen!’ reageerde Van Broeckhoven en daarmee was het startschot gegeven voor het project Mont Ventoux.De eerste editie was een groot succes en alle negentien deelnemers bereikten de top van de kale berg.

Equipe Mont Ventoux - tekst2

Uitvoering
Binnen een week ontstond er een gedreven samenwerking tussen Cliff Hennen en John Schefer (54), teammanager bij Gastenhof en fervent fietser. In eerste instantie dachten Cliff en John aan het evenement Alpe d’Huzes maar omdat de kans op uitloting groot was besloten ze al snel om zich te richten op de vele malen zwaardere Mont Ventoux. Het oorspronkelijke plan, om met vijf of zes jongeren deze mythische berg te beklimmen, bleek al snel te verbleken bij de 21 jongeren die zich hadden aangemeld voor het project. Vanaf dat moment ging het hard. Hennen en Schefer organiseerden informatiebijeenkomsten voor de jongeren en hun ouders of begeleiders. Ook informeerden ze tientallen vrijwilligers die zich hadden opgegeven om de jongeren te begeleiden in hun weg naar de top. Het ambitieuze duo vloog naar Zuid- Frankrijk en inventariseerde de mogelijkheden en beperkingen ter plekke. Sault, de meest toegankelijke kant van de Mont Ventoux werd gekozen als startplek om de berg te beklimmen. Er werd een camping uitgezocht en er werd een zendmast opgezet om het netwerk voor mobiele telefoons op de berg te ondersteunen. M.O.S. (Medische Ondersteuning Sportevenementen) legde contact met de Franse autoriteiten, waardoor er bijvoorbeeld met een Nederlandse ambulance mocht worden gewerkt.

De eerste editie was een groot succes en alle negentien deelnemers bereikten de top van de kale berg. De een met een duwtje in de rug, de ander zonder problemen. Boven op de top ervoeren veel jongeren wat het is om zichzelf te overwinnen en succes te boeken. De missie van Cliff en John bleek meer dan geslaagd en de Equipe Mont Ventoux kreeg een vervolg. Niet alleen de initiatiefnemers waren enthousiast, ook de buddy’s en het bestuur van Koraal Groep waren dolenthousiast over het project. In juni 2012 sloot de Limburgse zorginstelling Radar aan bij het project en beklommen maar liefst zestig jongeren de Mont Ventoux.

Equipe Mont Ventoux - tekst1

Toekomst
Dit jaar stijgt het aantal deelnemers explosief. Naar verwachting doen vierhonderd jongeren een poging om de 1912 meter hoog gelegen top te bereiken. Naast Gastenhof en Radar sluiten er nog meer zorginstellingen uit Limburg, Brabant en Gelderland aan. Sint Anna uit Heel, De La Salle uit Boxtel, Daelzicht, Stichting Prisma, Pluryn en Pergamijn. Ondanks de uitbreidingen blijven Hennen en Schefer de projectleiders van Equipe Mont Ventoux. Ze hebben zelfs twee dagen in de week vrijgemaakt om zich met het project te kunnen bezighouden. ‘Als een organisatie besluit om zich bij ons aan te sluiten, dan regelen we alles voor ze’, vertelt Hennen. ‘Samen met Toma Cycles in Kerkrade zorgen we voor gedegen Specialized fietsen. Daarnaast zorgen we voor kleding, de reis en de verzekering. Ook leggen we uit hoeveel buddy’s er nodig zijn en hoe je het beste met de deelnemers kunt trainen. Organisaties die zich bij ons aansluiten hoeven zich ook geen zorgen over de accommodatie te maken, op dit moment is men druk bezig om een camping te zoeken waar we met vierhonderd man terecht kunnen.’

Behalve zorginstellingen haken aan er ook steeds meer andere organisaties aan bij Equipe Mont Ventoux. Zonder dat Hennen ooit actief op zoek is geweest naar sponsors wordt hij steeds vaker benaderd door bedrijven die een steentje willen bijdragen. Hennen: ‘Ongelooflijk, iedereen ziet iets in het project. Dat is toch geweldig? Dit zouden we zo door het hele land kunnen uitrollen.’

Dit artikel is afkomstig uit Wielrenblad Magazine 2014 #1. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen! Wil je de route zelf fietsen?

 van