21-07-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

Ergon SR Pro Carbon review

Eigenlijk kun je de Ergon SR Pro Carbon zien als het zit-equivalent van de bekende Ergon-handvatten. Het comfort van dit zadel is namelijk aanzienlijk, terwijl het toch echt een volbloed racezadel is. Dat wil zeggen: geschikt om langdurig mee in een (zeer) diepe zitpositie door te brengen. Rammen in de beugels, zogezegd.

Wel is belangrijk dat je een meting doet om de afstand tussen je zitbotjes te meten, want de Ergon SR-serie is leverbaar in twee breedtes. Wij testten de M/L voor een zitbotafstand van twaalf tot zestien centimeter, waar onze 140 millimeter derrière precies mooi op past. Als je een smal zadel gewend bent is de kans groot dat je een beetje schrikt als je voor het eerst op de Ergon SR Pro gaat zitten, want dan heb je waarschijnlijk nog nooit echt op je zitbotjes gezeten. Het voelt een beetje alsof er twee stuiterballetjes op je zadel liggen. Dat is even wennen maar het went snel. Het grote voordeel: het zadel ontlast zeer effectief je ‘weke delen’, zelfs diep voorover gedoken in de beugels.

Twee stuiterballen

Wel is belangrijk dat je een meting doet om de afstand tussen je zitbotjes te meten, want de SR-serie is leverbaar in twee breedtes. Wij testten de M/L voor een zitbotafstand van twaalf tot zestien centimeter, waar onze 140 millimeter derrière precies mooi op past. Als je een smal zadel gewend bent is de kans groot dat je een beetje schrikt als je voor het eerst op de Ergon SR Pro gaat zitten, want dan heb je waarschijnlijk nog nooit echt op je zitbotjes gezeten. Het voelt een beetje alsof er twee stuiterballetjes op je zadel liggen. Dat is even wennen maar het went snel. Het grote voordeel: het zadel ontlast zeer effectief je ‘weke delen’, zelfs diep voorover gedoken in de beugels. Onze ervaring is dat je op de Ergon SR carbon Pro op twee manieren kunt zitten. Schuif je wat naar voren dan zit je ‘klassiek’ op je perineum, wat door de uitsparing in het midden nog steeds behoorlijk comfortabel is. Schuif je maximaal naar achteren, dan zit je bijna uitsluitend op je zitbotjes. Onder het zadeldek zit een vrije dikke, maar stevige padding die opvallend veel comfort biedt voor zo’n racy zadel.

Niet sexy, wel effectief

We hadden de Ergon SR carbon Pro gemonteerd op een cyclocrosser waarmee we ook regelmatig zonder koersbroek op pad gingen. Zelfs dan zat het zadel heerlijk. Deze duurste uitvoering heeft carbon rails, weegt slechts 175 gram en is nog steeds (redelijk) betaalbaar, gezien de prachtige bouwkwaliteit. Net zoals de Ergon handvatten is ook dit zadel niet bepaald sexy, maar uiterst effectief.

ergonbike.com
€189,95


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van