08-02-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Eroica komt naar Limburg

Valkenburg staat tussen 1-3 juli, drie dagen lang, in het teken van wielerhistorie en nostalgie op twee wielen. Op zondag 3 juli 2016 wordt de eerste Eroica Limburg georganiseerd. Vanuit wereldwielerstad Valkenburg worden drie schitterende en unieke routes verreden die ook België aandoen. Niet alleen de bekende verharde wegen maar ook onverharde paden zijn onderdeel van de routes die op retro fietsen (fietsen van voor 1987) en in retro kleding dienen te worden afgelegd.

Wat is Eroica?
Eroica is meer dan alleen fietsen, het is een gevoel waarbij ambiance en beleving voor de hele familie centraal staat. Eroica is hét evenement in de wereld op het gebied van wielerhistorie en nostalgie. Het belangrijkste onderdeel van Eroica is de over drie afstanden verdeelde sportieve wielertoertocht, waarbij de deelnemers alleen gebruik mogen maken van retro racefietsen, kleding en accessoires van minimaal 30 jaar oud. Naast de bijzondere wielerambiance wordt tijdens het Eroica ‘festival’ in het Dersaborg park (start en finishzone) ook veel aandacht geschonken aan muziek, cultuur, eten en drinken. Kortom tussen 1 en 3 juli as. komt de unieke Eroica sfeer naar Limburg, ervaar het mee.

Historie
Nadat in 1997 de eerste editie van Eroica plaatsvond in de Toscane is het Eroica-concept de afgelopen jaren met veel succes uitgerold over de hele wereld. Inmiddels vinden er ieder jaar edities plaats in onder andere Italië, Spanje, Engeland, Californië, Japan en Zuid-Afrika. Het is zeer bijzonder dat vanaf 2016 de grensoverschrijdende provincie Limburg aan dit illustere rijtje wordt toegevoegd.

Routes
De deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 50 kilometer, 100 kilometer en 160 kilometer. De routes lopen door Limburg over de grenzen heen naar België. De routes zijn anders dan de reguliere toertochten die we al jaren kennen in Limburg. Tijdens Eroica voeren deze namelijk niet alleen over verharde maar nu ook over onverharde wegen. Net zoals dat in de vroege jaren van de vorige eeuw heel normaal was.

“Dit is een evenement waar de nostalgie van af druipt, hiermee herleven heroïsche tijden in Limburg. Het is goed dat jonge renners eens kunnen zien hoe zwaar het vroeger was. In mijn tijd reden we nog touretappes van 300km grotendeels over onverharde wegen”, aldus Tour de France winnaar en wereldkampioen Jan Janssen. De Ambassadeur van Eroica Limburg doet ook een oproep aan alle (voormalige) beroepsrenners. “Neem je oude fiets mee, trek je koersschoentjes en trui aan en doe mee aan deze nostalgische tocht in juli.”

Daarnaast worden ook enkele bijzondere locaties en route aangedaan. Locaties waar fietsers normaal gesproken niet kunnen komen of waar eigenaren geen toestemming voor geven om door te rijden. Onderweg beleven de deelnemers nostalgische ravitailleringen (bevoorrading). Tijdens deze rustpauzes wordt namelijk een link gelegd naar het bourgondische leven in Limburg. Streekproducten en lokale drankjes vervangen de sportrepen en sportdrank. Dit zal voor menig deelnemer tot een verrassing leiden en voor een glimlach op het gezicht toveren. Tijdens Eroica wordt geen tijdregistratie bijgehouden. Het beleven en genieten van de mooie landschappen in Limburg en de grensstreek staat tijdens het event centraal.

Festival
Eroica Limburg is een familie evenement dat drie dagen duurt. Het is niet alleen wielrennen wat de klok slaat. Ook cultuur, muziek, eten en drinken komen op de start en finishlocatie (Dersaborg park, Valkenburg), de rustplaatsen en op de routes uitgebreid aan bod. Verrassende optredens van verschillende artiesten, bandjes en fanfares, heerlijke streekgerechten en lokale lekkernijen, alles komt voorbij tijdens het festival. Het spreekt voor zich dat diverse stands met retro kleding, oude fietsen en materiaal op het festivalterrein te zien zijn. Daarnaast zijn ook veel oude wielerhelden aanwezig die samen met het publiek de heroïsche anekdotes van vroeger nog eens zullen ophalen. Uiteraard nemen zij hun historische fietsen en shirts mee waarin ze hebben gereden tijdens WK’s en in de grote rondes. Voor elke wielerliefhebber iets om van te smullen. Alle activiteiten op de start en finishlocatie zijn natuurlijk gratis te bezoeken. Een belangrijke adviseur op het gebied van het festival is Pinkpop directeur Jan Smeets.

“Eroica Limburg is nu al bijzonder. Ik ben er trots op dat ik er een bijdrage aan mag leveren. Ik voel me weer net zo opgewonden als bij mijn eerste editie van Pinkpop: invulling geven aan een nieuw heroïsch event!”

Naast Jan Smeets zijn Bert Van Marwijk, Bennie Ceulen en Leo Van Vliet andere belangrijke adviseurs voor Eroica Limburg. De komende maanden zal gewerkt worden om een breed programma voor de gehele familie aan te kunnen bieden. Voor meer informatie houdt de website in de gaten.

Untitled-13

Bereikbaarheid en overnachten
Valkenburg is met de auto, trein of fiets (!) uitstekend bereikbaar. Op de website van de VVV vind je voldoende info over de regio en de verschillende accommodaties. Wil je kamperen? Het eerste weekeinde van juli leent zich daar natuurlijk uitermate goed voor. In Limburg maar ook in de Voerstreek zijn voldoende campings om de tent op te zetten of de camper te parkeren.

 van