15-12-2021 - Nieuws, Wielrenblad

Erwin Sikkens fietst een Gravel Tribute Tour langs de Moezel

Als Erwin Sikkens in het huis van zijn grootmoeder een 40 jaar oud document in handen krijgt, werd het hem duidelijk: hij moet dit fietsen. Hij had namelijk de originele stempelkaart gevonden van de 5de Internationale Moezel fietstocht van 20 september 1981, georganiseerd door RV Schwalbe Trier 1932 e.V. De tour – met een afstand van 115 kilometer vanaf het dorp Ehrang, door het dal van de moezel, is door zijn hele familie op de racefiets gereden: oma, opa en zijn ouders. Zij zijn ook de reden waarom Erwin zelf een gepassioneerde fietser en gravelavonturier is geworden. De historische vondst heeft hij als voorbeeld genomen om de route zelf te rijden als een Gravel Tribute Tour –niet helemaal dezelfde route als toen, maar zijn eigen versie van de Moezel fietstocht. Dit was immers niet mogelijk geweest met de racefietsen uit die tijd. Erwin Sikkens heeft enkele knooppunten van de oorspronkelijke route behouden, zodat hij in de tijdgeest van deze route kan rijden.

„Het verhaal begon als een vondst in de kast van mijn grootmoeder en is nu een inspiratie geworden voor een geweldig Graveltour. Tegelijkertijd is het een hommage aan mijn sportieve en fietsgekke familie, die deze tour in de jaren ’80 heeft gereden op stalen fietsen en in wollen truien. Dit onderstreept voor mij waarom fietsen tijdloos is”, vertelt Sikkens.

Samen met twee vrienden is Sikkens op 20 september 2021 daadwerkelijk van start gegaan met de Gravel Tribute Tour. Na de start in de buurt van Trier was de Moezel de wegwijzer –zeer snel ging dit over op wijngaarden met grindpaden. Onder mooie weersomstandigheden werden de drie fietsers bij iedere beklimming beloond met een uniek uitzicht over de riviervallei. Halverwege lieten Sikkens en zijn reisgenoten de Moezel achter zich en sloegen linksaf – net als de oorspronkelijke route in 1981 – in noordwestelijke richting. Op de terugweg wachtte hen een nieuwe wereld op met velden en bossen – met een welverdiende rust bij de Minheimer berghut. De tocht ging tenslotte weer terug naar het startpunt in Trier met 113 kilometer en ongeveer 2.000 hoogtemeters achter de rug.

Schwalbe heeft niet alleen de complete tocht kunnen filmen maar ook Erwin en zijn grootmoeder thuis bezocht.

Wil je deze tocht zelf rijden? Check hieronder de komoot route.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van