03-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Escape Corona – Zuid Afrika

‘EN ÓF IK MEE WIL NAAR KAAPSTAD!’

Het is winter. Het coronavirus heerst in Nederland. De overheid raadt mij aan niet naar het buitenland te gaan. Het kiten valt een beetje tegen in Nederland en eigenlijk wil ik toch wel even weg. Vervolgens krijg ik een belletje van Sam Light, de Slingshot brandmanager, met de vraag: ‘Do you want to come to Cape Town for a shoot?’

Hoe is het kiten hier?

De dikke golven en harde zuidoostenwind zorgen voor de perfecte omstandigheden om mooie megaloops en hoge sprongen uit te voeren. Waar ik de komende maand beter in wil worden zijn de double boogies en board-offs. Een boogie loop is een frontroll gecombineerd met een kite- loop, hierdoor ga je met hele hoge snelheid als een kurken- trekker door de lucht. Dit geeft me elke keer een enorme adrenaline boost. Een double boogie is een trick waarbij je na de boogie loop, nog een frontroll maakt voordat je landt. Het gaat er hierbij vooral om dat je goed je balans houdt. Je komt met een hoge snelheid uit de lucht vallen en op het moment dat je de kite je weer opvangt, doe je nog een frontroll.

Als het in Kaapstad losgaat is het niet normaal vet om het water op te gaan. Vanwege de perfecte golven is het su- permakkelijk om een goede afzet te vinden. Door veel snel- heid op te bouwen vlak voor de golf en je kite radicaal naar twaalf te trekken is het niet heel vreemd als je ineens op twintig meter hoogte hangt.

Kaapstad

En óf ik mee wil naar Kaapstad! Cape Town, ook wel de Mother City genoemd is het mekka voor Big Air kitesur- fen. Ik ben hier samen met drie vrienden en mijn vriendin naartoe gekomen om een maand lang te kiten. In samen- werking met Slingshot zijn we de komende twee weken zoet met de productvideo’s voor een nieuwe kite en een nieuw board. Dit is de derde keer dat ik in Zuid-Afrika ben om te kiten. Ondanks de corona-crisis is het toch gelukt om hierheen te komen. Een wattenstaafje hier en daar voor een negatieve testuitslag was het zeker waard. Nu kunnen we gaan genieten van de zomer. Ja, wanneer het in Nederland winter is, is het in Zuid-Afrika zomer. De per- fecte winterbestemming om te kitesurfen.

Blouberg is het kitedorp van Kaapstad. Het is absurd om te zien hoeveel Nederlanders je daar tegenkomt. Daar- naast komen de pro kitesurfers ook deze kant op om te trainen voor de grootste Big Air kitewedstrijd van het jaar, the King Of The Air (KOTA). In Kaapstad waait het bijna elk dag. Er valt niet te kiten voor de deur in Blouberg, maar je hebt altijd binnen twee uur rijden wel een hele vette spot om een mooie sessie te hebben. Zo heb je Misty Cliffs waar het heel hard kan waaien met enorme golven. Her- manus en Langebaan bezoeken we om te freestylen op het vlakke water. Mijn tip is: neem je lange wetsuit mee want ondanks dat het zomer is, is het water erg koud.

Je hebt in Kaapstad de beroemde Tafelberg. Wanneer je in de ochtend boven deze berg een wolk ziet hangen weet je dat het menens is. De locals noemen dit de tablecloth. De wind bouwt zich gedurende de dag op en is rond sunset op zijn hardst. Het is heel leuk om in de ochtend voor een korte lolsessie te gaan, dan lekker te lunchen en dan rond vier uur voor nog een sessie te gaan. Het liefste doen wij dan een downwinder van Sunset Beach naar Pakalolo. Dit is een heel mooi stuk om te kiten. Je eindigt rond zonsondergang voor de deur van een beachbar waar je de surfdag mooi kan afsluiten met een biertje.

Shoot

Vandaag zijn we opgetrommeld door Sam om de Slingshot RPX te gaan shooten. Dit is de nieuwe versie van de RPM die al 20 jaar bestaat. De kite is meer gericht op radicaal loopen en een stuk lichter dan dat hij was. Ook varen we met een nieuw board, de Slingshot Formula. Dit is een board gemaakt om mee te vliegen. De Formula is gemaakt van 100% carbon: dit zorgt ervoor dat hij super licht is.

We worden vandaag gefotografeerd en gefilmd. Het is heel vet om te weten dat ik later op de website van Slingshot kom te staan en dat motiveert mij om m’n best te doen. De cameraman komt zelfs het koude water in en we moeten zo dicht mogelijk langs hem vliegen en vette sprongen met grabs doen. Met de sunset shoot worden we ge lmd vanaf de kant met de Tafelberg in de achtergrond en een hele mooie gouden zon als kers op de taart.

Het is bij een shoot belangrijk dat je goed contact houdt met de man achter de camera. Je moet samenwerken om het beste resultaat naar voren te krijgen. Daarnaast is het ook erg leuk om tussendoor even een kiekje te kunnen be- kijken. Ook zorgt het zien van de beelden tussendoor dat je zelf door hebt wat het resultaat wordt. Ik kan hierdoor bepalen waar ik de volgende sprong ga maken zodat het plaatje nog beter klopt. Het doel van de sunset shoot was om zo hoog mogelijk te springen en de vetste megaloops eruit te gooien. De golven waren goed en we hebben met z’n vieren heel veel lol gehad op het water.

Op avontuur

Buiten het feit dat kiten in Kaapstad enorm veel plezier geeft, kijk ik mijn ogen uit wanneer ik richting de zee kijk. In de baai van Cape Town liggen enorme zeecontainersche- pen voor anker en in de achtergrond zie ik de enorme Ta- felberg. We hebben het geweldige plan gemaakt om naar zo’n groot containerschip toe te kiten. De Mediterranean Bridge (het schip) ligt een ruime drie kilometer van de kant vandaan. Vandaag is de dag. Rond vier staat er een wankel windje. Ik pomp mijn twaalf op, en ga eerst even checken hoe de wind is. De rest komt ook het water in. Na een kwartiertje lol trappen in de branding geven we elkaar de call om naar het schip toe te gaan. Het duurt ongeveer een half uurtje, linksvoor naar buiten varen. We moe- ten lichtelijk upwind, maar dat lukt prima. Het is onvoorstelbaar hoe enorm dit schip is. Als je zou willen kan je je kite net aan het dek op sturen, maar dan staan er ook nog rijen van tien hoog aan zeecontai- ners op het schip. Niet normaal. We hebben de GoPro mee en lmen elkaar voor en naast het schip.

Maar dan zakt precies de wind een paar knopen in. Ik kijk Max en Nout aan en zij denken hetzelfde als wat ik denk: zo snel mogelijk terug naar de kant. We zitten aan de verkeerde zijkant van het schip om terug te gaan naar de kant. We moeten een stuk upwind om voor de boot langs te kunnen. Achterlangs heeft geen zin want dan zit je in de windschaduw van de reusachtige tanker. We moeten tien minuten sinussen om upwind te komen en het schiet nog niet echt op. M’n vriendin is ook mee, ze kite pas 6 maanden en merkt dat er stress in de lucht hangt. Dit wordt mijn laatste tack en dan kan ik langs de neus van de tanker. Op dat moment verliest Maryse haar boardje door de hoge deining en de stress. Ik vaar gelijk naar haar toe en geef haar board aan. Ik zie de angst in haar ogen vanwege de haaien die daar zwemmen. Zo snel mogelijk het board aan en we gaan weer upwind. Precies nu voel ik dat mijn kite meer power begint te krijgen. Ik zeg tegen haar ‘Let’s go!’ en gaan voor de boot langs en direct terug naar de kant. Even later bij de kant landt Maryse haar eerste backroll ooit. Wat een topavontuur!

Do’s

Hier in Kaapstad heb je ontzettend veel aanbod van ap- partementen. Wanneer je wat meer te besteden hebt en heel vaak wil kiten zou ik het Dolphins appartementencom- plex aanraden. Dit zijn appartementen waar je met je kite vanuit de tuin zo het strand oploopt. Echt ideaal. Een wat goedkopere optie zijn de surfhostels van de Mystic House of At Rosies. Hierin heb je de keuze uit kamers met stapel- bedden en wat luxere kamers waar je met je vrienden in kan. Hier maak je ook heel snel nieuwe vrienden. Dit is top wanneer je alleen op reis zou gaan.

In Blouberg zelf heb je een groot aanbod van ontbijt- en lunchtentjes en restaurants. De prijzen hier vallen erg mee als je het vergelijkt met Nederland. Niet vergeten fooi te geven, want dat is het enige wat de bediening uitbetaald krijgt. Een lekkere burger haal je bij Jerry’s waar je ook mooi uitzicht hebt op alle mensen die aan het kiten zijn. In

In Kaapstad heb je verschillende mogelijkheden. Camps Bay is een plek waar geld geen rol speelt. Je hebt daar op de boulevard een aantal restaurants zitten waar je heel lekker kan eten. In het centrum van Kaapstad heb je een hele chille roof- top bar zitten waar ze ontzettend lekkere mojito’s verkopen. Het heet de Piano Bar: neem ook je zwembroek mee want je kan daar even de pool in om af te koelen.

Naast kiten en uit eten gaan kan je hier in Kaapstad enorm veel andere leuke dingen doen. Lionshead ophiken is een hele mooie activiteit om te doen wanneer er geen wind is. Het uitzicht is adembenemend. Ook leuk om een keer in de middag een winetasting te doen met een groepje. De wijnboerderijen in Constantia bieden een groot assor- timent met hapjes en wijntjes. Je krijgt er een interessante uitleg erbij. Ook is het leuk om een keer een ochtendje te gaan golfsurfen in Big Bay.

Dont’s

Helaas is hier een supergroot verschil tus- sen arm en rijk. Er wordt overal op straat gebedeld en je moet niet raar opkijken van mensen die slapen op je oprit. In Kaapstad gebeurt veel in de avond en je kan als je goed zoekt leuke feestjes vin- den. Zorg wel als je gaat stappen dat je altijd met een groepje gaat zodat je kans op narigheid verkleint. Buiten de

grote stad heb je enorme townships, ook wel krottenwijken genoemd: die kun je beter vermijden. Hier leven gangs die dealen in drugs en ik hoorde van onze taxichauffeur dat er vaak wordt gescho- ten. Tenslotte moet je weten dat kitesur- fers niet de enige in het koude water zijn. Luister goed naar de kustwacht, zodat je veilig de kant weer op komt.

Dit artikel ‘’Escape Corona – Zuid Afrika” komt uit Access #2 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van