06-04-2011 - Skiën, Nieuws

European Freeski Open 2011 – Laax, Zwitserland

Tekst: Tessa Slinger

Van 1 tot en met 5 maart was het weer zover: voor de zesde keer stond Laax in het teken van de European Freeski Open. Jaarlijks trekt dit event zowel lokale toprijders als ’s werelds grotere atleten aan. In de slopestyle en halfpipe competities gaan zij het gevecht met elkaar aan in de hoop zoveel mogelijk uit de prijzenpot, bestaande uit maar liefst 50.000 Amerikaanse Dollars, in de wacht te slepen. Na vele positieve verhalen te hebben gehoord over het niveau van de competities, besloten we dat het dit jaar tijd was om het spektakel eens van dichtbij mee te maken.

Na een dertien uur durende reis in een relatief volgeladen trein kwamen we zondagmiddag aan in de Zwitserse stad Chur. Hoewel je vanaf het station met een bus de berg op kunt, hadden we de luxe dat een vriendin ons met de auto op kwam halen. Via het toerismeverband hadden we online voor niet al te veel geld een appartement weten te boeken. Deze bleek zich vlakbij de skiliften en de locale barretjes te bevinden. Perfect dus! Aangezien maandag de aanmeldingsdag was voor de rijders gaf dit ons de gelegenheid om eerst zelf het (ski)gebied te verkennen. Vol enthousiasme stapten we vroeg in de ochtend de lift in. Boven aangekomen bleek helaas dat de zon zich achter de wolken had verstopt en we niet meer dan 1 meter vooruit konden zien. Gelukkig waren de condities vanaf dinsdag een stuk beter. De verse laag sneeuw had ervoor gezorgd dat het park en de halfpipe er goed bij lagen. Dit gaf de rijders de gelegenheid om te trainen en het parcours zo goed als mogelijk te verkennen.

Woensdag en donderdag stonden voor de mannen in het teken van de kwalificaties. Zowel bij het onderdeel slopestyle als bij het onderdeel halfpipe waren er twee sessies, elk bestaande uit twee heats. De beste vijf skiërs van elke heat gingen rechtstreeks door naar de halve finales die later op de dag plaats vonden. Daarnaast waren er nog vier overall wildcards voor atleten die de hoogste scores hadden, maar zich niet rechtstreeks voor de halve finales hadden weten te plaatsen. Uiteindelijk bleven voor beide onderdelen de twaalf beste rijders over voor de finales van vrijdag en zaterdag. Bij de vrouwen lag het aantal atleten een stuk lager dan bij de mannen. Dit resulteerde erin dat alle deelneemsters, zowel voor het onderdeel slopestyle als voor het onderdeel halfpipe, automatisch door waren naar de halve finales.

Vrijdag was de dag van de slopestyle wedstrijd. De vrouwelijke atleten moesten zich in de ochtend eerst nog in de halve finale bewijzen. Het niveau bleek aanzienlijk hoog te zijn, iets waarover wij erg verheugd waren. Na een zinderende finale bleken de Zweedse vrouwen het podium te domineren. De 18-jarige Emma Dahlström was met haar Cork Switch 540, grote Cork 720 en dikke 540 op de laatste schans de terechte winnares. Haar Zweedse teammaatje Maria Bagge werd tweede en de derde plaats was weggelegd voor de Britse Katie Summerhayes.

Bij de mannen was het de Zwitserse Elias Ambühl die er met de titel vandoor ging. Hoewel hij bij zijn tweede run crashde waren zijn Double Cork 1080 Mute, rechtse 900 Reverse Mute en Switch 1260 Mute Double Grab uit de eerste run genoeg voor de overwinning. De tweede plaats was weggelegd voor de Duitse Roy Kittler en de Zweedse Oscar Scherlin eindigde als derde.

Zaterdag was het tijd voor de halfpipe wedstrijd. Na ’s ochtends de halve finale te hebben gereden wist de Zwitserse Virginie Faivre ’s middags in de finale de overwinning op haar naam te schrijven. Met haar stijlvolle Switch en 540’s was zij voor de tweede keer op rij de terechte koningin van de halfpipe. Anais Caradeux (FR) werd tweede, gevolgd door Katrien Aerts (BE) op de derde plaats. Bij de mannen was het David Wise (US) die met zijn stijlvolle 900, Flatspin 360 High Mute, Switch 720, rechtse 900 en Double 1260 Mute de andere deelnemers achter zich wist te laten. David deelde het podium met de Canadese Matt Margetts (2de plaats) en de Nieuw-Zeelandse Byron Wells (3e plaats).

 

Aangezien de wedstrijden voorbij waren vond in de avond de officiële afterparty plaats in hotel Riders Palace. De alcohol mocht rijkelijk vloeien en onder toeziend oog van zijn oudere broers Jossi en Byron haalde Jackson Wells de titel ‘koning van de dansvloer’ binnen. Al met al was de 2011 editie van de European Freeski Open in Laax meer dan geslaagd. We kijken er naar uit om volgend jaar weer terug te komen!

 van