01-09-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Duchenne Heroes

Zevenhonderd kilometer mountainbiken in zeven dagen tijd waarvan 95 procent offroad. Waarom zou je dat in hemelsnaam doen? omdat je soms machteloos toekijkt naar het leed van een ander en zelf lijden tijdens een grote prestatie je nog enigszins het gevoel geeft dat je iets voor iemand kan doen. op precies dat is de meerdaagse marathon ‘Duchenne heroes’ gebaseerd. Driehonderdvijftig deelnemers trappen zo jaarlijks de spierziekte Duchenne iets verder de wereld uit. Een tocht die je voelt in zowel je hart als je benen.

Duchenne Heroes, een meerdaagse mountainbiketocht door de Ardennen waarbij jaarlijks zo’n 350 deelnemers zevenhonderd kilometer wegtrappen, bestaat al tien jaar. Over prachtige mountainbikepaden, vaak onder de meest heftige weersomstandigheden. Elk jaar buigt een aantal vrijwilligers zich over de route van deze tocht. Hoe kunnen we het nóg iets anders doen, met welk paadje kunnen we de Heroes dit jaar verrassen? De route wordt ieder jaar op een aantal details aangepast, maar in grote lijnen rijden de Heroes al jaren van Luxemburg naar Nijmegen. 95 procent offroad, weinig asfalt en vooral veel spelen in de buitenlucht! In 2016, 18 tot en met 24 september, gaat de hele route op de schop. De elfde editie van Duchenne Heroes wordt er voor het eerst een met een geheel vernieuwde route, gecreëerd door Tobias Bos, al jaren dé routecoördinator van het evenement.

eventrap1

Als fervent mountainbiker brengt hij al zijn vrije uren door in de bossen. De glinstering in zijn ogen als hij weer een prachtig stukje route gevonden heeft, is duidelijk zichtbaar en vol enthousiasme neemt hij de organisatie van Duchenne Heroes, en hiermee haar deelnemers, mee naar de beste stukjes route die er te vinden zijn. De deelnemers starten komend jaar op 18 september in Warsberg, Saarland. Zij krijgen in zeven dagen alles wat een mountainbiker zich kan wensen: pittige afdalingen, glibberige keien, technische singletracks, brede veldwegen, prachtige vergezichten, lange klimmen, uitgestrekte bossen en alle soorten ondergrond die de natuur te bieden heeft! De route voert de deelnemers door het Müllerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd. Dit uniek stukje natuurgebied wordt gekenmerkt door grillige rotsformaties, kloven, kronkelende riviertjes, veel bossen en grotten. Via de grens tussen Luxemburg en Duitsland belanden de deelnemers rond dag drie in het hart van de Ardennen: Malmedy en de Hoge Venen (Hautes Fagnes). Hier wachten nog meer mooie, maar pittige routes. Via het hoogste punt van Nederland voert de route de deelnemers Limburg in, waarna zij afstevenen op de nieuwe, nog bekend te maken, finishlocatie in Noord-Brabant. Bij het maken van een route komt veel kijken.

Het betekent niet alleen de vetste paadjes uitzoeken, er wordt altijd de vraag gesteld of er 350 ervaren én iets minder ervaren deelnemers over dat ene paadje kunnen. Want deelnemers aan Duchenne Heroes zijn er in twee varianten: de (actieve) mountainbiker die gaat voor de uitdaging van zevenhonderd kilometer in zeven dagen en de (niet-actieve) fietser die zich wil inzetten voor kinderen met Duchenne. Duchenne Heroes is niet zomaar een heel gave mountainbiketocht, de Heroes die meefietsen doen dit voor kinderen met de spierziekte Duchenne. Velen van hen zijn zelf nauw betrokken bij deze ziekte, zij kennen of hebben zelf een kind met Duchenne en willen iets doen. Anderen worden getriggerd door de unieke mountainbikebeleving die Duchenne Heroes biedt en vinden de combinatie met een goed doel perfect. Iedereen kan het. Ook als je pas in januari begint met trainen is het te doen! Met het juiste trainingsplan en een doordachte sponsoraanpak haalt iedereen de start én de finish op 24 september.

eventrap2

Meedoen met Duchenne Heroes kan als team of als individu. Iedere deelnemer committeert zich aan het ophalen van minimaal 2500 euro sponsorgeld voor onderzoek naar een medicijn tegen Duchenne. Er is tot nu toe bijna zeven miljoen euro vanuit Duchenne Heroes geschonken aan stichting Duchenne Parent Project, allemaal voor wetenschappelijk onderzoek. Daarmee geven we families hoop. Een medicijn is in zicht, maar er moet nog veel werk verzet worden. Daarom is de deelname van elke Hero zo belangrijk!

Duchenne Heroes 2016 18 tot en met 24 september www.duchenneheroes.nl

Het gehele artikel is afkomstig uit Up/Down mountainbike magazine #5 2015, deze uitgave kun je nog nabestellen in onze webshop. Of word voor het gemak abonnee zodat je geen uitgave meer hoeft te missen zoals onze andere lezers.

 van