12-01-2022 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Evil Eye Visor HR Pro versus Evil Eye Nook

Leuk, we kregen van Evil Eye de kans om zowel een sneller ogend model als een wat hipper uitziende bril te testen. Evil Eye wordt geproduceerd in Oostenrijk en is een merk dat zich volledig richt op het vervaardigen van sportzonnebrillen. Uiteraard kun je sportzonnebrillen ook zonder problemen naast de fiets dragen, al leent de ene bril zich daar beter voor dan de andere. Wij zijn benieuwd wat nu echt de verschillen zijn tussen een bril die gericht is op de beste prestaties (en die in mindere mate geschikt is als dagelijkse zonnebril) en een zonnebril die er qua looks wat beschaafder uitziet. We starten met het casual model, de Nook. 

Evil Eye Nook
Wat zeggen ze? 

De Nook is een lichtgewicht sportbril met een montuur waarin twee lenzen zitten. De bril is licht van gewicht en heeft ronde vormen. De spiegelende rode lens is fotochroom, wat inhoudt dat deze meekleurt met de intensiteit van de zon; het is dus niet nodig lenzen te wisselen. De glazen sluiten geheel aan op het montuur. De neusvleugels zijn in twee standen te klikken en zijn gemaakt van een rubber met veel tractie. Ook op de binnenzijde van de pootjes is dit aangebracht, dit om de bril net boven de oren op zijn plek te houden. De uitsparing maakt het mogelijk een koord aan de bril te bevestigen. De Nook wordt geleverd in een fraaie hardcase met zakje. 

Wat vinden wij? 

Hoewel dit geen hippe Ray-Ban is, maar wel een echte sportbril, zal niemand je op straat gek aankijken met dit model. Hij oogt sportief en draagt prettig. De verstelbare neusvleugels zorgen ervoor dat de bril echt goed aansluit en ook blijft zitten. Het zijn geen rubbers die je moet verbuigen, er zit echt een kliksysteem in, waardoor ze ook goed in de gewenste stand blijven staan. De pootjes zijn niet verstelbaar, maar blijven goed zitten net achter de oren. De lens geeft in de doorzichtige stand een lichtgele kleur aan de omgeving, dit is op de fiets prettig en het stoort niet. Naarmate de lens donkerder wordt blijkt dit effect minder. Dit donker worden is een geleidelijk proces en gaat redelijk snel. Enkel wanneer je kort op elkaar bos in bos uit rijdt kan de bril dit niet bijhouden. Dit geldt trouwens voor alle fotochroom lenzen, ook van andere merken. Maar over het algemeen verandert de lens zo subtiel mee dat je er niets van merkt. De grote lenzen bieden een goede bescherming, zowel tegen opstuitende steentjes en stof als tegen de zon. Het omliggende kader is in je ooghoek wel zichtbaar, je blijft je er dus van bewust dat je een bril draagt. De grip is goed, ook wanneer je harder stuitert op de trails blijft deze goed op zijn plek. Tijdens het klimmen merkten we wel dat de bovenkant van de bril beslaat doordat deze (bij ons) vrij dicht op het hoofd aansluit.  

Evil Eye Visor HR Pro
Wat zeggen ze? 

Ook de Visor HR Pro is licht van gewicht, maar heeft een grote doorlopende lens,  zonder montuur rondom. De royale lens is fotochroom en heeft afgeronde vormen, en daarmee een sportieve maar vriendelijke uitstraling. Ook hier zijn de neusvleugels in twee standen te zetten, de Visor heeft wel een extra rubber rand, wat de tractie zal vergroten. Bovenop het montuur zit een zweetstrip van foam, welke verwijderbaar is. Op de pootjes zelf zit ook rubber, voor goede grip bij de oren. De poten zijn iets breder en middels een clipje is bij de aansluiting op het montuur de lens los te klikken, zodat je er een andere in kan zetten, handig wanneer je er een beschadigt. De Visor wordt geleverd in een stevige hardcase en zakje. De bril is verkrijgbaar in twee maten. 

Wat vinden wij? 

Tja, hoewel sommige hipsters er waarschijnlijk wel mee wegkomen is dit in onze ogen echt een fietsbril welke gedragen dient te worden tijdens een sportieve activiteit. Tenminste, zo oogt hij. De bril ziet er goed en snel uit en heeft duidelijk de focus op presteren. Dat merk je eigenlijk aan alles. Hoewel de Nook al goed bleef zitten geeft het rubber bij de neus op de Visor net wat extra grip. Het ontbreken van het montuur onder, links en rechts geeft een vrij kijkveld zonder randen, wat fijner kijkt en waardoor je echt vergeet dat je de bril draagt. De lens is van hetzelfde type als van de Nook, hierin zitten geen verschillen behalve de vorm. Wij vonden de zweetstrip bovenop niet zo geslaagd, de continue druk tegen het hoofd ervoeren wij niet als prettig. Gelukkig is deze eenvoudig te verwijderen, wat zorgt voor een beetje afstand tussen bril en hoofd, hetgeen het beslaan van de lens voorkomt.  

Conclusie 

Laten we vooropstellen dat beide brillen als fietsbril zeer goed zijn te gebruiken. Zoek je een wat neutraler model dat je ook als dagelijkse bril kunt gebruiken, dan is de Nook een prima optie. Ga je echter voor de beste fietsbril, dan wint toch de Visor. Dit komt met name door het ontbreken van het montuur aan de zij- en onderkant, hierdoor zie je naadloos alles op je pad en vergeet je dat je een bril draagt. Ook de extra ventilatie en neusgrip zorgen gewoon voor betere algehele prestaties.  

Dus verkeerd kiezen kan niet, het gaat met name om je eigen voorkeur. Fashion over function, of net andersom? 

Prijs € 279 (Visor HR Pro) € 159 (Nook) 

Beschikbaar op evileye.com

 van