23-02-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Bandit jubileum trip – Outlaws in Baja

F-One Bandit jubileum trip. In 2006 presenteerde F-One de Bandit-kite. Nu vijftien jaar later is de Bandit elk seizoen verder geperfectioneerd. Elk jaar presenteert Team F-One hun nieuwe kitecollectie door middel van een foto-en filmtrip. Voor dit vijftienjarig jubileum van de Bandit moest dat wat speciaals worden natuurlijk, voor de F-One Bandit jubileum trip reizen ze af naar het ruige baja.

F-One Bandit jubileum trip

Welk decor past er goed bij een Bandit? Een ruige en desolate western-omgeving. Voor de F-One Bandit jubileum trip kozen ze Baja in Mexico. Het perfecte toneel om de nieuwe Bandit XV te presenteren. Met rollen voor Mitu Monteiro, Liam Whaley, Marcella Witt, Hendrick Witschi Lopes, Paul Serin, Maxime Chabloz en Mickaël Fernandez. En in de hoofdrol natuurlijk de Bandit. Gefotografeerd en gefilmd werd er door Matt Georges en Olivier Sautet.

Goede voorbereiding is het halve werk

Baja ligt aan de zuidelijke grens van het Amerikaanse Californië. Het is een landtong met Baja Californië in het noorden en Baja Californië Sur in het zuiden. Geen van ons is er eerder geweest maar de foto’s die we gezien hebben waren genoeg om ons over te halen om hiernaartoe te gaan. Al kregen we genoeg waarschuwingen van anderen om niet te gaan F-One Bandit jubileum trip.

Kans om overvallen te worden. Te veel gevaarlijke haaien. Niet genoeg wind. Een goede gids is in ieder geval wel belangrijk. Zo kwamen we op Jeanne en Alex die een kiteschool runnen in deze regio. Samen met hen hebben we een plan gemaakt voor deze trip. De reis neemt ons van La Paz, gelegen aan de Golf van Californië, naar Bahia Asunción in het midden van de westkust van Baja en terug. Een trip van zo’n tweeduizend kilometer. Jeanne en Alex regelen alle logistiek en planning. De bedoeling is dat we nog wel zoveel mogelijk de wind achterna gaan.

Voor vertrek waren een aantal rijders sceptisch over reizen tijdens de Corona-pandemie door alle regels waaraan voldaan moest worden elke dag. De hele trip was een gok, maar we waren er klaar voor. Na een reis van 24 uur zonder enige hobbels kwamen we aan in La Paz.

Een goed begin. De eerste dagen van de F-One Bandit jubileum trip staat het maken van life-style-beelden op het programma. Jeanne en Alex hadden een mooie oude ranch gevonden waar de tijd leek stil te hebben gestaan. De setting inclusief woestijn met typische cactussen leek zo uit een western film te komen. Als je naar de film van F-One Duel kijkt zie je daar veel van terug. De eigenaren zijn superaardig en verbaasd dat wij dit zo speciaal vinden. Hun dagelijkse leven speelt zich hier af en wij gebruiken hun habitat als decor voor onze film. Met temperaturen rond de 45 graden Celsius in een extreem droge omgeving maakt de opnames een grote uitdaging. Een andere uitdaging is paardrijden. Sommige van de teamrijders hebben dat nog nooit gedaan en zijn zelfs bang voor paarden. Maar met wat begeleiding van de eigenaren gaat het goed. Uiteindelijk voelen de teamrijders zich ware Hollywood-acteurs en gaan ze helemaal op in hun rol. Mitu’s kwade blik is zeker zo goed als die van Clint Eastwood, zo niet beter! Ondertussen worden de riders wel beetje nerveus als er een klein windvlaagje langs kwam. Maar Jeanne en Alex verzekeren ons dat we wind krijgen op onze volgende stop bij een kitesurfspot.

De eerste wave-sessie

Na drie dagen intensief schieten op de ranch gaan we op pad naar Punta de Abreojos. Een twaalf uur durende rit in een bus gevolgd door een jeep volgeladen met splinternieuwe kitesurfspullen. Onderweg is iedereen ongeduldig voor die eerste kitesurfsessie.

Door de ramen van de door airco gekoelde auto zie je kilometerslang de droge woestijn voorbijtrekken. Soms met een glimp van bewoning. De lucht boven de weg voor ons heeft hitte trillingen waardoor het zicht naar de horizon vaag is. Na een lange dag in de auto stoppen we bij een verblijf dat lijkt op een Amerikaans motel uit de jaren vijftig. We zijn de enige gasten maar ’s avonds wordt er een heerlijke maaltijd voor ons gemaakt met allerlei lokale lekkernijen waarvan sommige behoorlijk pittig zijn. Hierna vallen we als een blok in slaap, zo moe zijn we van de reis.

De volgende dag moeten we nog zes uur rijden naar Bocana, het huis waar we verblijven. Deze kijkt uit over de baai en de zee van Cortez. We zien wat kleine golven breken op de spot beneden en het waait. De wavers onder ons – Mitu, Hendrick en Marcella – pakken direct de wavespullen om naar het water te gaan. De freestylers Liam, Max en Paul hebben hun twijfels maar hebben super veel zin om te varen dus rennen erachteraan met hun freestylespullen. Uiteindelijk hebben ze allemaal een prima sessie. De nieuwe Bandit S3-wavekite vliegt over de golven en de Bandit XV-freestyle-bigair-kite knalt door de lucht. In de avond vallen we vermoeid maar voldaan in slaap.

Big air met 25 knopen

De volgende dag rijden we voor de F-One Bandit jubileum trip naar de lagoon op zoek naar harde wind en vlak water om de freestyle en big-air kwaliteiten van de Bandit XV aan de tand te voelen. Helaas is de wind net niet hard genoeg om het ware potentieel te voelen van de kite. Misschien hebben we morgen meer geluk. Mitu en Hendrick hadden ondertussen een righthand wavespot gevonden met mooie tube-golven en een offshore wind. De omstandigheden zijn niet makkelijk maar het doet Mitu denken aan z’n homespot Punta Preta op de Kaapverdische Eilanden. Koning Mitu gaat het water op en laat zien hoe het moet. Hij ript de ene na de andere golf en Hendirck volgt hem.

Na twee topsessies is het tijd om te gaan. Als de nacht invalt wordt het erg koud in de woestijn. Een schril contrast met overdag. Gelukkig zijn we erop gekleed en vinden we het eigenlijk wel fijn.

Ondanks de slechte internetverbinding kan Alex de volgende dag de weervoorspelling checken. Er worden 25 knopen wind voorspeld. Eindelijk kunnen de freestylers aan de bak. De wind is hard maar vlagerig maar de nieuwe Bandit doet z’n werk uitstekend. De jongens kunnen eindelijk flink boosten, vliegen en loopen. De ene na de andere waanzinnige trick wordt geland. De vissers kijken hun ogen uit en stoppen kun boten om deze show te aanschouwen.

Na Bocana gaan we naar Bahia Asunción. Onderweg stoppen we regelmatig bij spookdorpjes om nog wat foto’s te nemen. De weinige mensen die we tegenkomen zijn aardig en nieuwsgierig. Er komen maar weinig toeristen naar dit deel van Mexico. Het landschap verandert onderweg van cactussen naar helemaal geen begroeiing meer. Alleen maar zand en stenen met hier en daar een verdorde struik. Eindelijk komen we aan op plaats der bestemming. We worden hier in ‘the middle of nowwhere’ hartelijk verwelkomt door de weinige bewoners van dit dorp aan de zee. Het is lang geleden dat ze klanten hebben gehad. We willen hier tijdens de F-One Bandit jubileum trip tien dagen verblijven.

F-One Bandit jubileum trip

Tot slot

De dagelijkse routine hier is dat we in de ochtend gaan surfen omdat het toch nog niet waait. Vaak worden deze surfsessie begeleid door dolfijnen die met ons meespelen in de golven. Na de lunch komt Alex met de windvoorspelling. Daarna gaat de groep op pad om de wind te zoeken. Soms duurt het wel twee uur met de auto om de juiste spot en wind te vinden. Meestal pikt de wind pas na 16:00 op en arriveren we voordat het waait. Net nadat we de kitespullen hebben opgetuigd begint het zand te stuiven en kunnen we doorvaren tot het donker wordt. Er zitten een paar epic sessies bij.

De avonden worden gevuld met het spelen van Uno en praten over de dag en de planning voor morgen. Uiteindelijk zit de trip erop en moeten we de lange weg terug naar La Paz. Ondanks de soms heftige omstandigheden zijn er bijzondere herinneringen gemaakt tijdens de F-One Bandit jubileum trip.


Dit artikel “Outlaws in Baja” komt uit Access #5 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van