21-12-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Bandit XV – Review

We zijn inmiddels aangekomen bij de vijftiende versie van een van de bestverkochte kites op de planeet: de Bandit. De kite met de door F-One gepatenteerde Delta-C-shape die de vlieger z’n unieke vaargevoel geeft. Elk seizoen heeft de Bandit een constante progressie doorgemaakt. Wat hebben ze voor 2022 gedaan aan de F-One Bandit XV?

F-One Bandit XV

Na weer een enorme stapel van 120 Bandit proto’s afgewerkt te hebben heeft het designteam onder meer gewerkt aan de vormvastheid van de F-One Bandit XV. Een vormvaste kite geeft stabiliteit. Technoforce dubbele ripstopdoek rekt het minst in de lengte en breedte. Met dat in het achterhoofd heeft het team het doek zo geplaatst in de panelen layout dat er een erg rigide kite is verkregen. Volgens F-One is daar geen doek voor nodig met 2×3, 3×3 of 4×4-verstevigingsdraden. Dat maakt de kite alleen maar zwaarder. De F-One Bandit XV is dan ook een van de lichtste kites op de markt.

F-One Bandit XV

Wat verder bijdraagt aan de stabiliteit en lineaire bardruk is de nieuw ontworpen trailing edge met twee verticale panelen, met gebruik van lichter 135 grams dacron tussen strut 1 en 2 en twee lagen Technoforce D2-doek tussen strut 2 en 3. Hierdoor is er minder deformatie van de kite in bochten en tijdens windvlagen. De leading edge van de F-One Bandit XV heeft een iets dunnere diameter gekregen en is van 24 naar 28 secties gegaan waardoor de ronding mooier doorloopt. Dit geeft een betere handling en minder drag en turbulentie. De bridles van de F-One Bandit XV zijn nu voorzien van een dyneema coating/sleeve voor betere duurzaamheid en aangepast met één friction pully (pully zonder katrol) en één normale katrol voor meer direct gevoel.

F-One Bandit XV

Verder is er gewerkt aan een optimalisatie van de verstevigingen en constructie waardoor de F-One Bandit XV nog duurzamer is geworden zonder extra gewicht toe te voegen. De F-One Bandit XV is net als z’n voorgangers uitgerust met Auto-Relaunch waarbij de kite vanzelf naar een starthoek drijft bij het herstarten vanuit het water. Je hoeft daarvoor alleen de bar los te laten of van je af te doen. De Reactor Valve is een supboard-ventiel waardoor je de kite makkelijk en snel kunt oppompen en laten leeglopen. Er zitten instelling op de wingtips waarmee je de bardruk en manoeuvreerbaarheid kunt aanpassen. Als aansluiting van de bar is twee keer een knoop en de F-One Bandit XV wordt gevaren met een hoge V-splitsing op de lijnen.

F-One Bandit XV

Op het water voel je direct dat de F-One Bandit XV superstabiel in de lucht hangt. Hij reageert snel op stuurbewegingen, maar zeker niet te snel. Het voelt heel natuurlijk en intuïtief aan waardoor je je snel thuis voelt. De bardruk van de F-One Bandit XV is iets bovengemiddeld: hetzelfde geldt voor de trekkracht aan de trapeze. Maar het wordt nooit te veel, het blijft netjes binnen de perken. Doordat de druk iets hoger is, geeft de kite goede feedback en voel je te allen tijde waar de kite zich bevindt in de lucht. Bij het springen geeft dit veel vertrouwen. De drukopbouw is zo constant en duidelijk voelbaar waardoor je timing als snel goed is. Springen gaat hierdoor heel makkelijk: fijn voor beginners maar ook voor experts. Na het insturen, edgen en aantrekken van de bar ga je explosief de lucht in.

F-One Bandit XV

Ook hier, is de trekkracht omhoog hard, maar nooit echt te veel. Je gaat goed hoog en behoudt altijd controle. De airtime is duidelijk beter dan met de Bandit van voorgaande jaren. Buikspieren aanspannen en geniet van het uitzicht en gooi er een trick of loop uit. Loopen gaat heerlijk. Mooie korte of grotere kiteloops gaan makkelijk en met een uitstekende controle waardoor je hem makkelijk weer terugstuurt. De kite klimt snel weer naar boven na de loop. Hoogtelopen doet de F-One Bandit XV ook prima, net als golfrijden. De kite drift niet zo goed als de Bandit S (die speciaal is gemaakt voor waveriden), maar als je de kite in beweging houdt kun je er lekker golven mee rippen. Dit maakt de kite de meest allround kite uit de line-up van F-One.

F-One Bandit XV

Maten, bereik en prijs

F-One Bandit XV

Dit artikel “F-One Bandit XV” komt uit Access #4 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram

 van