28-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Halo 2020 – Review

De F-One Halo is na de Diablo de tweede toevoeging in de ram air-lijn (ook wel matras- of foilkite genaamd) van F-One. Inzetbaar op land, sneeuw en water. Op het water wordt hij het liefst gevaren op een (lichtweer) freeride twintip of een foilboard. Wij probeerden hem uit op beide type boards.

F-One Halo 2020 - Review

Vriendelijke kite

In tegenstelling tot de Diablo, die een compromisloze racemachine is, is de F-One Halo een vriendelijkere kite. De afwerking is erg netjes met vier katrollen en 38 grams-doek met Insignia verstevigingen op de bevestigingspunten van de lijnen. De bridle ziet er voor een matrasvlieger simpel uit. Elke maat heeft een eigen aspect ratio die past bij het windbereik van de kite. De F-One Halo reageert snel op stuurimpulsen en heeft een lage bardruk. De drukopbouw is constant en geeft daardoor een veilig gevoel. Tijdens tacks en bij het gijpen kun je prima je balans houden.

F-One Halo 2020 - Review

Voorin het windvenster

De F-One Halo zit door z’n langwerpige vorm helemaal voorin het windvenster waardoor hoogtelopen geen enkel probleem is. Tijdens windvlagen gaat-ie nog meer naar voren in het windvenster om de druk te lozen. Dit doet ie soepel zonder al te harde trekkracht. Als de wind toeneemt gaat de trekkracht uiteraard omhoog maar zelfs boven de aangegeven maximale wind is de power goed te doen. Het windbereik van de F-One Halo is erg groot. Je hoeft niet bang te zijn dat je snel mega overpowered bent.

De kleinere maten zijn ideaal voor foilen en de grotere kunnen ook prima worden ingezet op de twintip of surfboard. Springen met de F-One Halo is ontzettend leuk. Je gaat lekker hoog maar vooral ook ver. De airtime is giga! Goed voor je sixpack. Je timing moet je wel op orde hebben maar daarna is het een kwestie van je bar aantrekken en vliegen.

F-One Halo 2020 - Review

Ondanks dat de F-One Halo er best extreem uitziet met een langwerpige vorm vaart hij erg makkelijk. De kite is daardoor geschikt voor gevorderde tot expert kiteboarders. De F-One Halo is supersnel maar racers kunnen beter de Diablo pakken. F-One heeft een speciale Foil-bar van 50 of 60 centimeter breed met speciale stijve en dunne 17 of 19 meter lange lijnen. De kite kan ook met de normale Linx-bar worden gevaren. De Halo word geleverd in een compressie tas zodat je de kite als een klein setje kunt vervoeren.

F-One Halo 2020 - Review

Foilkite & Tubekite

Zoals je vast zult weten is er een verschil in het varen met een foilkite en een tubekite. Dit verschil is door het ontwikkelen van een vriendelijke foilkite een stuk kleiner geworden. Uiteraard zijn er nog steeds verschillen. Zo geven de foilkites veel meer power dan de tubekites van F-One. Een foilkite heeft meer laterale pull dan een tubekite. Dit is ook waardoor de foilkites zo goed presteren in lichte wind, ze hebben een hoop kracht per vierkante meter. Het is dus voor de gemiddelde kiter minder comfortabel om te cruisen met een foilkite in vergelijking tot een allround freeride tube. Wat je er voor terugkrijgt is een hoop vliegplezier. Springen met een foilkite is dan ook weer niet te vergelijken met een tube. De hangtime is ongekend. Het is ook niet voor niks dat de oldschool legends bijna allemaal aan de foilkites hangen.

F-One Halo 2020 - Review

Tubekites en foilkites sturen door hetzelfde principe. Door een kant van de kite te ‘remmen’ haalt de andere kant in en draait de kite. Dit voelt echter heel anders met een foilkite in vergelijking met een tube. Het valt niet te ontkennen dat de foilkites over het algemeen een stukje langzamer sturen dan een tube. Over het algemeen draaien foilkites meer om de tip dan tubekites. Het is zeker mogelijk om een foilkite om zijn as te laten draaien daar zijn ze uitermate geschikt voor, echter volgt daarna vaak een dikke bonk power als de kite weer door het windvenster schiet.

Ongekend plezier met de F-One Halo!

Het wijdverspreide idee dat foilkites saai zijn en niet lekker draaien klopt niet meer. De kite draait fijn om zijn as (en doet dat beter dan elke tubekite op de markt). Dit maakt de F-One Halo super speels op een hydrofoil. Het plezier wat je met deze kite kunt hebben (al vanaf 7-8 knopen) is ongekend.

F-One Halo 2020 - Review

Eigenschappen F-One Halo 2020:

F-One Halo 2020 - Review

Voor meer informatie over deze foilkite kun je naar de website van F-One gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘F-One Halo 2020‘ komt uit Access #2 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van