F-One IC6 950 V3 – Review

F-One was er jaren geleden als een van de eerste bij om het foilen te omarmen. Ze hebben veel tijd gestopt in ontwikkelen en innoveren van foilproducten. Tegenwoordig maken ze niet alleen boards, foils en accessoires voor het kitefoilen maar ook voor het surf-, sup-, windsurf- en wing-foilen. De lijn is inmiddels zeer uitgebreid en bestaat uit tal van onderdelen. Wij namen de derde versie van de allround freeride foil, de IC6 het water op. De F-One IC6 950 V3!

F-One IC6 950 V3 - Review

De F-One IC6 950 V3-wing en stab(ilizer) zijn gemaakt van een polymeer kunststof geïnjecteerd met carbon. Daar staat IC voor, injected carbon. Het carbon zorgt voor stijfheid en een laag gewicht. De wing weegt 1.33 kilo en de stab 0.23 kilo. De polymeer kunststof geeft sterkte en duurzaamheid. Zijn standaard carbon-wings nogal gevoelig voor schade, bij dit IC6-materiaal is het geen probleem als je de foil een keer per ongeluk laat vallen of ergens tegenaan stoot.

F-One IC6 950 V3 voorvleugel

De kern van de voorvleugel is van metaal voor nog meer stijfheid. Deze vleugel wordt met vier bouten aan de fuselage bevestigd. Twee van 25 millimeter staan in één lijn van en twee van 15 millimeter zijn offset zodat er een connectie geometrie ontstaat die vast en stijf is. Het monteren duurt iets langer dan bij het eerdere systeem van F-One met de lange pin die in de voorkant van de wing werd bevestigd maar de connectie is zeer rigide en zit muurvast. De fuselage en mast van de F-One IC6 950 V3 zijn van aluminium. Deze zijn beide gemaakt van 6063 en 6061 aluminium. Dit aluminium is bestand tegen corrosie, heeft een goede buig- en torsiestijfheid en laat zich zeer precies bewerken. De mast gaat rechtstreeks in de zeventig centimeter lange fuselage en wordt met twee bouten vastgezet. Dit past allemaal erg mooi in elkaar.

Galvanische reacties kunnen niet voorkomen

Alle delen die in contact komen met andere metalen of carbon zijn geanodiseerd zodat galvanische reacties niet kunnen voorkomen. Aan te bevelen is wel om wat vet te gebruiken bij de bouten zodat losmaken weer makkelijk gaat. Sowieso is het aan te bevelen om de foil zo nu en dan uit elkaar te halen. Dit voorkomt vastzitten van de onderdelen.

Op de bovenkant van de mast kun je een plaat met vier bouten zetten om de foil aan het board te bevestigen. Maar je kunt ook kiezen uit een KF, Deep KF of een Tuttle adapter. Het zijn allemaal losse uitwisselbare onderdelen. Zo kun je ook kiezen uit masten in de lengtes: 45, 55, 65, 75, 85 of 95 centimeter. Handig is verder dat de hele foil gebruik maakt van M6-bouten in de lengte 25 of 15 millimeter zodat je niet een bak vol bouten hebt met verschillende dikten en lengtes. Ook de montage is makkelijk en wijst zich vanzelf.        

F-One IC6 950 V3 - Review

F-One IC6 950 V3 is lekker voor zowel beginners als (ver)gevorderden

De V3 versie van de wing is 965 cm2 groot, 115 cm2 groter dan z’n voorganger en heeft een spanwijdte van 65 centimeter. De aspect ratio is 4.4. Hierdoor is de lift iets eerder waardoor je er ook met weinig wind mee kunt varen. Deze lift is overigens geleidelijk en voorspelbaar. Ook weer niet zo vroeg en snel dat je verrast wordt. Prima in balans.

Eenmaal uit het water komt-ie goed op snelheid, loopt-ie prima hoogte en haalt-ie een hoge topsnelheid. En dit alles met een prima controle. Je loopt niet zo hoog en hard als met een pure race-wing, maar het blijft spannend en sensationeel genoeg. Voordeel van de goede lift is dat je bij transities en tricks beter doorvaart en niet snel het water inzakt. De F-One IC6 950 V3 vaart makkelijk en is vergevingsgezind zodat je snel progressie hebt. Lekker voor zowel beginners als (ver)gevorderden. Kortom, een foil waar je niet snel uit groeit. 

F-One IC6 950 V3 - Review

Voor meer informatie over deze foil kun je naar de website van F-One gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘F-One IC6 950 V3‘ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van