07-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Mitu Carbon – Review

De Mitu surfboards van F-One zijn al jaren erg populair. Ontwikkeld voor & door strapless freestyler en waver van het eerste uur Mitu Monteiro. Zowel de strapless freestyler als de wavers zullen prima met het board uit de voeten kunnen. Tegenwoordig bestaat de Mitu-lijn uit een Pro FlexBamboo, Bamboo Foil en de versie waar wij mee op het water zijn gegaan, de F-One Mitu Carbon. 

Vlaggenschip uit de Mitu-lijn

De Mitu Pro Flex en de Bamboo hebben dezelfde shape; ze verschillen alleen in constructie. De F-One Mitu Carbon heeft een iets andere rockerlijn in de tail voor meer grip in bochten. Omdat er vijf verschillende maten zijn, betekent dat dat je uit vijftien Mitu-modellen kunt kiezen. De Mitu is niet een board waar zomaar een naam van een pro-rijder op is geplakt. Mitu Monteiro is zeer betrokken geweest bij de ontwikkeling van het board. Elk klein detail krijgt zijn aandacht en hij heeft honderden testuren op het water achter de rug. De F-One Mitu Carbon is het vlaggenschip uit de Mitu-lijn. Dit is het lichtste en stijfste board. En dat voel je ook op het water.

Het board is zeer direct en bij sprongen en manoeuvres blijft-ie uitstekend aan je voeten plakken. Daarom hebben ze bij dit board ook de voetband-inserts weggehaald omdat je ze eigenlijk niet nodig hebt. Bovendien maakt dat het board ook weer iets lichter. Qua strapless freestyle zijn alleen de pure ‘boxy’ strapless freestyle-boards iets beter zoals de Slice. Die edgen en poppen iets makkelijker en plakken nog iets meer aan je voeten.

F-One Mitu Carbon  - Review

Golfrijd-kwaliteiten van absolute topklasse

Maar dan komt er nog een sterke kant van de Mitu, z’n golfrijd-kwaliteiten. Die zijn van absolute topklasse. In hoge, maar ook zeker in lagere wat slappere golven. En laten we dat juist nu hebben in Nederland en België. De shape – met een iets breder gedeelte bij de voorvoet en speciale rockerlijn – maakt dat de F-One Mitu Carbon uitstekend zijn snelheid behoudt op onze bruine slobgolven. Even om een gebroken gedeelte van de golf heen om vervolgens weer op topsnelheid de lip te raken is geen probleem.

F-One Mitu Carbon  - Review

Daarnaast draait de F-One Mitu Carbon veel meer als een echt surfboard met ronde bochten terwijl dat niet mogelijk is met de vierkantere tail van een meer boxy strapless freestyleboard. Voor 2020 is de fishtail van de F-One Mitu Carbon wat getuned (dunner met meer kick in de rocker) waardoor je er nog meer kracht op kunt zetten in bochten zonder dat het board uitglijdt. Maar z’n doorplaneer- en draai-eigenschappen zijn niet z’n enige pluspunten, ook z’n controle en comfort in chop zijn topklasse. En die krijg je er in de rommelige Noordzee vaak ook bij. Fijn dat je er dan niet meteen af stuitert. De Mitu Pro Flex is wat dat betreft nog iets comfortabeler, maar deze vaart wel iets minder direct en weegt iets zwaarder.  

Optimaal flexpatroon

De carbonvezels in de F-One Mitu Carbon zijn kruislings (diagonaal) gelegd zodat er een optimaal flexpatroon is behaald over het board. Aan de zijkanten van het board zitten deck stringers gelamineerd zodat het board extra sterk en duurzaam is. De Carbon heeft een front- en backpad. De grip is goed, maar een extra laagje wax is aan te bevelen. Deze speciaal voor kitesurfen ontwikkelde Flow XS-vinnen zijn lekker licht van gewicht en voldoen prima. Elke maat F-One Mitu Carbon heeft z’n eigen kleur. 

Al met al is de F-One Mitu Carbon een heel allround surf- en freestyleboard. Prima inzetbaar op hoge, lage, snelle, langzame, hol of slap brekende golven, met allerlei winden en windrichtingen. Voor beginners tot experts. 

F-One Mitu Carbon  - Review

Eigenschappen F-One Mitu Carbon:

F-One Mitu Carbon  - Review

Maten en prijzen F-One Mitu Carbon:

F-One Mitu Carbon  - Review

Voor meer informatie over dit board kun je naar de website van F-One gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘F-One Mitu Carbon‘ komt uit Access #2 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van