10-11-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: F-One Mitu Monteiro Pro 2016

Net als rijder Mitu Monteiro heeft het Mitu Pro-board in de afgelopen jaren een flinke reputatie op weten te bouwen. De Mitu Pro is een strapless waveboard dat naast golfrijden met name gericht is op strapless freestyle. Dit geeft een combinatie (die met onze wisselvallige Noordzee) ook voor de Nederlandse rijder zeer interessant is.

De shape van deze derde generatie Mitu Pro is niet rigoureus veranderd, maar wel verder gefinetuned. Enerzijds heeft het board een toegankelijke intermediate shape: de outline is over de gehele lengte vrij recht, het board heeft een korte neus en daarmee lekker veel volume voorin en daarmee vaart het board stabiel. Anderzijds is er de relatief smalle tail, die juist geschikt is voor scherpe, snelle bottom turns van de gevorderde rijder.

F-One mitu monteiro pro

Bij de 2016 Mitu boards is een klein onderscheid in shape gemaakt tussen de verschillende maten. De kleinere maten hebben iets meer rocker op de tail gekregen voor meer wenbaarheid en controle, met name in hoge golven. Bij de 5’8” en 5’10” is de concaaf iets minder prominent aanwezig rond de vinnen om het board wat stabieler en eenvoudiger te laten carven. De constructie van het board is ongewijzigd en het board is net als vorig jaar opgebouwd uit het flexibele en comfortabelere HD Foam Flex composiet. Dit jaar zijn de graphics op de boards handgeschilderd, daardoor lijken de boards uiteraard op elkaar maar is iedere Mitu Pro uniek.

Zodra we de 5’8” mee het water op nemen, valt op dat de Mitu dankzij de diepe single concaaf vroeg planeert en gemakkelijk door de chop snijdt. Het board voelt dankzij de grote EVA pad met veel grip direct vertrouwd aan. Je voelt dankzij het extra randje voor op de pad precies waar je op het board staat en dat nodigt uit om niet alleen de hoge golven op te zoeken, maar ook in de chop met je strapless tricks aan de slag te gaan. Dankzij de rockerlijn heeft dit board veel grip bij het aankanten en popt het zeer eenvoudig.

F-One mitu monteiro pro 3

Op naar de golven. De Mitu Pro heeft veel volume in de neus, waardoor het board al vroeg door de golf opgepikt wordt en bovendien gemakkelijk zijn snelheid behoudt. De tail is daarbij vergeleken relatief smal, waar je mooie scherpe bochten mee draait. De felle kleuren op het board zorgen ervoor dat je na een crash het board gemakkelijk terugvindt.

Ook in 2016 heeft de Mitu Pro een toegankelijke allround shape en verschillende karakteristieken die bij verschillende condities van pas komen. De combinatie van relatief vroeg planeren dankzij het volume voor in het board, samen met de smalle tail die het plezier verhoogt in hoge golven maken het board voor veel verschillende golfrijders aantrekkelijk. Tel daar de eenvoudige pop en vergevingsgezinde landingen bij op en je hebt een board waar je zowel met als zonder golven veel plezier aan beleeft.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #1 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van