24-08-2012 - Kitesurfen, Nieuws

F-one Trax 132cm 2012

Op het moment dat ik de Trax pak, weet ik eigenlijk al dat het een goed board moet zijn. Inmiddels is dit alweer de zevende generatie van de F-One Trax. Je vraagt je langzaam af wat er eigenlijk nog verbeterd kan worden, maar het team van F-One laat wederom zien dat ze niet stil hebben gezeten. De Trax is namelijk een board dat erg vooruitstrevend is als het gaat om de laatste innovaties op shape en bouwwijze. Dit jaar lag de focus op de shape van het deck. Iets wat daarbij meteen opvalt is de grote 3D X, gemaakt van Polonia hout en een laag carbon. De X zorgt voor de juiste flex en twist control in het board. Naast de V-shape met dubbele concaaf aan de onderkant heeft het board ook een V-shape aan de bovenkant van het deck. Hierdoor is het gelukt het board dunner en lichter te maken zonder de stijfheid en de performance te verliezen. Het board heeft een mooi glanzende afgewerkte look en straalt een en al innovatie uit.

Trax to the max
Het waait inmiddels stevig rond de 25 knopen en de omstandigheden zijn met de hoge golven en het ruige water een uitstekend testomgeving. Eerst vaar ik een paar keer heen en weer om aan het gedrag van het board te wennen. Al snel voelt de Trax lekker en vertrouwd aan. Het board komt snel op gang en snijdt met strakke lijnen upwind. De Trax is koersvast en voelt erg stabiel.

Van carven tot freestyle
De Trax heeft een mooie ronde outline en opmerkelijk is de rail die lijkt op een rail van een surfboard. Omdat er flink wat golven staan, nodigt dit uit om heen en weer te carven. De Trax maakt soepele bochten en de kantenwissel van heel-side naar toe-side is kinderspel. Het board slide niet weg en houdt ook hier een perfecte lijn. Als je de Trax stevig in het water trapt ontstaat er een dikke pop. De rail is makkelijk en lang in het water te houden waardoor je het maximale uit je kite kunt halen. De landing na een sprong voelt veilig en vertrouwd. Ze zijn niet hard, maar ook niet heel zacht en als je volle snelheid downwind gaat, blijft het board stabiel om vervolgens weer aan te kunnen kanten.

Pads & Straps
De pads zijn ongewijzigd: zacht en comfortabel. Voor mensen met grote voeten hadden ze misschien iets groter gekund. De strap is breder dan vorig jaar en geeft meer comfort en support. Met klittenband zijn ze snel en eenvoudig op maat te maken.

Conclusie
Eigenlijk kan de Trax na zeven jaar innovatie voor niemand een miskoop zijn. Het board is geschikt voor iedereen en voor de meest uiteenlopende condities. Wil je een high-end board met de nieuwste innovaties en een strakke look? Dan is dit misschien wat je zoekt.

Door: Ydwer van der Heide

 van