16-11-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Trax HRD Lite Tech Glacier – Review

De Trax van F-One is een begrip in de kiteboardwereld en een van de populairste twintips. Deze F-One Trax Lite Tech Glacier is een mix tussen freeride en freestyle, en heeft een eigen vaargevoel. De unieke HRD-rail speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe presteert en onderscheid dit board zich van de rest?

Gericht op comfort en vergevingsgezindheid

De Trax-lijn van F-One bestaat uit een drietal modellen met allemaal hun eigen shape en bouwwijze: de Carbon, de ‘gewone’ Trax en deze Lite Tech die wij testten. Deze F-One Trax Lite Tech Glacier is gericht op comfort en vergevingsgezindheid. De Paulownia houtkern, die mooi te zien is, is driedimensionaal gevreesd voor een optimaal flexpatroon en een laag gewicht. In deze houtkern zijn stroken uitgesneden waardoor je door het board heen kunt kijken. F-One noemt dit Lite Tech. Deze techniek is ontwikkeld door Rossignol snowboards en heeft verder geen functie behalve dat het er mooi uitziet. Om de houtkern zit een laag fiberglas waarbij de vezeldraden in één richting zijn gelegd voor sterkte en stijfheid.

F-One Trax HRD Lite Tech Glacier - Review

Goede torsiestijfheid en een optimaal flexpatroon

Vervolgens zit er nog een laag fiberglas omheen met vezeldraden die zijn gelegd in een hoek 45 graden ten opzichte van elkaar. Dit geeft een goede torsiestijfheid en een optimaal flexpatroon. Als boven- en onderkant is een krasbestendige laag aangebracht waar ook de print op staat. Nog een uniek item is de driedimensionaal geshapete HRD-rail. Dit is een waar kunststukje. De rail is dun tussen de voetbanden voor een comfortabele grip en goed hoogtelopen. Dikker bij de voetbanden en naar binnen lopend als een surfboardrail. Hierdoor heeft het board een goede lift en gaat-ie makkelijk en comfortabel over het water heen zodat je snel planeert. Landingen van sprongen gaan hierdoor ook gemakkelijker en het geeft minder waterspray in je gezicht. In de tips is de rail weer dun. Dunner dan in het midden, voor maximale grip en pop. Al met al voelt de overgang tussen de verschillende railvormen erg soepel.

In de onderkant van de F-One Trax Lite Tech Glacier zit een concaaf met channels waardoor het board snel planeert, chop goed absorbeert en erg goed hoogte loopt. je kunt het board goed op de rail varen. Dit kost overigens niet veel kracht. Zet je hem wat rechter op het water, dan voelt-ie lekker los en speels.

Gepatenteerde Unibox-vin-systeem

Nog een uniek item is het gepatenteerde Unibox-vin-systeem. Hierbij steek je de standaard meeleverde vijf centimeter lange vin (optioneel is 3,5 centimeter) door het board om hem met een kapje vast te schroeven op het dek. Hierdoor is de vin één met het board en zit het muurvast. De vinnen hebben een asymmetrisch profiel waardoor er weinig turbulentie is en dat verbetert de algehele ride en geeft goede planeer-eigenschappen. De asymmetrie zorgt ook voor extra upwind-potentieel doordat de vinnen extra druk genereren – dit komt doordat de vinnen aan een kant een vlak profiel hebben en aan de andere een bol profiel (net zoals een vleugel). Het zijn niet de stijfste vinnen, maar ze geven meer dan genoeg grip en pop. De F-One Trax Lite Tech Glacier vaart al met al erg makkelijk waardoor zowel beginners als experts zich er meteen thuis op zullen voelen.

F-One Trax HRD Lite Tech Glacier - Review

Eigenschappen F-One Trax Lite Tech Glacier:

F-One Trax HRD Lite Tech Glacier - Review

Maten F-One Trax Lite Tech Glacier:

F-One Trax HRD Lite Tech Glacier - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van F-One gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘F-One Trax HRD Lite Tech Glacier‘ komt uit Access #3 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van