19-01-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Trax – Review

De Trax van F-One is inmiddels een legendarische twintip. Verkrijgbaar in drie uitvoeringen. De HRD Carbon, voor maximale pop, een levendig vaargevoel en laag gewicht. De HRD Lite Tech, voor maximaal comfort, een los vaargevoel en goede controle en de ‘gewone’ Trax, die in het verleden ESL (essential) heette, voor progressie en makkelijke vaareigenschappen. Wij namen de laatste onder de loep.

De F-One Trax heeft een paulownia-houtkern met daaromheen twee lagen fiberglas waarbij de vezeldraden in meerdere richtingen liggen voor een optimale flex en torsie-stijfheid. Als buitenlaag is er een sterk en duurzaam materiaal gebruikt. Mooi is dat je bij de F-One Trax de houtkern nog kan zien. Het board heeft niet veel 3D-elementen. Bij de rail tussen de bindingen zit een verdikking om het board wat meer stijfheid te geven.

Meer stabiliteit, grip en comfort

In de tips zitten lichte channels voor grip. De rail zelf lijkt op de HRD-rail maar is wat minder extreem en wat simpeler uitgevoerd dan bij z’n Carbon en Lite Tech broers. Bij deze Helical Rail Design loopt de rail van dun tussen de bindingen naar dik en naar binnen toe aflopend bij de bindingen naar weer dun bij de tips. Dit geeft de F-One Trax meer stabiliteit, grip en comfort. Daarnaast heeft het meer lift zodat het board los op het water ligt en vroeg planeert. Je kunt dit goed voelen tijdens het varen als je er een beetje mee speelt. Samen met de dubbele V-concaaf geeft dit een heel comfortabel en makkelijk te bevaren board. Niet zo levendig als de Carbon-versie, maar een lekkere solide ride en erg vergevingsgezind.

F-One Trax - Review

Hoogtelopen gaat prima; vaar daarvoor het board goed op het midden van de rail. Board heeft dezelfde ‘three stage rockerline’ als de WTF – opstaande tips en vlakkere rockerline tussen de voeten: hierdoor vaar je makkelijk over ruig water heen en kun je je sprongen makkelijk landen. Springen gaat sowieso erg makkelijk. Geen mega pop en grip, maar een meer gemoedelijke en makkelijke afsprong waardoor foutjes niet hard worden afgestraft. Dit geeft vertrouwen waardoor je steeds verder durft te gaan.

De F-One Trax is Vergevingsgezind

De vinnen zijn niet te stijf en geven iets mee bij landingen waardoor ze niet meteen insnijden. Ook dat maakt de F-One Trax nog meer vergevingsgezind. Ze geven wel genoeg grip om goed hoogte te kunnen lopen. De vijf centimeter lange vinnen zitten in een Uni-vinbox waarbij de vinnen door het board zitten en één geheel vormen met het board. De grabhandle is van hard plastic en heeft een rubberen griplaag waardoor hij lekker vastpakt.

F-One Trax - Review

Platinum 3-bindingen

Wij hebben de F-One Trax gevaren met Platinum 3-bindingen. Deze zijn in te stellen in tal van hoeken zodat je altijd wel jouw set-up kunt vinden. De afstelling bij de wreef heeft één band, maar je zit er wel lekker vast in. Dit komt ook door het anatomisch voorgevormde voetbed. De grip kan wel iets beter, maar door een verdikking bij de tenen heb je wel een goede houvast. De hardheid zit tussen zacht en gemiddeld in.

F-One Trax - Review

Deze F-One Trax is te krijgen in twee kleuren waarbij de kortste twee glacier (lichtblauw) zijn en de langste twee papaya (oranjebruin).

Eigenschappen F-One Trax:

F-One Trax - Review

Maten en prijs F-One Trax:

F-One Trax - Review

Voor meer informatie over dit board kun je naar de website van F-One gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? Klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘F-One Trax‘ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van