27-01-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Trigger – Kite Review

Ooit had F-One alleen de Bandit in het assortiment, een veelzijdige kite die ‘alles’ kon. Deze zit nog steeds is de lijn maar de laatste jaren heeft F-One kites ontwikkeld speciaal gericht op specifieke disciplines. De Bandit S is een strapless freestyle- en wave-kite, de one-strutter de Breeze is een lightwind- en foil-kite, de WTF!? Is een wakestyle- en freestyle-kite, de Bullit een big air- en kiteloop-kite en de One een school-kite. Nu komt F-One komt met een geheel nieuwe kite op de markt, de F-One Trigger. Een dedicated big-air freeride-kite. 

De F-One Trigger heeft vijf struts en een vlakke arc. Door de lange en smalle outline heeft de kite een hoge aspect ratio. Dit laatste zorgt dat de kite meer vooraan in het windvenster zit. De vijf struts geven stabiliteit in harde wind en de vlakke arc geven een lange airtime. F-One heeft alle nieuwe doekmaterialen onder de loep genomen en zij vinden dat Technoforce D2 (doek versterkt met twee draden) en dacron nog steeds de beste keus is. Wel wordt er bij de F-One Trigger gebruik gemaakt van verschillende gewichten van beide doeksoorten voor een optimale duurzaamheid versus gewicht-ratio. F-One maakt gebruik van sail engineering: waarbij alle spanningen en krachten die in een kite komen optimaal geanalyseerd en beïnvloed worden. Zo kun je, door een juiste opbouw van de panelen en de constructie, zorgen dat de kite efficiënt en goed controleerbaar blijft. F-One vindt dat je daar niet specifiek nieuwe doeksoorten voor nodig hebt. Nieuwe doekmaterialen maken de kite vaak alleen maar onnodig duurder vinden zij. Wat wij alvast kunnen zeggen is dat de structurele stijfheid en stabiliteit van de F-One Trigger  top is.   

De verspringende naden in de trailing edge zorgen ook voor meer efficiëntie. Staggered Seams noemt F-One dit. Deze staan niet haaks op de leading edge maar juist iets schuin zodat ze in de richting liggen van de trekkrachten en deze goed verdelen. Hierdoor gaan ze vervorming van de kite tegen. Dit samen met het Force Frame maken de hele kite erg vormvast. We moeten inderdaad zeggen dat de Trigger er super strak op staat. Windvlagen worden goed opgevangen en gelijkmatig verdeeld. Dit geeft een rustige en constante feedback op de bar. Zelfs in keiharde wind. De bardruk blijft licht en de trekkracht aan de trapeze blijft binnen de perken. De F-One Trigger  reageert direct op stuurbewegingen en z’n vliegsnelheid is hoog maar beide zijn niet te snel zodat het nerveus aanvoelt. Willen vijfstrutters wel eens aanvoelen als een trekzak, de F-One Trigger voelt speels aan met een goed te doseren trekkracht.  

Door de hogere aspect ratio vliegt de F-One Trigger meer vooraan in het windvenster. Daarom loopt de kite niet alleen erg goed hoogte, maar het terugsturen voor een sprong gaat ook meer langs de rand van het windvenster waardoor je meer verticale lift krijgt. Het insturen voor een sprong gaat hierdoor een stuk makkelijker en met een geleidelijke drukopbouw. Dit maakt dat je je sprong goed kunt timen. De Trigger rukt je niet keihard van het water maar juist heel voorspelbaar en gecontroleerd. In de lucht behoud je altijd de controle zonder dat de kite nerveus wordt. Zelfs in keiharde wind voel je je in charge. En dat is fijn want je hangt met de F-One Trigger heel lang in de lucht. Alle tijd dus voor een mooi gestylede trick of vette kiteloop. Vooral dat laatste doet de F-One Trigger maar al te graag. Vaak zie je bij high aspect ratio-kite dat ze eigenlijk alleen maar kiteloops met een grote draaicirkel willen maken maar voor de F-One Trigger maakt het niet uit. Een korte felle doet-ie net zo makkelijk als een grote langzamere loop. En als je in de lucht zit en de loop moet wat korter kun je dit nog prima bijsturen. De kite heeft een gemiddelde horizontale pull. Wees dus niet bang dat je uit elkaar wordt getrokken op het hoogste punt van de sprong. Al met al vaart de F-One Trigger  heel makkelijk en speels voor een vijfstrutter en hoef je geen pro te zijn om er alles uit te halen.  

De F-One Trigger is uitgerust met een sup-ventiel dat netjes wordt afgedicht met een kunststof dop met daaroverheen een kapje. Er zitten twee katrollen in de bridle en twee ringen van geanodiseerd aluminium. De bardruk kan worden ingesteld op de wingtips. De F-One Trigger vaar je met een lage V-splitsing op de bar. 

Score verdeling 0 tot 5 

Bardruk: laag, hoog 2 

Trekkracht: laag, hoog 3 

Depower: weinig, veel 5 

Stuurgedrag: indirect, direct 4 

Vliegsnelheid: langzaam, snel 4 

Sheet and go: matig, uitstekend 3 

Lift: geleidelijk, explosief 4 

Spronghoogte: laag, hoog 5 

Airtime: kort, lang 5 

Low-end: matig, uitstekend 3 

High-end: matig, uitstekend 5 

Stabiliteit: matig, uitstekend 5 

Draaicirkel: klein, groot 3 

Trekkracht in loop: weinig, veel 3 

Positie in windvenster: voor achter 2 

Vaarsnelheid: laag, hoog 4 

Hoogtelopen: matig, uitstekend 5 

Herstarten: matig, uitstekend 3 

Driften: matig, uitstekend 2 

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 3 

Pop: weinig, veel 3 

Maten windbereik gewicht prijs 

6 meter: 28 + knopen, 2,49 kg, prijs: € 1.490,- 

7 meter: 25 + knopen , 2,69 kg, prijs: € 1.580,- 

8 meter: 20 – 35 knopen , 2,89 kg, prijs: € 1.680,- 

9 meter: 15 – 30 knopen , 3.07 kg, prijs: € 1.750,- 

10 meter: 12 – 26 knopen , 3,27 kg, prijs: € 1.830,- 

11 meter: 11 – 24 knopen , 3,49 kg € 1.930,- 

12 meter: 10 – 22 knopen , 3,75 kg, prijs: € 2.030,- 

De F-One Trigger is verkrijgbaar op: www.f-one.world


Dit artikel “F-One Trigger Review” komt uit Access #4 van 2022. Kijk voor meer foilreviews en een overview van alle specs van alle foils of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van