15-02-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Tweak 2023 – Board Review

Geheel nieuw in de F-One lijn bij is de F-One Tweak: een aanvulling op de andere directionals van F-One: de Mitu, Shadow, Magnet en Slice. Wij namen dit compacte board met een prachtige diamond tail mee de Hollandsche branding in. 

De F-One Tweak lijkt van elke van de andere F-One directional iets mee te nemen. De vierkante outline van de Magnet, de dikkere neus van de Mitu, de bodemshape van de Slice en de rockerlijn van de Shadow. Net als de Mitu en Shadow heeft de F-One Tweak de HD Foam Flex Composite-constructie. Hierdoor is het board niet te stijf of te slap, maar heeft het een uitgewogen flex. En dat voel je op het water. Je stuitert minder en je gaat ondanks dat het board wat breder is comfortabel en gecontroleerd over de chop heen. De Heel Shock Absorbers, 5mm dikke eva-schuim inzetstukken onder de voorste voet, dragen verder aan het comfort bij. Dit maakt het board ook beter bestand tegen deuken door hard gelande strapless freestyle tricks. Die tricks gaan overigens vrij makkelijk met dit board, ondanks dat het board iets zwaarder is, heeft het voldoende grip en pop om goed los te komen. Omdat de F-One Tweak wat dikker is pakt ie niet zo lekker vast maar in de lucht heb je wel veel controle. Landingen gaan zacht en stabiel.  

De F-One Tweak planeert erg snel en hoogtelopen is geen enkel probleem. Dit komt door de relatief brede en vierkante outline en de channels in de bodem. Op de golf draait en stuurt dit board, dat aanvoelt als een ‘lepeltje’ door z’n flinke scoop in de neus, supermakkelijk. Met name het korte bochtenwerk gaat subliem. Wil je bij korte bochten nog wel eens stilvallen, dit funboard accelereert juist waardoor je met hoge snelheid je topturn kunt maken. En deze topturn kun je ook weer kort maken omdat het board daarna weer snel accelereert op naar de volgende bochtencombinatie. Je houdt makkelijk snelheid op de golf en kan zo ook eenvoudig om de gebroken gedeelten heen om daarna verder te rippen. Het mooie is dat je geen expert hoeft te zijn om dit te doen. Het enige aandachtspunt is dat de golven idealiter niet boven de twee meter moeten komen. In hogere, snelle golven begint het board z’n grip te verliezen en weg te glijden. Dan kun je nog steeds wel de golf af rijden maar kun je niet zo hard pushen want dan word je afgestraft. De Shadow of Mitu zijn dan een betere keus. Met iets grotere vinnen kun je nog wel iets van je grip terugwinnen: de F-One Flow Carbon XS-Future-vinnen voor hard gecarvede bochten wat aan de kleine kant. Voordeel is dat de korte vinnen het board wel weer super wendbaar en speels maken. De F-One Tweak is met name lekker in onshore condities met golven onder de twee meter.  

De F-One Tweak kan worden uitgerust met voetbanden. De 3/4 deckpad is zacht en geeft voldoende grip. Het bultje op de deckpad bij de voorste voet is fijn. Het geeft meer grip bij strapless freestyle tricks en is een nuttig referentiepunt tijdens het varen. De tailkick kun je goed gebruiken om je achterste voet tegenaan te zetten bij harde cutbacks.  

Planeren: langzaam snel 4 

Eindsnelheid: laag hoog 4 

Hoogtelopen: matig goed 4 

Controle: weinig veel 3 

Stabiliteit: weinig veel 4 

Flex: flexibel stijf 2 

Bottom turn kort:  5 

Bottom turn lang:

Top turn kort:

Top turn lang:

Hoge golven:

Lage golven:

Grip: weinig veel 3  

Pop: weinig veel 3 

Aerial tricks: moeilijk makkelijk 3 

Grip pad(s): weinig veel 3 

Windbereik: klein groot 3 

Maten, ideale gewicht rijder  

5’2” x 18.1” x 2.1” x 20,6 x 3,15 minder dan 80kg  

5’4” x 18.5” x 2.1” x 22,2 x 3,28 meer dan 80 kg 

Prijs: vanaf € 1.299,- 

Kijk voor meer info over de F-One Tweak 2023 op: www.F-One.world


Dit artikel “ F-One Tweak 2023 – Board Review” komt uit Access #5 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van