03-01-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One WTF!? 2022 – Board Review

De F-One WTF!? 2022 (Win That Freestyle) is een twintip voor de verwende freestyler en big air-rider. De Slim-uitvoering heeft een wat dunnere houtkern dan z’n langere versies en is met 136 x 41,5 speciaal ontwikkeld voor de wat lichtere en kleinere rijders. De stance is meer bij elkaar, de tips zijn minder breed en het board is iets minder stijf.

Op het water heeft dit tot gevolg dat mensen met kortere benen relaxter op de F-One WTF!? 2022 staan. En omdat de tips niet zo breed zijn en het board niet zo stijf kost de afzet voor sprongen minder kracht. De pop is trouwens sowieso al uitstekend. Dit komt voor een groot deel door de ‘three stage’ rockerlijn waarbij de buiging van het board dus verdeeld is in drie gedeelten. Tussen de voeten is het vrij vlak. Zo kun je goed hoogte lopen (zet daarvoor wel het board goed op z’n kant) en planeer je snel. Dan komt er een knikje naar het volgende rocker-gedeelte onder de voeten. Deze heeft een flinke rocker en zorgt voor een betere controle bij het edgen voor een sprong. Bovendien zorgt het ervoor dat je soepel kunt landen omdat de tip zich niet snel in het water boort en je daardoor niet crashed. De V-bodem maakt ook dat het water goed weg kan komen waardoor je zachter op het water landt. Het laatste deel van de rocker-lijn naar de tips is weer vlakker en heeft channels. Hierdoor heb je maximale pop en grip. Tijdens het varen kun je deze drie rockers goed voelen en het is leuk om daar mee te spelen. Je kunt de F-One WTF!? 2022 echt agressief aankanten voor een sprong en dan nog hou je een goede controle. Je hebt niks aan maximale pop zonder controle.

De rail van de F-One WTF!? 2022 lijkt op de HRD-rail maar is wat minder extreem uitgevoerd dan bij de Trax Carbon en Trax Lite Tech. Bij deze Helical Rail Design loopt de rail van dun tussen de bindingen naar dik en naar binnen toe aflopend bij de bindingen naar weer dun bij de tips. Dit geeft het board meer stabiliteit, grip en comfort. Daarnaast heeft het meer lift zodat het board los op het water ligt en vroeg planeert. Je kunt dit goed voelen tijdens het varen als je er een beetje mee speelt. De combinatie tussen de speciale rockerlijn en HRD-rail geven het board zijn unieke vaareigenschappen.

Het F-One WTF!? 2022 heeft een Paulownia -houtkern met daaromheen een aantal lagen glasfiber en twee stroken carbon tape die van tip naar tip lopen. Deze laatste geven het board nog iets meer pop bij sprongen en maken dat de WTF!? lekker levendig vaart. Het board is wel iets zwaarder dan de eerdergenoemde Trax Carbon en Trax Lite tech maar de WTF!? is dan ook gemaakt om meer krachten te weerstaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat-ie snel kapotgaat als je aan komt vliegen na een twintig meter hoge sprong. Zodra je het board vlak vaart is de WTF!? lekker los. De kantenwissel gaat supersoepel en makkelijk. Switch landen is dan ook geen probleem.  

F-One WTF!? 2022

De Uni-box-vinboxen werken prima al passen er alleen vinnen in van F-One. Deze zijn niet superstijf maar doen hun werk goed. De Platinum 3-bindingen hebben één strap maar de pasvorm is goed. De pad is lekker zacht. De hele binding is prima in te stellen naar je voet en gewenste hoek. De grabhandle is van hard plastic en heeft een fijne griplaag.

Planeren: (langzaam – snel) 3

Hoogtelopen: (matig – goed) 3

Eindsnelheid: (laag – hoog) 3

Controle: (weinig – veel) 4

Vaargevoel: (indirect – direct) 4

Comfort: (weinig – veel) 3

Flex: (flexibel – stijf) 4

Edge grip: (weinig – veel) 4

Pop: (weinig – veel) 4

Landingen: (moeilijk – makkelijk) 4

Spray: (veel – weinig) 4

Golfrijden: (matig – goed) 4

Maat, gewicht board:

127 x 37 2,3 kg

130 x 39 2,4 kg

136 x 40,5 3,0 kg

138 x 42 3,2 kg

140 x 42,5 3,4 kg

Prijs € 655,- (Plantinum 3-bindingen € 199,-)

Klik hier voor meer informatie over de F-One WTF!? 2022!


Dit artikel “F-One WTF!? 2022 – Board Review” komt uit Access #3 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van