10-12-2020 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

FABIO WIBMER GEEFT ANTWOORD

MAGURA ONTWIKKELD SAMEN MET FABIO DE MT5-REM. VRAGEN AAN YOUTUBE’S FREERIDE-STER

Foto’s: Hannes Berger

Magura MT5. Magura lanceerde onlangs een special edition van de Magura MT5-rem in samenwerking met Fabio Wibmer. Deze Duitse free-, of eigenlijk alles-rider met momenteel dik vijf-en-een-half-miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal ken je mogelijk al van clips zoals Wibmers Law en Fabiolous Escape. Clips waarin Fabio je trakteert op dikke bike-actie, variërend van downhill-actie tot trial-tricks, dit allemaal verpakt in een grappige setting. Wij vonden het een mooie gelegenheid Fabio eens te interviewen en hebben onze lezers verzocht hun vragen aan Fabio in te sturen. Hieronder een samenvatting van zijn antwoorden.

MT5 SIgnature brakes Fabio Wibmer

Waarom heb je gekozen voor de Magura MT5 in plaats van de MT7?

Logische vraag, aangezien de MT7 in prestaties een superieure rem is, zowel in specs als prijs. Mijn bedoeling met de Signature-rem was om een betaalbaar product te creëren voor alle aanstormende mountainbikers. Geoptimaliseerd voor het bikepark, trails rondom huis of street-trial zoals we dat kennen van Danny MacAskill. Om ervoor te zorgen dat bikers nog wat geld overhouden voor liftpassen in de bikeparken of coachingsessies rijtechniek heb ik gekozen voor de prettig geprijsde Magura MT5 in plaats van de MT7. De Magura MT5 biedt een supergoede performance op zowel de trail als de straat en kan elke uitdaging aan.

MT5 SIgnature brakes Fabio Wibmer_10

Welke trick/move/sprong staat nog op je bucketlist?

Ik heb nog best een aantal tricks op mijn lijstje, maak je geen zorgen. Houd mijn komende projecten goed in de gaten, ik verwacht je redelijk snel te kunnen laten zien wat ik in petto heb…

Waar haal je de motivatie vandaan om een trick bijna 300 keer te blijven proberen?Ik heb een flinke lijst met spots en tricks in gedachten, dus als ik dan eenmaal op een locatie ben om een bepaalde trick te doen wil ik deze ook gewoon doen. De gedachte aan het gevoel dat het geeft als je een nieuwe trick landt zorgt ervoor dat ik doorga tot het lukt. Wanneer ik een gevaarlijke trick voor de tweede keer probeer is het gevoel al heel anders dan die eerste keer, daardoor wil ik steeds maar harder, verder en hoger.

Wat is de lastigste trick die hebt gedaan?

Lastig, de omstandigheden bepalen ook hoe gevaarlijk of lastig een trick is. Maar als ik puur naar de trick kijk, dan is de double backflip die ik deed in Fabiolous Escape 2 mijn keus. Deze deed ik op de megahoge sneeuwjump.

Fabiolous Escape 2

Hoeveel uur rijd je per week?

Ha, zoveel mogelijk, ik probeer dagelijks in elk geval een à twee uur op mijn fiets door te brengen. Maar uiteraard heb ook ik dagen zonder dat ik op fiets zit.

Hoeveel botten heb je gebroken?

Even aftikken – ik heb tot nu toe altijd veel geluk gehad. Ik heb eigenlijk alleen mijn sleutelbeen gebroken en wat kleine zaken, zoals tenen en vingers. Ik probeer door een goede voorbereiding het risico op blessures te verkleinen, maar met sommige stunts blijft het natuurlijk ook een kwestie van geluk hebben. Wanneer ik toch even uit de roulatie lig gebruik ik die tijd het liefste om met vrienden door te brengen. Niet toevallig zijn dat vaak ook de maten waarmee ik dan brainstorm over nieuwe projecten, vaak komt er uit zo’n herstelperiode dus ook weer wat moois voort.

Welke remschijf heeft jouw voorkeur, de Storm HC of de MDR P?

Hoewel ik beide prettig vind, zitten er op al mijn bikes eigenlijk Storm HC-schijven. Ze zijn niet te zwaar, geven goede remkracht en ze blijven ook bij intense hitte stabiel werken. 203 millimeter doorsnede werkt voor mij perfect, ik heb op dit moment geen behoefte aan de 220 millimeter doorsnede van de MDRP… wat niet wil zeggen dat ik deze niet binnenkort een keer ga proberen.

Wat voor bescherming gebruik je?

Ik gebruik al vanaf het begin POC-bescherming. Mijn standaard outfit bestaat uit een helm, kniebeschermers en handschoenen, dit breid ik uit met borst- en/of rugbescherming en elleboogbeschermers wanneer het terrein of mijn beoogde trick daarom vraagt.

Op welke video ben je het meest trots?

Moeilijk, elke video is gegroeid van een idee naar een uiteindelijke versie, dat proces is elke keer anders en achter elke video zit dan ook veel bloed, zweet en tranen. Maar Wibmer’s Law, een video die we vorig jaar hebben uitgebracht staat inmiddels op 120 miljoen views. Dat is echt een bizar aantal voor een jongen op een mountainbike, nietwaar? Nog dagelijks krijg ik daar goede feedback op, dus als ik er eentje uit zou moeten kiezen is het deze.

Waar haal jij je inspiratie vandaan, zowel voor tricks als voor de verhaallijnen in je video’s?

Ik kijk veel on- en offline naar anders actiesporten en haal veel inspiratie bij diverse atleten en verschillende disciplines vandaan. Door breder te kijken en zaken te combineren ontstaan leuke linkjes die weer tot verhaallijnen groeien. Dit gaat hand in hand met de tricks, die soms simpelweg door het verhaal worden gedomineerd. Daarnaast werk ik samen met mijn crew aan alle video’s, deze groep mensen heeft grote invloed op de verhaallijnen. Eigenlijk altijd als wij samenkomen ontstaan er de wildste ideeën.

Wanneer ben je begonnen met mountainbiken?

Ik ben op mijn twaalfde gestart nadat ik een clip zag van Danny MacAskill. Ik ben toen begonnen met een hardtail mountainbike en niet veel later kocht ik mijn eerste trialbike waarmee ik de fundering heb gelegd voor mijn tricks. Dit groeide door naar alle andere disciplines en doordat video’s maken mij ook interesseerde ben ik die twee gaan combineren. Video’s maken en biken is vandaag de dag nog steeds iets wat ik enorm tof vind om te doen. Mijn familie heeft me altijd gesteund in waar mijn carrière zich heen bewoog, dat maakt een hoop beslissingen een stuk eenvoudiger. Het blijft bizar om te zien waar dit me heeft gebracht, miljoenen mensen die mijn video’s bekijken en me op sociale media volgen. Ik ben elke dag dankbaar hiervoor, om te kunnen doen wat ik tof vind, om te biken en video’s te maken met mijn vrienden.

Dit artikel over Fabio Wibmer is afkomstig uit Up/Down mountainbike magazine #4 2020. De nieuwste uitgave van UP/DOWN kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is UP/DOWN #4 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je zo ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van