07-11-2017 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

FANATIC STUBBY STYLE – Kort en Smal

Twee jaar geleden presenteerde Fanatic de Stubby: een ongewoon uitziend waveboard, met een afgezaagde neus en een brede tail. Voor het nieuwe jaar trekt het merk het concept van de Stubby door in de freewave- en freeridelijn. Wat is er zo fantastische aan die boards met korte neus? Klaas Voget vertelt.

Woord Fanatic Beeld John Carter

De nieuwe vorm van de neus is het eerst wat in het oog springt bij deze korte shapes, maar het concept achter de designs is veel meer dan een afgehakte neus. Klaas: ‘Het is vooral het bijzondere gevoel onder je voeten. Deze boards bieden echt een vernieuwend vaargevoel. Het basisidee erachter, is de effectieve raillijn te maximaliseren en het board tot zijn functionele lengte te reduceren. De parallelle rails bieden een super goede controle en erg goede planeereigenschappen. Vergeleken met een rondere outline zorgen de rechte lijnen van het board voor een verminderde weerstand langs het board, wat de snelheid en het planeren verbetert. De duidelijk bredere tail en neus geven het board meer stabiliteit, terwijl het smallere midden de extra breedte onder de voeten uitbalanceert.’

‘Ons eerste board in deze richting was de Stubby. Lang voordat we dat board uitbrachten, zagen we al dat die shape alles in zich had om de harten van vele windsurfers te veroveren. En wie denkt dat het om een nicheproduct gaat voor hardcore wavefreaks vergist zich enorm. Het makkelijke planeren en de controle en snelheid die deze boards in middelmatige en niet-perfecte omstandigheden bieden is absoluut indrukwekkend. De compacte lengte en duidelijk naar achter verschoven trim maken het board extreem reactief en snel. Aan de andere kant zijn de boards super levendig en voelt de gereduceerde lengte heel natuurlijk; je hoeft er nauwelijks aan te wennen. Maar het meest fascinerende aan deze boards is nog wel hun inzetbereik. Met de Stubby heb ik altijd plezier, van kleine golven op de Duitse Oostzee tot masthoog Ho’okipa.’

Zoals je al eens eerder verteld hebt, komt het concept van de Stubby oorspronkelijk van het golfsurfen. Jullie passen het nu ook toe op vlakwatershapes als de FreeWave en zelfs op jullie freerideboard. Hoe zit dat precies?

‘Bij het golfsurfen is veel met parallelle railconcepten geëxperimenteerd. De Vanguard van de Australische shaper Daniel Thomson is waarschijnlijk het meest populaire voorbeeld. De grootste voordelen van deze zogenaamde modern planing hulls is hun gebruiksvriendelijkheid en hun door de shape gegenereerde snelheid. Bij het windsurfen werken compleet andere krachten op een board en de vinnen dan bij een golfsurfboard. Windsurfboards moeten niet alleen op de golf werken, maar ook bij het springen en bij gewoon rechtdoor varen. Tijdens de R&D-fase viel ons al snel op dat de boards hier erg goed werkten, en dat de shapes niet alleen goed draaien maar ook heel efficiënt en snel door de branding planeerden. De nieuwe FreeWave STB en Blast zijn het logische gevolg uit het leerproces dat we met de verschillende waveprototypen hebben doorgemaakt, de feedback op de Stubby en onze inspanningen om steeds opnieuw vragen te stellen bij onze shapes en ze nog verder te verbeteren. We hebben de nieuwe designconcepten geprobeerd toe te passen bij verschillende boards uit onze range, en vooral bij de freewaveboards en sportieve freeriders waren we super enthousiast over de resultaten. De FreeWave STB is een nieuwe stap voorwaarts op het gebied van allround performance. Het board is super sportief, onwijs snel en wil simpelweg vliegen en plezier maken. Op de golf is het board radicaal en toch vergevingsgezind. Een beetje zoals onze klassieke FreeWave, maar met een nieuwe spirit. En de Blast, wow, ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel lol had bij heen en weer knallen op vlakwater of open zee. Die boards zijn bijna net zo snel als onze raceboards, maar heel ontspannen en ongecompliceerd te varen. Ik weet zeker dat de Blast en FreeWave STB bij veel windsurfers een enorme lach op het gezicht zullen toveren.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jullie bieden naast de Stubby-lijnen ook nog ‘normale’ boards aan. Welke surfers houden het beter bij de traditionele shapes, en wie kiest er liever voor een Stubby?

‘Het is veel meer een kwestie van smaak dan vaarniveau, vaarwater of omstandigheden. We presenteren de Stubby-boards als ‘Next Step Up’-boards in de verschillende categorieën. Als je als ervaren waver regelmatig bij middelmatige omstandigheden het water op gaat is de Stubby echt een perfect board. Als je daarentegen nog onervaren, of onzeker bent in de golven, kunnen de extra lengte en breedte van onze TriWaves voor iets meer stabiliteit zorgen. De Quads richten zich wederom op de ervaren wavers, die vaak in echt goede omstandigheden varen.

‘De FreeWave STB is voor iedereen die naar een echte alleskunner zoekt, een leuk nieuw alternatief. Het zijn veelzijdige crossovershapes, die zeer goed werken van vlakwater tot kleine golven. Voor windsurfers die liever een klassieke outline hebben, iets meer vergevingsgezind door de extra lengte en zachtere curves, hebben we nog steeds de klassieke FreeWave op het programma staan.

‘De Blast tenslotte bevindt zich precies tussen de makkelijk te varen Gecko’s en de supersnelle Falcons. Wie een volgende stap van Gecko of andere klassieke freeriders wil maken, maar niet meteen teveel hooi op zijn vork wil nemen, is bij de Blast aan het juiste adres. Sportief freeriden 2.0!’


De nieuwe generatie (2018) Fanatic boards is inmiddels uit, check de hele range hier.

Dit artikel is afkomstig uit de Motion #3 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van windsurfen word dan abonnee!

 van