10-04-2017 - Surfen, Nieuws

Fast forward Surf Topsport Centrum Grommets

Waar grommets vroeger het slachtoffer waren van uiteenlopende inwijdingsrituelen, bier moesten halen voor de ouwetjes en regelmatig met ducktape aan een barkruk werden geplakt, is er tegenwoordig sprake van een heus talententeam. Professionele begeleiding, surfen combineren met school, steun vanuit een overkoepelende sportbond, surfen als topsport? Tijden veranderen, wie weet hoe ver de Hollandse groms het op termijn kunnen schoppen. aan support in elk geval geen gebrek.

Tekst: Erik Ringelberg & Quentin Verseput Beeld: Jan Bijl

surf top sport centrum stc hsa holland surfing association loredo spanje 1

Het Surf Topsport Centrum (STC), het opleidingsorgaan van de Holland Surfing Association, draagt sinds 2013 zorg voor de ondersteuning van Nederlands surftalent. De afgelopen tijd zijn er banden gelegd met het NOC*NSF en het Segbroek College Topsport Talentschool, een speciale middelbare school voor talentontwikkeling en topsport. Inmiddels doen zes talenten van het STC mee aan een pilot van het Segbroek College waarbij ze hun onderwijs combineren met surftrainingen. Surfen in Nederland als topsport? Het gaat er steeds meer op lijken nu deze talenten de kans krijgen wekelijks tussen de tien en vijftien uur te trainen, naast hun ‘normale’ surfsessies en natuurlijk hun schoolwerk.

Dat trainen lijkt zijn vruchten in elk geval af te werpen. Het podium van de eerste NK-surftour bestond geheel (de nummer vier overigens ook) uit jongens die deelnemen aan het Topsport Talent Programma. Reden genoeg om de pilot om te zetten tot een vaste samenwerking tussen het Segbroek College, Den Haag Topsport en het Surf Topsport Centrum. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor andere talentvolle surfers en groeit het aantal van zes naar minimaal tien surfers aankomend schooljaar, waaronder jongens uit Haarlem en Rotterdam.

Nu er meer getraind wordt, worden ook de doelen bijgesteld. Aankomend jaar reist een selectie van het STC naar de Euro Surf Juniors in Marokko. Na deze krachtmeting word de balans opgemaakt voor eventuele deelname aan het hoofdpodium, de World Surfing Games. De afgelopen Eurosurf was een ongekend succes met een vierde plek voor landenteams. En dat smaakt naar meer. Inmiddels staat de volgende generatie al nadrukkelijk op de deur te kloppen. Een generatie met een hoog niveau die nog weer eerder met surfen begonnen is en vaak al op heel jonge leeftijd actief is in het wedstrijdcircuit.

surf top sport centrum stc hsa holland surfing association loredo spanje 5

In december van dit jaar reist een speciaal geselecteerd team namens Nederland af naar de Euro Surf Juniors, het Europees kampioenschap voor landen teams. Voor veel van de jonge surfers wordt dit een eerste ervaring met Europa’s beste grommets, junioren en girls. Een enkeling is eerder mee geweest, of al actief op de Europese Junior tour. Het Surf Topsport Centrum krijgt vanuit de Holland Surfing Association de tijd en de ruimte om deze groep jonge fanatieke surfers te begeleiden naar de top van het Nederlands surfen. Met elkaar is de afspraak gemaakt deze talenten onder begeleiding ervaring op te laten doen in het buitenland.

Om de daad bij het woord te voegen reisde een groep STC groms en junioren afgelopen voorjaar af naar het Spaanse Loredo. Rein ‘Rins’ Demelinne werd in Loredo 18 jaar oud en is daarmee één van ‘the old guys’ binnen het Surf Topsport Centrum. Wij vroegen hem hoe het is om op een trainingstrip te gaan met 22 hyper enthousiaste grommets, serieuze trainers en een volledig mediateam aan de zijlijn om iedere beweging vast te leggen.

“De trip begon met een helse busreis. Vanuit Scheveningen in drie busjes in één streep naar Loredo in Noord-Spanje. Zeventien uur aan één stuk door met af en toe een hoogtepuntje in de vorm van een plaspauze. Even eruit en een potje skaten. Na een helse tocht was de eerste nacht ook geen topper. Door een kleine miscommunicatie waren niet alle kamers geopend waardoor we met twaalf kids drie stapelbedden moesten delen. Voor de coaches restte niets anders dan in een van de busjes pitten.

surf top sport centrum stc hsa holland surfing association loredo spanje

De volgende dag was dit natuurlijk allemaal zo vergeten. Latas Surfhouse, de locatie geregeld door Surfblend, bleek één van de mooiste surfhouses die ik ooit gezien heb. Twee grote zalen waar grommets en junioren apart van elkaar sliepen met eigen douches, een grote zaal waar werd gegeten, waar je kon poolen en lekker kon hangen in een hele ontspannen sfeer. En dan nog die schitterende baai om te trainen op loopafstand. Niet verkeerd!

Qua surf hadden we het deze week niet beter kunnen treffen. Eén dag hebben we niet gesurft, maar de overige dagen was het altijd AAN. Gedurende de week hebben we maar op twee spots hoeven surfen. Onze main-break lag eigenlijk voor de deur, met hoogwater lagen we voor de ‘apenrots’, hiervandaan liep de lijn zeker 150 meter door. De golven waren niet heel hol dus eigenlijk kwam iedereen hier heel makkelijk in mee. Tien minuutjes rijden ligt een kleine baai, genaamd Langres. Wanneer onze main-peak te veel wind ving, of met laagwater te snel werd, surften we hier. Deze baai heeft een aantal mooie pieken, ligt uit de wind en geeft alle mogelijkheden naar links en rechts.

Op het strand dat op loopafstand ligt van het Latas Surfhouse, onze main-break, ligt aan de linkerzijde een grote rotspartij. Deze rots werd al snel omgedoopt tot de ‘apenrots’, hiervandaan hadden de coaches een goed overzicht over het water, zodat er tijdens trainingen en heats veel feedback kon worden gegeven. Eigenlijk werd de rots in deze week een centraal punt, aangezien je vanuit de line-up deze ook in de gaten kon houden omdat de golf hier brak.

surf top sport centrum stc hsa holland surfing association loredo spanje 4

Het niveau van surfen in deze week was bizar hoog, vooral de grommets hebben mij enorm verbaasd. Ik had de meesten al lange tijd niet in het buitenland gezien, maar ik kreeg zelf het gevoel extra mijn best te moeten doen zodat ze mij niet inhaalden. De sfeer werd daardoor ook erg stimulerend, iedereen probeerde het beste uit zichzelf te halen en met de tips van coaches zichzelf te verbeteren. Een aantal jongens viel echt enorm op, ondanks de jonge leeftijd pakten ze de hoogste golven van de set en zetten ze hun boardjes ook nog op de rails.

Je merkte dat dit een hele serieuze trainingsweek was, veel jongens waren enorm gebrand met het oog op de Euro Surf Juniors, anderen wilden er alles aan doen om goed voorbereid te zijn voor de 2e stop van de NK-surftour. Ik heb niet eerder zoveel uur intensief getraind op een trainingstrip. Mijn doelen zijn niet zo hoog gesteld als anderen, maar het motiveert mij heel erg om beter te worden. Al met al een mega motiverende week en een omgeving waar ik in de toekomst graag naar toe terug zou keren met een groep om te trainen.”

surf top sport centrum stc hsa holland surfing association

Dit artikel komt 6|surf magazine #2 2016. Het volledige magazine kan je hier bestellen. Word voor het gemak abonnee, zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt.

 van