03-09-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Fiets jij mee van Dam tot Dam?

Op zondag 20 september vindt de negende editie van de Dam tot Dam FietsClassic plaats. In het nog jonge bestaan is deze klassieker nu al niet meer weg te denken van de fietskalender.

De start en finish zijn voor het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Deelnemers kunnen bij deze klassieker kiezen uit afstanden van 40, 60, 105 en 145 km. Hiermee is het evenement voor ieder type fietser toegankelijk. Je kunt namelijk op de wielrenfiets, mountainbike, sportfiets, stadsfiets, handbike, tandem of ander soort fiets deelnemen. Amsterdam staat bekend als fietsstad, maar met zoveel fietsers verzamelen op de Dam zorgt toch voor een unieke belevenis waar je bij geweest moet zijn.

Slechts één keer per jaar is het mogelijk om door de IJtunnel te fietsen, namelijk tijdens de Dam tot Dam FietsClassic! Voordat de deelnemers aan de Dam tot Damloop de tunnel in gebruik nemen passeren eerst de fietsers van de Dam tot Dam FietsClassic. Uniek is ook de route van de Dam naar de IJtunnel waar via de Nieuwmarkt over afgesloten wegen naar de IJtunnel gefietst kan worden. Vervolgens wordt langs prachtige Noord-Hollandse plaatsen met ‘Dam’ in de naam gefietst, waaronder Zaandam, Schoorldam, Monnickendam en Volendam. De route is volledig uitgepijld en bij gevaarlijke verkeerspunten wordt je begeleidt door verkeersregelaars.

Langs de routes worden uitgebreide verzorgingsposten ingericht. Hier kun je even op adem komen en vind je onder meer medische verzorging, ravitaillering (eten/drinken), catering, toiletten, zitplaatsen en reparatiemogelijkheden verzorgd door FietsNED. Bij de verzorgingsposten en bij start/finish op de Dam zorgt live muziek extra gezelligheid.

Het officiële goede doel van de Dam tot Dam FietsClassic is het Longfonds (voorheen Astma Fonds). Bij online inschrijving kun je als deelnemer een vrijwillige donatie doen aan dit goede doel. Zo helpen deelnemers het Longfonds in de strijd voor een wereld zonder longziekten én houden zij hun eigen longen gezond.

Met ruim 17.000 wandelaars bij de Dam tot Dam Wandeltocht op zaterdag overdag, 15.000 hardlopers bij de Damloop by night op zaterdagavond, een dag later 6.000 fietsers bij de Dam tot Dam FietsClassic én 50.000 deelnemers aan de Dam tot Damloop en Mini Dam tot Damlopen komen in totaal 88.000 sporters in één weekend in actie.

damtotdam_Main

 van