27-06-2022 - Mountainbiken, Leesvoer

Fietsen aan de voet van de Sierra Nevada

Las Alpujarras.

We nemen je mee op een trip naar Zuid-Spanje. Aan de voet van de Sierra Nevada ligt een bike parel met natuurlijke trails. Besneeuwde bergtoppen stijgen uit boven een uitgestrekt gebied met weidse valleien en pittoreske witte dorpjes. De zon schijnt hier weelderig en het regent bijna nooit. Liefkozend wordt het ook wel het Tibet van Europa genoemd.

Uitvalsbasis van deze trip is Fondales, een dorpje met Moorse invloeden in de buurt van Sierra Nevada, ongeveer drie uur rijden van Malaga Airport. Jacky en Mark runnen hier al zo’n twintig jaar hun biketrip bedrijf Ciclo Montana. Dit combineren ze met een sfeervolle B&B die deels uit een grot woning bestaat. Mark doet het gidsen, Jacky assisteert met uplifts en zorgt voor heerlijke maaltijden.

Het recept voor de week is simpel. We wachten tot de zon in het dal komt (rond tien uur) en vertrekken met een uplift elke dag naar een andere uithoek van het gebied. Vervolgens biken we ons verder een weg omhoog, om daarna gave trails naar beneden te volgen, me tafwisselende traverses, zelf klimmen en/of nog een uplift. Het gaat er gemoedelijk aan toe. Veel haast is er niet. In het begin moeten we daar even aan wennen. We zijn van het type rupsje-nooit-genoeg en halen graag zo veel mogelijk trails rondom de Sierra Nevada uit de dag.

Elke uithoek heeft zo z’n charmes, de gemene deler: de geweldige en verrassend afwisselende natuurlijke trails. Gevarieerde switch backs, dikwijls tight en steep, met afwisselend ondergrond van zand, keien of rotsen. We gooien de remmen los over oneindige “speed is everything” rockgardens, waarbij de kei-afmetingen dusdanig zijn dat je de vaart er wel in moet houden. Geregeld worden we opgeschrikt door rotsachtige mousetraps die een goede lijnkeuze eisen om erdoor, of erover, te komen. Deze vermakelijke obstakels zijn van die typische wandelaars doorgangen rondom de Sierra Nevada. Chin up and look forward!

Elke namiddag word de Sierra Nevada getrakteerd op een soort extreme versie van het gouden uur. Alles wordt zó oranje dat het lijkt alsof er een filter is gebruikt. Echter geen filters nodig hier, pure schoonheid. Dit fenomeen maakt het extra aantrekkelijk om na een dag achter een gids te hebben gefietst zelf een nog keer omhoog te biken voor een extra afdaling. Een feest voor de zintuigen.

De hele week biken we in een lekker klein groepje van slechts vijfgasten. In het appartement is ook maar ruimte voor zes, Ciclo Montana werkt dan ook standaard met kleine groepen. Ze blijken overigens wel grotere groepen aan te kunnen. In een dergelijk geval worden extra gidsen en vakantiehuizen geregeld.

Sierra Nevada

De grip is overal opvallend goed. Droogte kan soms voor een soort glijbaan zorgen, maar daar is het hier te rotsachtig voor. Met een beetje ervaring is het hier goed biken. De meeste trails hebben veel S2-segmenten met aardig wat S1 en soms wat kleine uitschieters naar S3. Het is vooral je snelheid die bepaalt hoe spannend het wordt.

Na de heerlijke diners van Jacky doen we steeds een wandelingetje om de benen wat los te lopen. Ook ’s avonds zijn de witte dorpjes, rondom de Sierra Nevada, betoverend mooi. Wit gekalkte huisjes in combinatie met schaars lantaarn licht, het creëert een bijzonder tafereel. Het is lekker struinen door de steile smalle steegjes, met boven ons een overweldigende sterrenhemel. Een fijne bijkomstigheid van een gebrek aan verstedelijking.

In een hoger gelegen dorpje ontdekken we een klein kneuterig cafeetje. We kunnen het steeds niet laten hier nog een afzakkertje te doen. Er hangt een heerlijk lokale sfeer. Bij de drankjes krijgen we lekkere tapas en er kruipt iemand achter de piano. Op een avond treedt er een lokale bekendheid op en het hele café lijkt op te stijgen. Het wordt als vanzelf steeds veel later dan verstandig is. Gelukkig beginnen we ’s ochtends niet zo vroeg.

Als we aan het einde van de week terugblikken springter één ding uit: die indrukwekkende gouden uren waar we dagelijks op werden getrakteerd. Ook zonder het magische uur zou deze week een vette aanrader zijn, zeker als je van natural trails, kleine groepen en Spaanse eenvoud houdt.

Info kader:

Bestemming: Fondales, regio Alpujarra in Andalusië, Spanje
Vlucht: Retour A’dam Mallaga met KLM. Wij waren zo’n 250 euro kwijt voor ticket incl. fiets mee en extra ruimbagage. (Fiets mag bij KLM maar 23 kg zijn dus geen gewicht over voor overige bikegear en noodgedwongen extra ruimbagage, Transavia hanteert 34 kg voor fiets)
Tour Agency: Ciclo Montana €645,- euro incl. gids en uplifts, slapen, simpel ontbijt, uitgebreid diner met wijn en airport shuttle
Data: Kan hele jaar door, echter midden in de zomer erg warm en hartje winter wellicht wat fris. Wij raden voor-en najaar aan.

Tekst en foto: Eugen Uppelschoten


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram

 van