Fietssloten met een ART Keurmerk: wat betekent dit?

Fietssloten komen in verschillende soorten en maten. Om te bepalen hoe goed een slot beschermd is tegen diefstal, is er het ART keurmerk. We vertellen je alles wat je moet weten over dit keurmerk.

Wat is het ART Keurmerk?

Ben je op zoek naar het perfecte slot voor je fiets? Het ART keurmerk helpt je om een goede keuze te maken uit betrouwbare fietssloten. Het ART keurmerk is namelijk dé maatstaf voor fietssloten in Nederland. Het keurmerk wordt uitgegeven door Stichting ART. Deze stichting is een samenwerking tussen verzekeraars en de fietsindustrie. Kies je voor een fietsslot dat een ART keurmerk heeft? Dan ben je zeker van de kwaliteit en betrouwbaarheid van je slot.

Categorieën van het ART keurmerk

Fietssloten met het ART keurmerk zijn ingedeeld in categorieën van één tot vijf sterren:

  • 1 ster: Basisbeveiliging, geschikt voor kinderfietsen of goedkopere stadsfietsen.
  • 2 sterren: Goede diefstalbeveiliging voor fietsen. Veel fietsverzekeraars eisen een ART slot met minimaal 2 sterren.
  • 3 sterren: Diefstalbeveiliging voor brom- en snorfietsen, maar ook voor fietsen met een hoog diefstalrisico.
  • 4 sterren: Diefstalbeveiliging voor motorfietsen. Veel verzekeraars van motorfietsen eisen een ART slot van minimaal 4 sterren.
  • 5 Sterren: Hoogste beveiliging sloten. Vanwege het zware gewicht van het slot, wordt deze voor veelal motorfietsen gebruikt.

Hoe meer sterren het slot bevat, hoe hoger het beveiligingsniveau. Een gekeurd slot is altijd voorzien van het ART keurmerk, waarop het aantal sterren te zien is voor de categorie. Ook zie je een goedkeurnummer dat uit 4 cijfers bestaat. Met dit nummer kun je op de website van ART controleren of het slot is goedgekeurd, de vervaldatum van het keurmerk en hoeveel sterren deze bevat.

Eis vanuit de verzekeraar

Wil je je fiets verzekeren tegen diefstal en schade? Veel verzekeraars eisen dat je dan een ART slot hebt met minstens twee of drie sterren, afhankelijk van de soort fiets die je hebt. Zeker bij dure fietsen, zoals e-bikes, is een goed ART gekeurd slot vereist vanuit de fietsverzekering. Verzekeraars van motorfietsen eisen vaak 4 of 5 sterren. Kies dus een slot dat past bij de waarde van je fiets, laat je hiervoor eventueel adviseren door de verkoper. Naast het type fiets dat je hebt,  zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden:

  • Omgeving: Voor stedelijke gebieden is een slot met minstens drie of vier sterren aan te raden.
  • Type slot: Ringsloten zijn handig voor korte stops, kettingsloten of vouwsloten bieden meer flexibiliteit en hogere beveiliging.
  • Gebruiksgemak en gewicht: Kies voor het optimale gebruiksgemak een slot dat makkelijk in gebruik is en niet te zwaar.

Goed slot én goed vast

Of je nu een stadsfiets, mountainbike of e-bike hebt, er is altijd een passend ART slot voor jouw behoeften. Kies verstandig op basis van de waarde van je fiets en de omgeving waarin je parkeert. Zet je fiets daarbij ook vast aan iets dat vastzit aan de muur of grond, zoals aan een brug of fietsenrek. Zo ben je dieven een stap voor.

Wist je trouwens dat je fietsslot ook onderhoud nodig heeft? Schoonmaken en eens in de zoveel tijd smeren verlengt de levensduur van je slot.

 van