Fietsroute door Rotterdam

Rotterdam en omstreken staat bekend als de grote riviermondingrichting de Noordzee. De vele bruggen en waterwegen kenmerken dit gebied. Hoe deze streek tussen de Nieuwe en Oude Maas eruitziet en wat het te bieden heeft, ontdekken we vandaag met een fietsroute door Rotterdam.

Jeroen staat al te wachten en wijst op zijn horloge. “Je bent een beetje laat, maat”, lacht hij. Dat klopt ook helemaal. Een kleine file op de A4.

Het is een prima dag voor een fietsroute door Rotterdam. De zon schijnt heerlijk met hier en daar een wolkje. Een groot contrast met de hevige regenbui vannacht. Volgens Buienradar hangt deze nu meer landinwaarts.

De helmen gaan op, de e-bikes gaan op de tour-stand om de batterij te sparen en de Komoot-route wordt ingevoerd op de Fietsnavigatie. Met zijn 65 kilometer voert de route van vandaag eerst langs de weidse oevers van de Nieuwe Maas. De havens liggen vol met grote tankers en containerschepen.

Hoe anders wordt het rond Hoogvliet. Een mooi glooiend fietspad omgeven door veel groen. Op een van de groene heuvels staan verschillende rode ligbanken. Een bordje met de naam Chill Hill, het doet deze heuvel eer aan. Mooi om te zien tijdens de fietsroute door Rotterdam.

Fietsroute Rotterdam

Na een vijftal kilometers rijden we een klein dijkje op en kijken we direct over de Oude Maas. Daar varen tal van diepladers open neer.

Al rustig kletsend gaan ongemerkt vele kilometers voorbij. Tot de fietsroute door Rotterdam langs het plaatsje Rhoon leidt. Een ietwat onbekende klinkende naam, maar niet voor Jeroen, die is in deze streek opgegroeid en wekelijks rijdt hij hier de nodige kilometers. Ook dankzij zijn werk als persoonlijk beveiliger heeft hij de nodige herinneringen aan deze streek. De ene nog mooier dan de ander, zo weet hij te vertellen tijdens de fietsroute door Rotterdam.

Fietsroute Rotterdam

Beide e-bikes vragen met de wind in de rug maar weinig stroom van de batterij. De wind blaast hard vanuit het zuidwesten. Die was ondanks de ondersteuning van de e-bikes toch best heftig op het moment dat we van Schiedam richting Hoogvliet fietsten.

Eenmaal bij de Heinenoordtunnel denken we er even over om aan de andere kant verder te fietsen. Na een kort overleg besluiten we toch maar via Barendrecht richting het centrum van Rotterdam te fietsen. Het centrum van Rotterdam heeft al genoeg leuke uitdagingen te bieden tijdens de fietsroute door Rotterdam. Als gevolg van de vele verkeerslichten en wegopbrekingen zal onze rittijd wel wat langer worden dan normaal. Tijdens het doorkruisen van de vele woonwijken in Barendrechtkomt een klusproject van Jeroen ter sprake: het maken van zijn eigen man cave in de achtertuin. Hier in Barendrecht zien we voldoende inspiratie in de vele achtertuinen. De route duikt de wijk Feijenoord in, onder andere langs de Kuip.

Naarmate het centrum dichterbij komt worden de gebouwen hoger en hoger. En ook de verkeersdrukte neemt toe, het is af en toe echt oppassen geblazen. Met fietsers die geen hand uitsteken bijvoorbeeld. Of de vele mensen met Airpods in die je bel niet horen.

Bij de Tillemakade fietsen we rechtdoor. Al snel zien we de strakke lijnen van de Erasmusbrug tussen de wolkenkrabbers door tijdens de fietsroute door Rotterdam. Een immens groot cruiseschip ligt aan de kade. De AIDAprima heet deze. Met haar 300 meter lengte en breedte van bijna veertig meter ligt daar een flink gevaarte langs de Nieuwe Maas. We proberen ons enigszins voor te stellen hoeveel mensen hier vakantie op zouden kunnen vieren. We houden het op een kleine drieduizend mensen.

Vanaf deze kade aan de Nieuwe Maas heb je vrij zicht op veel bezienswaardigheden die Rotterdam groot maken. De Euromast, Erasmusbrug en Delfshaven zijn er een paar van. De vele watertaxi’s gaan af en aan. Een handig transportmiddel in de drukke binnenstad.

Wij besluiten de Erasmusbrug te nemen naar de noordzijde van Rotterdam. Zelf zou ik zonder navigatie van Komoot of een gids als Jeroen toch echt kunnen verdwalen. Moeiteloos stuurt hij ons door het centrum van Rotterdam. Onderweg weet hij veel bezienswaardigheden te benoemen. Van Hotel New York aan de kade van de Nieuwe Maas tot de oude Van Nelle-fabriek aan de Delfshavense Schie.

We rijden inmiddels al buiten het drukke centrum op de Gordelweg langs het Noorderkanaal. De fietsroute gaat over vele bruggetjes, waarna we op een prachtig fietspad, genaamd de Polderweg, belanden. Het Prinses Beatrixpark is het laatste deel van de route, het eindpunt van de route. Nog een laatste blik over de eindeloze kades in Schiedam voorde e-bikes weer in de auto gaan. Beiden hebben we nog andere afspraken staan deze dag. Maar voordat onze wegen scheiden maken we alvast nieuwe plannen voor een volgende rit samen. Want je eigen land al etsend verkennen is een fijne bezigheid.

Tekst en foto’s: Ronald van der Boon


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoerWord abonnee van Electrified E-bike Magazine.

 van