Fietstocht tussen Wassenaar en Den Haag

Het duingebied Meijendel, gelegen tussen Scheveningen en Wassenaar, vormt een bijzonder stukje natuur langs de Hollandse kust. Dit uitgestrekte duinlandschap, beheerd door Dunea, biedt een contrast tussen duinen, water en grasland. In het gebied wordt drinkwater voor de regio Den Haag gewonnen. Het gebied is tevens een thuis voor een diverse populaties aan vogels en andere diersoorten.

Fietstocht tussen Wassenaar en Den Haag

Meijendel

Opvallende verschijningen in Meijendel zijn de Schotse Hooglanders en wilde paarden die door de duinen zwerven. Deze dieren spelen een belangrijke rol in het beheer van het landschap, door de begroeiing op een natuurlijke manier kort te houden. Wandelaars kunnen hen op afstand bewonderen, terwijl ze genieten van de rust en ruimte die het duingebied te bieden heeft.

In de lente is Meijendel een paradijs voor vogelliefhebbers; talloze soorten keren terug naar hun broedplekken en vullen de lucht met hun gezang. Met diverse wandel- en fietspaden biedt Meijendel bezoekers een unieke kans om het landschap op eigen tempo te verkennen. Het is een gebied waar natuur en waterbeheer samenkomen en een onmisbare rol spelen in de leefomgeving van mens en dier.

Fietstocht tussen Wassenaar en Den Haag

Bezoekerscentrum De Tapuit & restaurant Meijendel

Als de kilte van de duinen in onze botten trekt, vinden we bezoekerscentrum De Tapuit, waar we meer leren over het unieke duinlandschap van Meijendel en het werk van Dunea. De interactieve tentoonstellingen en informatieve borden zijn perfect om even op te warmen én iets bij te leren over de flora en fauna van het gebied.

Daarna zoeken we de gezelligheid op bij restaurant Meijendel. Het chalet-achtige interieur en de knisperende haard geven een warm welkom. Hier genieten we van een kop dam- pende koffie en heerlijke warme chocolademelk. Een perfecte plek om bij te komen na een frisse duinwandeling of fietstocht.

Meijendel

Waalsdorpervlakte

Vanaf restaurant Meijendel vervolgen we onze fietstocht richting de Waalsdorpervlakte, een indrukwekkend stuk natuur met een beladen geschiedenis. Wanneer we het stille, open veld naderen, doemt ineens de Bourdonklok op, een krachtig symbool van herdenking. Dit gebied, gelegen in de duinen bij Den Haag, speelt elk jaar op 4 mei een belangrijke rol tijdens de Nationale Dodenherdenking.

In de Tweede Wereldoorlog werden hier verzetsstrijders geexecuteerd door de Duitse bezetter, en deze plek is sindsdien een symbool van vrijheid en herinnering. Het monument bij de Bourdonklok is eenvoudig, maar indrukwekkend. De grote klok wordt slechts op die bijzondere avond geluid, en de diepe klanken vullen dan de stilte als eerbetoon aan hen die hun leven verloren voor onze vrijheid.

Het serene landschap om ons heen maakt de ervaring nog intenser. De Waalsdorpervlakte is niet alleen een plek van herdenking, maar ook van bezinning. Het eenvoudige monument en de imposante klok roepen ons op om stil te staan bij het verleden, terwijl het weidse landschap ons een gevoel van rust en respect biedt.

Meijendel

De Haagse skyline

Wanneer we de stad Den Haag passeren en langs het uitgestrekte Malieveld rijden, worden we begroet door de indrukwekkende skyline van de Haagse torens. De wolkenkrabbers steken trots de lucht in, maar hun toppen verdwijnen half in de laaghangende wolken, wat ze een mysterieuze aanblik geeft.

In de verte zien we het Haagse Bos, waar de herfstkleuren schitterend oplichten tegen de grijze lucht. De warme tinten van het bos vormen een prachtig contrast met het koele beton en staal van de stad. Het landschap lijkt hier haast in lagen opgebouwd, van natuur tot wolkenhemel, elk deel met zijn eigen charme.

Het Haagse bos, Paleis Huis ten Bosch en Chalet ten Bosch

Het Haagse Bos, een bosgebied midden in Den Haag, is een oase van rust en natuur. Terwijl we over de paden fietsen, bewonderen we de veelkleurigheid van de bomen in hun herfsttooi. De gouden en rode bladeren geven het bos een warme, bijna sprookjesachtige sfeer. Verscholen tussen het groen ligt Paleis Huis ten Bosch, de residentie van de koning en koningin. Dit statige paleis, gebouwd in de zeventiende eeuw, straalt met zijn historische gevels een rijke geschiedenis uit en voegt een vleugje koninklijke allure toe aan het landschap.

Na onze fietstocht strijken we neer bij Chalet ten Bosch, een gezellig Haags eethuis aan de rand van het bos. De uitgebreide lunchkaart biedt voor ieder wat wils. Terwijl we genieten van een heerlijke lunch, kijken we uit over het prachtige boslandschap. Een perfecte plek om tot rust te komen en even weg te zijn van de stadse drukte.

Meijendel

Landgoederen Route Wassenaar

Het is verbazingwekkend dat al deze schoonheid zo dicht bij de drukke N44 ligt, waar de meeste reizigers op weg naar Den Haag de omgeving voorbijrazen. Wat men in de auto snel mist, ontdekken wij nu op ons gemak en met oog voor detail. Halverwege de route houden we even halt bij Raadhuis de Paauw, een indrukwekkend wit gebouw dat ooit een buitenverblijf was van Prins Frederik der Nederlanden. Tegenwoordig fungeert het pand als raadhuis, maar de grandeur van weleer is nog steeds voelbaar. De elegante gevel en het omliggende park nodigen uit tot een korte pauze, terwijl we de rijke geschiedenis van het gebouw in ons opnemen.

Als we ons startpunt bij restaurant De Klip weer bereiken, kijken we elkaar verrast aan. De veelzijdigheid van deze route heeft ons geraakt: van het open duinlandschap en de verborgen landgoederen tot de rijke historie, alles langs deze route vertelt een verhaal.

Meijendel


Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op Electrified E-bike Magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom e-bikes? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Daarnaast hebben we een productguide met meer dan 100 e-bikes, waarbij je e-bikes kunt vergelijken op basis van jouw criteria. Klik hier om een kijkje te nemen!

 van