18-05-2015 - Surfen, Nieuws

Filipe Toledo en Courtney Conlogue Winnen in Rio

Vorige week begon de Oi Rio Pro al fantastisch waar vooral de Braziliaanse surfers zich lieten zien in hun thuisland. De dagen daarop is het niveau alleen maar crescendo gegaan met uiteindelijk een geweldige finaledag, waar Filipe Toledo bij de mannen de maximale scoren haalde en zo zijn tweede World Surf League Stop van 2015 won. 

[youtube id=”3r_8UnEfQwY”]

Bij de vrouwen was regerende wereldkampioen Stephanie Gilmore afwezig, waardoor Carissa Moore ongetwijfeld de topfavoriet was om dit event te winnen, de surfster misten sinds oktober 2014 geen finale meer van de World Surf League en moest het in de halve finale opnemen tegen de Zuid-Afrikaan Bianca Buitendag. Tot iedereen zijn verbazing was Bianca Buitendag zichtbaar sterker dan Carissa Moore en behaalde hiermee de finale. 

De tweede halve finale van de dag was tussen Courtney Conlugue en Tyler Wright was een stuk spannender. De condities werden minder en beide surfsters probeerde er toch het beste van te maken. Conlugue met dank aan haar eerste golf breide ze gelijk een voorsprong uit op Tyler Wright die ze niet meer goed heeft kunnen maken.

De finale moest gesurft worden tussen Courtney Conlugue en Bianca Buitendag, Conlugue had de vorige World Surf League stop, Women’s Drug Aware Margaret River Pro, gewonnen had en was hierom ook de favoriet. Vanaf het begin was het ook duidelijk wie er vol voor de winst ging, Buitendag kon het niveau van Conlugue niet aan en verloor zodoende de finale. Met dit resultaat kruipt Conlugue langzaam omhoog richting de eerste plaats op de ranking van Carissa Moore.

[youtube id=”yNZY-K0dljo”]

De mannen halve finale ging tussen twee Braziliaanse surfers, de rookie Italo Ferreira en Filipe Toledo, beide wilde ze in hun thuisland de titel binnen slepen. In de 30 minuten durende heat probeerde Italo Ferreira alles uit de kast te halen om van Filipe Toledo te winnen. Het leek erop dat hij te graag wilde, waardoor alles leek te mislukken. De rookie die het publiek het hele toernooi bleef verbazen moest op deze manier teleurstellend afscheid nemen. Toledo daarin tegen deed overtuigend zijn werk en ging vol goede moed naar de finale.

De tweede halve finale was een Australisch onder onsje tussen Bede Durbidge en Matt Wilkinson, het niveauverschil in deze halve finale was enorm en Durbidge deed net als Toledo wat van hem verwacht werd en behaalde de finale. De finale beloofde veel spektakel te bieden nadat de twee deelnemers zich zo overtuigend geplaatst hadden.

De finale bracht zijn verwachtingen helemaal waar, Durbidge surfde erg goed, maar niemand kon deze dag winnen van Toledo. Met twee geweldige rondes behaalde Toledo tijdens zijn eerste ronde de maximale score 10 uit 10 en tijdens zijn tweede ronde 9.87 uit 10 wat hem een score van 19,87 uit 20 bezorgde. Uiteraard kunnen we een heel verslag maken over deze geweldige prestaties maar het best kan je gewoon de inspirerende beelden zelf hieronder bekijken.

[youtube id=”RW-L0XA9T9A”]

[youtube id=”MLJJEbn6Tjk”]

 

 

 van