18-03-2014 - Skiën, Nieuws

Finale Freeride World Tour in Verbier

De finale van de Swatch Freeride World Tour by The North Face (FWT) vindt plaats op 22 maart 2014 in Verbier, Zwitserland. Deze wedstrijd volgt op een seizoen dat vooral in het teken stond van omgaan met uitdagende sneeuw- en weersomstandigheden.

Op de uitdagende noordzijde van de Bec des Rosses verleggen de deelnemers hun grenzen in een strijd om de wereldtitels van 2014. Onder de waaghalzen zijn enkele nieuwe namen die voor het eerst hun kunsten vertonen op dit niveau. Zo belooft het een waar spektakelstuk te gaan worden en een genot om naar te kijken. Fans van over de hele wereld volgen de actie live via de website van de FWT, de uitzending begint om 9.00 uur.

[youtube id=”qbOFKC7uTkY”]

“Het einde van het seizoen nadert. En wat voor een seizoen is het geweest: de sneeuwcondities waren zeer lastig. Enkele van de ‘grote namen’ hebben zich niet gekwalificeerd voor Verbier, maar diverse atleten uit de Freeride World Qualifier doen voor het eerst mee aan de FWT. Kortom: we zijn zeer enthousiast om terug te zijn in Zwitserland voor de finales van de tour en het 19-jarig jubileum van de Xtreme Verbier”, zegt Nicolas Hale-Woods, algemeen directeur Europa van de FWT.

Alleen de hoogst geklasseerde twaalf mannelijke skiërs, vijf mannelijke snowboarders, vijf vrouwelijke skiërs en vier vrouwelijk snowboarders uit de algemene FWT-rankings hebben zich gekwalificeerd voor de finale. Deze vindt plaats op de duizelingwekkende afdaling van de Bec des Rosses. De spanning stijgt: wie gaan er naar huis met de vier Freeride World Champion-titels? De prijzen voor de beste vier mannelijke skiërs en snowboarders worden bepaald op basis van de vier beste resultaten uit het FWT 2014-seizoen, inclusief de score in Verbier. Voor vrouwelijke skiërs en snowboarders gelden de drie beste resultaten, inclusief die in Verbier.

In alle vier de categorieën zijn er deelnemers die een kans maken op de wereldtitel. Bij de mannelijke skiërs zijn dat vooral de klassementsleider Loïc Collomb-Patton (Frankrijk), de als tweede geplaatste Sam Smoothy (Nieuw-Zeeland), nummer drie Jérémie Heitz (Zwitserland) en vier Lars Chickering-Ayers (Verenigde Staten). Bij de mannelijke snowboarders is het een spannende strijd tussen lokale favoriet Emilien Badoux (Zwitserland) op de eerste plaats, Sammy Luebke (Verenigde Staten) op plek twee en Jamie Rizzuto (Canada) op drie. Regerend kampioen Nadine Wallner (Oostenrijk) leidt het vrouwelijke deelnemersveld met slechts een paar punten voorsprong op haar landgenoot Lorraine Huber (Oostenrijk) en Mathilda Rapaport (Zweden) op plaats drie. Rapaport heeft ook nog een kleine kans op de overwinning als zij hier wint, Wallner nu niet bij de eerste drie zit en Huber geen tweede wordt. Met al twee overwinningen op zak is Shannon Yates (Verenigde Staten) de gedoodverfde winnares bij het snowboarden voor vrouwen. Als ze eindigt in de top drie, is zij wereldkampioen. Verbier-inwoonster Estelle Balet (Zwitserland) kan alleen nog winnen als ze de winst pakt en Yates niet in de top drie eindigt.

Er is een aantal bijzondere wildcards uitgedeeld die de spanning in de wedstrijd opvoeren. Zo doen Kevin Guri (Frankrijk), de winnaar van Xtreme 2013, Aurélien Ducroz (Frankrijk), tweevoudig FWT-winnaar en drievoudig Xtreme-winnaar, en de Zwitser uit de regio Verbier Samuel Anthamatten mee in de skicompetitie voor mannen. Bij het snowboarden voor mannen wordt veel verwacht van Ralph Backstrom (Verenigde Staten), winnaar van FWT 2013 en winnaar van Xtreme, Xavier de le Rue (Frankrijk), drievoudig FWT-winnaar en viervoudig Xtreme-winnaar, Jonathan Charlet (Frankrijk), winnaar FWT 2012 en winnaar van Xtreme, en Steve Klassen (Verenigde Staten), vijfvoudig Xtreme Verbier-winnaar. Bij het skiën voor vrouwen krijgt de winnaars van FWT 2012, Christine Hargin (Noorwegen) de kans op de ‘Bec’ te bedwingen. Bij de vrouwelijke snowboarders voegt Anouck Mouthon (Frankrijk) zich bij de competitie.

 van