01-05-2014 - Surfen, Nieuws

Finals – day

30 april 2014 kan de boeken in als een prachtige, zonnige en classic wedstrijddag van het NK Surf 2014 presented by Go Pro. Iedereen was voorbereid op de call in de ochtend en zo stond een grote groep surfers al vroeg op het strand voor de skippersmeeting waarin duidelijk werd gemaakt in welke volgorde de categorieën aan de beurt zouden komen. Om negen uur startte de wedstrijd dan ook echt en werden vanaf vijf uur finales gesurft. Erik Ringelberg, die het publiek en de deelnemers voorzag van commentaar vanaf het strand, genoot duidelijk van het mooie weer en de goede surfcondities. De belangrijkste vraag die vooralsnog alleen de jury kan beantwoorden is: wie mag zich na vandaag Nederlands kampioen golfsurfen 2014 noemen?

Juniors
De juniors hadden eerder in de week nog geen heats gesurft en mochten het spits afbijten. Tijdens de heats werd goed gesurft en hebben de jongens laten zien wat ze kunnen.  Vanuit de quarter – en semi finals bleven vier jongens over voor de finale: Vincent Feillon, Fabian Salawanej, Tom Boelsma en Pepijn Tigges. In tegenstelling tot de heats eerder op de dag waren de condities tijdens de final goed en kwamen er mooie sets binnen. Alle vier de jongens hebben de jury kunnen overtuigen van hun talenten.

Grommets
Na de juniors waren de grommets aan de beurt voor hun finale met daarin jonge talenten als Eveline Hooft, Tom Schimmelpennink, Mees Koch en Jim Grootveld. Eveline had al meerdere heats in het water gelegen, want ze deed ook mee bij de categorie ‘Open women’. Vanaf de kant werd er door Michael Smits en zijn team, door middel van fluitsignalen en armgebaren vanaf het strand, geprobeerd om Eveline en hun andere pupillen op de juiste plek in het wedstrijdarea te krijgen. Het lukte zowel Eveline als Mees tijdens de finale goed om op de juiste spot te liggen en meerdere golven te pakken. De jonge Jim en Tom hadden wat meer moeite met inpeddelen, maar hebben beide ontzettend veel doorzettingsvermogen getoond. Het was zeker een spannende finale en de scores liggen dan ook dicht bij elkaar.

Longboard women
Tijdens de longboardfinale van de dames blek dat ze in verband met de condities in het water verder naar achter zijn gaan liggen. De golven zijn best hoog en toen Emma de Haas met haar NSP board een golf in de shore break probeerde te pakken, zag iedereen vanaf het strand haar board verticaal tegen de zandbank knallen en sprong ze zelf in de golf. Het gevolg daarvan was een gebroken board, maar Emma kon gelukkig heelhuids uit het water worden gehaald door de lifeguards van de KNRM. Zonder twijfel was dit de wipe – out van het jaar. In de rode lycra was het Suzanne Vermeer die de heat domineerde en de beste golven van deze heat te pakken had en goede scores neerzette.

Longboard men
Bij de longboard men finale waren het Danny Bastiaanse, Tommie Dijkhuizen, Michiel Sax en River Diephuis die er een spannende heat van maakten. De scores liggen dan ook heel dicht bij elkaar. Zo liet Danny zijn mooie stijl van modern – en classic longboarden zien en zette daarmee goede scores neer. Maar Tommie en Michiel deden daar zeker niet voor onder. Met de beste turns uit deze heat kon Tommie de jury imponeren en had Michiel een mooie noseride. Voor de longboarders waren de condities niet optimaal, maar het is absoluut een spannende finale geworden.

Open women
Eerder op de dag waren er een paar dames die goede scores hadden gehaald en zich daarmee zeker stelden een plek in de final – heat. Zo surften Dominga Valdes, Mirna Boelsma, Veerle Scholtes en Julia van Rooij woensdagavond hun NK finale. Er was een heftige shore break die zorgde voor steile golfjes. Daar waar Dominga eerder op de dag een hele goede heat surfte, kwam ze in de finale niet tot haar recht en was ze zelf ook niet helemaal tevreden. Mirna en Julia bleven in scores dicht bij elkaar. Mirna surfte een goede midface turn onder de lip en Julia kon met een aantal steile drops en vooral haar commitment de jury overtuigen.

Open men
Als laatste gingen Jelle de Roode, Roy van Eijk, Boris Feillon en de regerend Nederlands kampioen Pascal van der Mast het water in. Waar Pascal een veelzijdig repertoire liet zien, de nodige risico’s nam en meerdere verticale turns reed, was het Jelle die vooral functioneel gesurft heeft en zijn ride altijd afmaakt met een goede finish. Hij lag als enige links in het water en had daardoor de ruimte om meerdere golven te pakken. Ook in deze final zijn de scores ontzettend close, want ook Boris en Roy hebben zichzelf met mooie golven aan de jury en het publiek kunnen laten zien.

De finals – day was een lange, maar geweldige dag waarbij iedereen ontzettend heeft genoten van het mooie weer, de gezelligheid, prachtige condities en de fantastische Nederlandse surftop. Vooralsnog blijft iedereen even in spanning tot de crowning party waarbij de jury bekend zal maken wie de winnaars zijn van de NK Surf presented by Go Pro.

_MG_0868-12

 van