08-02-2018 - Surfen, Nieuws

Fit is de Shit

Meditatie, visualisatie, vuurademhaling a la Wim Hof, koud douchen, plantaardige voeding… het doet wonderen, als vanzelf glijdt je goddelijke lichaam voortaan met een relaxte stance de barrel in. Je focus kristalliseert, je hand danst naast je met de weerstand van het water. Een surf god ben je, al dan niet in de maak. Perfectie ligt binnen handbereik. Kelly Slater weet het, de Nederlandse surf-top weet het, dus wij willen het ook weten. Hoe word je golden? Hierbij de handleiding.

tekst: Josephine Leertouwer | beeld: Jan Bijl

Een surf god word je uiteraard niet zomaar. De surfers die afgelopen maand naar Portugal gingen voor het ISA kwalificatietoernooi hebben het geweten. Met Olympische aspiraties in hun bol hebben de surfers zich die week uit de naad gestretcht, getraind en gemediteerd. HSA-bondscoach Ruurd Mosterd van het Surf Topsport Centrum en trainer en fysiotherapeut Tim Binkhorst van FlowFysio hielpen ze daarbij. Partners Surflife Atlantic Riders, Akotzen en Den Haag Topsport waren er voor de nodige support en de fantastische locatie. Het resultaat mocht er zijn. Ondanks de enorme stormgolven, twee gescheurde trommelvliezen en wat gebroken boards werd er krachtig gesurft door zowel de dames als de heren. Maar hoe trainden ze dan precies? Wat zijn de fysieke en mentale aspecten van die training? En hoe maak je hiermee een goed begin?

Jouw eerste stap naar Zeus van de Noordzee is: ja, ja, het edele zweet. Leg een fysieke basis van kracht en souplesse. Je kunt wel honderd keer visualiseren dat je een perfecte roundhouse maakt, maar zonder een sterk en soepel lichaam kom je niet veel verder dan de binnenkant van je oogleden. No pain no gain, no?

Trainen, stretchen en nog meer trainen dus. Om dit optimaal te kunnen doen zijn er 3 simpele ba- sisvoorwaarden die je daarbij helpen:
1) Goed slapen volgens jouw natuurlijke ritme voor voldoende energie.
2) Schoon eten zodat je goede brandstoffen hebt om te trainen en goede bouwstoffen hebt om
te herstellen.
3) Realistische doelstellingen maken die passen bij jou op dit moment.

Doelstellingen kunnen bijvoorbeeld zijn: deze maand wil ik mijn core gaan trainen, deze sessie wil ik ten minste 10 golven pakken, vandaag wil ik me niet laten afleiden door de kou.

Op fysiek vlak train je zowel kracht en uithoudings- vermogen als coördinatie en snelheid. Surfen is zo’n moeilijke sport omdat al deze facetten worden geïntegreerd. Voor het surfen heb je kracht nodig in je benen om explosieve turns te maken of bijvoorbeeld een floater te landen. Je hebt uithoudingsvermogen nodig in je armen om langere tijd te peddelen, en vervolgens moet je nog kracht over hebben om te duck-diven en een pop-up te doen.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om een stabiele core te creëren om de coördinatie en rotatie van je boven- en onderlichaam optimaal te laten werken. Je hebt ook snelheid nodig want je moet direct een beweging kunnen versnellen op momenten dat de zee dat van je vraagt.

Je core vormt een heel belangrijke schakel in je lichaam die je sterk moet houden. Tijdens het surfen zijn er twee hoofdbewegingen die je core moet kunnen doen: snel afwisselen tussen buigen en strekken (je ligt gestrekt op je board, je buigt je wervelkolom om een pop-up te doen, je staat gestrekt op je board), en je rotatiekracht opvangen. Om een lekkere spray te gooien moet je de wind-up die je maakt met je bovenlichaam en je hoofd door middel van je core naar je benen sturen.

De basis van je kracht ligt in je core. Het is daarom belangrijk om goed te leren ademhalen omdat dit de toegangspoort is naar deze kracht. Als je dagelijks 5 minuten focust op een gelijkmatige ademhaling leren de spieren van je core (buik-, bekken-, en rugspieren) goed op elkaar in te spelen. Bovendien krijg je een beter lichaamsgevoel en een verhoogde concentratie. Wanneer je niet kunt ademhalen in een houding of beweging, dan heb je er geen controle over. Daarom is het goed om eerst in een neutrale houding bewust te leren ademhalen, en dat vervolgens in actie toe te passen. Het is belangrijk dat je in alle bewegingen die je doet gewoon kunt blijven doorademen want zo voorkom je blessures en ongelukken. Bewust ademhalen reset je stresslevel waardoor er een goede balans ontstaat tussen rust en alertheid. Dit zorgt er weer voor dat je optimaal kunt presteren. Er zijn goede apps te downloaden die een gelijkmatige ademhaling visueel maken, zodat je de lengte van je in- en uitademing niet hoeft te tellen in je hoofd.

Het Nederlandse team in Portugal begon de dag ook met zitten en ademhalen. Dit deden ze op het dakterras van Surflife Atlantic Riders Villa, gelegen aan de westkust van de Algarve. Na een surf-specifieke yogasessie en een gezond ontbijt deden de surfers daarnaast dagelijks de vuurademhaling volgens de Wim Hof-methode en volgden ze een individueel trainingsprogramma. Dit in combinatie met alleen maar plant-based food werkte volgens Tim Binkhorst supergoed.

Wie is toch die gekke Wim Hof en waarom is Kelly Slater nu dagelijks als Darth Vader op Hawaii vrijwillig aan het flauwvallen? Wim Hofs ademhalingsmethode verhoogt het oxidatie-gehalte in je bloed en daardoor de zuurtegraad in je lichaam. Hierdoor gaan je spieren minder snel verzuren en je fysieke output wordt groter. De ademhaling geeft je dus meer kracht en energie wanneer je het water in gaat. Doe de Wim Hof-ademhaling zittend op het strand voordat je gaat surfen, maar neem erna wel even de tijd om weer tot rust te komen voordat je de golven in sprint. Je kunt online op de homepage van Guru Hof vinden hoe je de ademhaling precies doet. Volgens Kelly is dit werkelijk het Hof der Wonderen. En wie wil nou niet kunnen surfen zoals Kelly? Proberen kan geen kwaad. Ja toch, nee toch, niet dan?

Je barst van de energie als je zo het water ingaat. Toch ben je geen stuiterballetje die alle kanten op springt. Bedeesd, gefocust, een atleet die weet waar die toe in staat is en klaar is om een prachtprestatie neer te zetten. Nooit meer snel een witte boterham of een bakkie koffie vlak voordat je gaat surfen. Geen alcohol de avond ervoor. Of die avond daarvoor. Geen snelle suikers, maar peulvruchten, groenten, fruit, proteïnen, noten en zaden. Drink minstens 2 liter.

water per dag en vergeet je mineralen niet. Maak je voeding zo specifiek mogelijk voor jou. Ieder mens heeft een ander verbrandingsstelsel. Wie weet kun jij ontzettend goed vlees verbranden maar ben je fanatiek vegetariër. Vind uit wat jouw enterotype is, in een lab of gewoon door uit te proberen waar jij goed op gaat. En dan ga je…

Lekker fit de zomer in. Voordat je het weet ben je helemaal in shape en volledig zen. Beetje bij-bronzen, en dan voila… ben je golden. Eitje toch?

Met dank aan Akotzen, Surflife Atlantic Riders en Den Haag Topsport. hsa.nl

Dit artikel komt 6|surf magazine #1 2017. Het volledige magazine kan je hier bestellen. Word voor het gemak abonnee, zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt.

 van